Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb home amb dolor al pit i cercle vermell amb prestatgeria de begudes d'un supermercat

L'ingredient capaç d'evitar infarts: asseguren que ajuda a viure més anys

Fins a un 30 % adults a Espanya no mantenen un nivell bàsic d'aquest ingredient que permet allargar l'esperança de vida

És evident que l'esperança de vida ha augmentat significativament aquests darrers anys. L'avanç de la ciència, la tecnologia i la medicina així ho han fet possible, però, pel que sembla, no n'hi ha prou simplement amb això.

I és que tot allò que consumim, realment, té un impacte sobre el nostre organisme i salut. Per això, resulta imprescindible mantenir una alimentació saludable: dins d'aquesta, hi ha un 'ingredient' que mai no ens hauria de faltar, especialment si volem allargar els nostres anys de vida.

El pilar bàsic que està relacionat amb la longevitat: Hauries de consumir-lo sempre

Quan parlem de mantenir un estil de vida saludable i una alimentació equilibrada, ens poden venir moltes coses al cap. Parlem de consumir aliments tan naturals com sigui possible, donant especial rellevància a les fruites i verdures.

L'activitat física també és important. Aquesta, juntament amb la nostra alimentació, és imprescindible perquè el nostre cos pugui funcionar en òptimes condicions. Però… No creus que ens estem oblidant d'alguna cosa?

Potser no has caigut fins ara, i és completament normal, ja que sol passar de manera desapercebuda per a moltes coses. Hi ha un element que, indiscutiblement, no hauria de faltar a la dieta de qualsevol persona, i és… L'aigua!

Sembla obvi, però moltes persones no mantenen uns nivells correctes d'hidratació. De fet, un 30 % de la població espanyola no arriba ni tan sols als nivells bàsics.

Això, evidentment, pot ser un gran problema per a la nostra salut. No serveix de res que la nostra alimentació i la pràctica d'exercici que duem a terme sigui bona, si no va acompanyada d'aigua.

De fet, és tan gran la importància que té sobre el nostre organisme que un estudi publicat a la revista eBioMedicine ha posat de manifest la correlació existent entre la hidratació i l'augment de l'esperança de vida.

L'estudi, liderat per la Dra. Natalia Dmitrieva, investigadora al Laboratori de Medicina Regenerativa Cardiovascular de la Universitat Nacional del Cor, Pulmons i Sang (NHLBI), ha trobat dades realment significatives.

A grans trets, podem resumir que mantenir uns nivells d'hidratació correctes podria reduir el risc de patir malalties cròniques i, per tant, augmentar la qualitat de vida de les persones.

Les conclusions obtingudes no deixen cap dubte

Per arribar a aquestes conclusions, l'estudi dut a terme per l'equip de la Dra. Dmitrieva va comptar amb la participació d'11.255 persones, que van ser seguides i analitzades durant un període de mitjana de 30 anys.

L'equip d'investigadors hi va observar una cosa cridanera a la sang: els ions. Pel que sembla, els nivells de sodi presents a la sang podrien servir com una mena d'avís: quan la ingesta de líquid disminueix, aquests augmenten.

D'una altra banda, els nivells sèrics a l'extrem superior del rang normal també podrien ser un altre indicatiu. En aquest cas, estarien alertant un possible augment de risc de patir malalties cròniques.

Si traduïm aquestes hipòtesis, és possible entendre que com més alt sigui el nivell de sodi a la sang, més probabilitat tindrem de patir una malaltia. Això, alhora, també es traduiria en una probabilitat més gran de morir de forma primerenca.

Per avaluar de manera òptima la relació entre el sodi i l'envelliment biològic, els investigadors van tenir en compte 15 marcadors de salut. Entre ells trobem els nivells de tensió arterial, colesterol i sucre a la sang.

Tot i això, els investigadors són conscients que encara no és possible establir una relació causal de manera precisa entre els nivells de sodi i els perjudicis esmentats. El que se sap amb certesa fins avui és la importància de beure entre 1 i 2 litres d'aigua al dia.