Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'un pot amb midó resistent

L'ingredient comú que preveu el càncer i els experts el consideren imprescindible

Un estudi publicat recentment ha conclòs que aquest aliment comú pot ser molt útil

Les investigacions relacionades recentment amb el càncer reincideixen en la importància dels nostres hàbits. Encara que no en siguem conscients, la veritat és que aquests hàbits poden actuar com a agents responsables a l'hora de patir certes malalties.

Per això, qualsevol institució sanitària advoca per estils de vida saludables que permetin disminuir les possibilitats de fer créixer la possibilitat de desenvolupar afeccions. Amb relació a això, un estudi recent hauria demostrat la relació entre el consum d'un producte i la menor aparició de càncer.

Saps exactament què és el càncer?

Normalment, quan les mutacions són massa grans o nombroses per ser reparades, la cèl·lula s'autodestrueix per apoptosi (un mecanisme de mort cel·lular programada). Però, de vegades, aquests sistemes de seguretat funcionen malament o ja no funcionen: la cèl·lula continua multiplicant-se malgrat la presència de mutacions no reparades.Si aquests afecten els gens involucrats en la regulació de la proliferació cel·lular o l'apoptosi, la cèl·lula en pot perdre el control ràpidament.

Un científic fent proves
L'apoptosi és el nom que rep la mort cel·lular programada | Getty Images

Es multiplica i es condueix a la formació d'un tumor, maligne o benigne.Tot i això, com a regla general, una cèl·lula no es torna cancerosa quan ha adquirit només una o dues anomalies genètiques.

És l'acumulació de moltes alteracions al llarg del temps que li atorga les propietats d'una cèl·lula cancerosa.Això explica, en part, perquè la freqüència dels càncers augmenta amb l'edat i amb la durada o intensitat de l'exposició als mutàgens.

Aquest és l'ingredient comú que pot ser de gran ajuda

D'acord amb una recent investigació publicada a laCancer Prevention Research, pel que sembla existiria un ingredient comú que podria ajudar a prevenir el càncer: el midó resistent. Els aliments bàsics comuns, com les patates, l'arròs, el blat de moro i el blat, es componen principalment de midó, un tipus de carbohidrat complex.

Quan es digereixen, els carbohidrats es descomponen ràpidament en sucre, una substància que el cos utilitza immediatament per obtenir energia a curt termini.Els midons resistents són carbohidrats que no es descomponen en sucre i no són absorbits per l'intestí prim.

Foto d'una cullerada d'arròs integral
Aliments com l'arròs integral podrien ser útils pel seu alt contingut en midó resistent | GETTY IMAGES

Igual que la fibra insoluble, el midó viatja a través de la major part del tracte digestiu sense canvis i normalment fermenta al còlon, lloc on té un efecte prebiòtic. A més, ajuda a reduir el nivell de pH al còlon i al cos a augmentar la seva producció d'àcids grassos de cadena curta, per la qual cosa els midons resistents ajuden a crear un entorn en què prosperen els bacteris beneficiosos.

Per què podria ser beneficiós?

Per arribar a aquesta conclusió, investigadors de les universitats de Leeds i Newcastle van dur a terme un assaig internacional, el qual va ser batejat amb el nom de CAPP2.

Hi van participar prop de 1.000 pacients amb síndrome de Lynch a tot el món i va revelar que una dosi regular de midó resistent, presa durant una mitjana de dos anys, va ajudar a reduir a més de la meitat la presència de càncer.

Concretament, va permetre reduir els tumors gastrointestinals superiors, incloent el càncer de pàncrees, de duodè, d'estómac, de vies biliars i d'esòfag. També van trobar que l'efecte durava deu anys després de deixar de prendre el suplement.

I és que, durant aquest temps, només es van registrar cinc nous casos de càncers gastrointestinals superiors entre els 463 participants que ho havien pres. En comparació amb 21 entre els 455 que van prendre el placebo.

On el trobem?

El millor de tot és que podem trobar midó resistent de manera natural en aliments com la civada, les mongetes o els pèsols.Mentre que, d'acord amb els experts, la dosi que es va fer servir a l'assaig equivaldria a menjar un plàtan diari (abans que es tornin molt madurs i tous).