Cultius de sèsam.

El popular ingredient que acaba amb el colesterol i preveu moltes malalties

Aquest producte tan ignorat per la societat et podrà beneficiar més del que creus

El colesterol és una substància greixosa que es produeix al fetge i és necessària per al funcionament correcte de l'organisme. El problema apareix quan el seu nivell de sang és massa alt i exposem el nostre cos a patir malalties cardiovasculars.

L'alimentació saludable és un factor essencial per prevenir i tractar la hipercolesterolèmia (presència superior del normal de colesterol a la sang). Per combatre el colesterol hi ha una gran varietat d'aliments saludables que podem incorporar a la nostra dieta.

Ara bé, des de la Fundació Espanyola de Nutrició (FEN) promouen especialment el consum d'un producte molt concret. Han observat en estudis recents els grans beneficis que aporten al nostre cos.

Quin aliment arrasa amb el colesterol i recomanen consumir?

Segons els experts en nutrició, existeix un aliment que ha demostrat tenir grans beneficis contra el colesterol. Es tracta d'un producte que moltes persones coneixen, encara que també és cert que no agrada a qualsevol pel seu fort sabor. Es tracta del sèsam.

També conegut com a ajonjolí, el sèsam és una planta que pot arribar als dos metres i les llavors del qual són comestibles. El seu cultiu és força popular des de fa temps i sempre s'ha utilitzat amb finalitats alimentàries i medicinals. Els antics egipcis, per exemple, les feien servir per preparar farina.

Culleres amb diversos tipus de sèsam.
El sèsam sempre ha estat un ingredient molt popular. | Getty Images 

De fet, és molt probable que coneguis el sèsam per haver-lo vist sobre diferents tipus de pastisseria. Encara avui és força popular en la gastronomia, i podem trobar-lo, fins i tot, sobre pa d'hamburgueses. Altres països també incorporen l'oli a la cuina, però el millor és començar amb les llavors.

Es tracta d'un aliment originari de l'Índia i l'Àfrica, però molts països el produeixen i fan possible que puguem incorporar-lo al nostre rebost. Es pot adquirir en les diferents tipologies: sèsam blanc (el més comú), sèsam negre (el més emprat amb intencions medicinals) i sèsam vermell (conté més ferro que els anteriors).

Quins són els beneficis del sèsam?

Les llavors de sèsam són riques en greixos saludables. És l'aliment perfecte si vols incorporar productes rics en greix a la teva dieta, però que no augmentin el risc que comporten les saturades. Encara que no substitueixen cap medicament, sí que reforcen el nostre cos per combatre el colesterol o altres malalties.

Sèsam.
Introduir llavors de sèsam a la dieta és beneficiós per a la salut. | Getty Images

Les llavors, a més, contenen fitoesterols, esterols naturals que ajuden a disminuir l'absorció de colesterol a l'intestí i només consumirem 206 calories per cada 36 grams que mengem.

Aporten al nostre cos una gran quantitat de zinc, potassi i fòsfor. A més, és molt ric en fibra i mucílags, de manera que ajuda a regular les funcions de l'aparell digestiu. Seguint aquesta línia, molts estudis afirmen que introduir llavors de sèsam a la dieta pot ajudar a evitar episodis de restrenyiment i a protegir la flora intestinal.

Un gran aliat contra l'anèmia

Es tracta d'uns dels aliments naturals amb més calci. La porció de calci que posseeix (975 mg a cada 100 grams) és necessària si també vols cuidar dels teus ossos o et preocupen els mals de cap.

L'estudi Iron Deficiency Anemia, publicat per la revista científica 'Medical Clinics of North America' constata que també és un aliment que aporta grans quantitats de ferro. Un mineral molt important per prevenir patir malalties com l'anèmia.

Cultius de sèsam.
El cultiu del sèsam té anys d'història. | Getty Images 

Receptes amb sèsam

El seu sabor és suau i té una textura cruixent, per la qual cosa és un aliment força versàtil si el vols incorporar a diferents receptes. Funcionen com un acompanyant ideal per a diferents aliments, així que no dubtis a començar a experimentar a la cuina. Aquí et deixem algunes idees:

  • Espinacs saltats amb soja i sèsam.
  • Fideus japonesos amb tirabecs i sèsam. 
  • Turons amb sèsam i llinosa. 
'Poke bowl' amb sèsam.
L'ús del sèsam és molt habitual als 'poke bowls'. | Getty Images 

  • Espagueti de sèsam amb bròquil i pollastre
  • Gelat de sèsam
  • Flam de sèsam i coco
  • Hummus
     

Recorda que...

Podem prendre moltes prevencions per evitar patir de colesterol alt, així que no dubtis a investigar i consultar sobre els aliments més beneficiosos per evitar malalties futures.