Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d'un bitllet de 100 euros i el cap d'un bebè

Ja pots demanar l'ajuda de 100 € al mes si tens un bebè: requisits i com fer-ho

La renda de criança s'estén a 250.000 mares noves i es pot demanar de diverses maneres

Bones notícies per a aquells que hagin estat pares recentment. L'últim Consell de Ministres de l'any va aprovar per via d'urgència l'ajuda de 100 € mensuals per a famílies amb fills de 0 a 3 anys. La nova 'renda de criança' va entrar en vigor l'1 de gener i complementarà la prestació contributiva que ja percebien les mares donades d'alta a la Seguretat Social.

A més a més, a partir d'ara l'ajuda es fa extensiva de forma permanent a un nombre més gran de llars vulnerables. Podran demanar-la les mares que estiguin cobrant una prestació per desocupació i les que treballin a temps parcial o hagin cotitzat 30 dies després del part.

Aquesta ajuda, recollida a la Llei de Famílies, té com a objectiu ajudar les famílies amb fills a afrontar les despeses. Ja pots sol·licitar-la, així que presta atenció als requisits i com fer-ho. Hauràs de tenir en compte què és indispensable per fer la sol·licitud.

Els requisits per demanar l'ajuda dels 100 € al mes

Poden demanar la nova ajuda de 100 € al mes totes les mares que tinguin fills entre 0 i 3 anys. Això inclou tant les mares treballadores com les que no treballen. Tanmateix, la sol·licitant ha d'estar donada d'alta a la Seguretat Social durant almenys 30 dies, o haver cobrat una prestació per desocupació.

Poden sol·licitar la renda de criança els progenitors del mateix sexe (tots dos tenen dret). També el pare o tutor del menor, quan la mare ha mort o quan en tinguin la custòdia exclusiva. Els fills per als quals se sol·licita l'ajuda han de tenir DNI per identificar-los a l'Agència Tributària.

Com es demana la renda de criança?

La renda de criança per a fills de 0 a 3 anys es farà efectiva de dues maneres alternatives. Es podrà abonar mitjançant un pagament únic de 1.200 € (que també es pot dividir en mensualitats de 100 €) o amb una deducció a l'Agència Tributària. En aquest darrer cas, el contribuent pot afegir l'ajuda a la declaració de l'IRPF a la pròxima campanya de la Renda i es pot restar aquesta quantitat en cas que la Declaració surti a pagar.

Imatge de nadó dormint sobre el pit de la mare que l'abraça
Aquesta ajuda la poden demanar tant les mares treballadores com les aturades. | Pixabay

Per fer-ho has d'accedir a la seu electrònica de l'Agència Tributària i emplenar el formulari del Model 140, que està destinat a les deduccions per maternitat. Per emplenar el document tant el sol·licitant com el menor han de disposar de document d'identitat.

Quan hagis omplert el formulari, obtindràs un document que hauràs de presentar a les oficines de l'Agència Tributària. Aquesta gestió la pots dur a terme per telèfon o via telemàtica. El telèfon gratuït és el 901 200 347 i també ho pots fer amb DNI electrònic, certificat digital i Cl@ve Pin.

Els nous permisos retribuïts

Un cop feta la sol·licitud a l'Agència Tributària, s'obre un període de 6 mesos perquè Hisenda respongui a la petició. L'administració pot demanar documentació addicional per acreditar la situació familiar. En cas de ser denegada, s'obre un període d'al·legacions.

Segons els càlculs del govern espanyol, aquesta nova ajuda beneficiarà fins a 250.000 noves mares. Amb això donen per complert l'objectiu de la norma, que era universalitzar la renda de criança. A més, la Llei de Famílies preveu nous permisos retribuïts per a la cura de familiars o convivents.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp