Muntatge dels supermercats Dia i Lidl

Lidl i Dia, al punt de mira: alerten d'un gran frau amb un producte de casa nostra

Els agricultors han denunciat públicament alguns supermercats com Lidl o Dia

Dia i Lidl són els protagonistes de la darrera polèmica. Malgrat ser dels supermercats amb més reconeixement a Espanya, han rebut una allau de crítiques per part d'alguns col·lectius agraris.

La raó que hauria motivat aquestes queixes és el nom que fan servir els supermercats per referir-se a un producte en concret. Sense estar usant el seu nom real, Dia i Lidl estarien comercialitzant patates d'un altre origen com a patata nova espanyola, una varietat de la qual realment no formen part les seves patates.

Els col·lectius agraris critiquen la gestió de Dia i Lidl

Després de les declaracions de la Unió de Petits Agricultors i Ramaders (UPA), alguns supermercats són al punt de mira. Fa només uns dies, aquesta organització va assenyalar Lidl, per exemple, per estar venent patates que provenen de França i són de conservació sota el nom de patates noves d'origen espanyol.

És a dir, estarien atorgant qualitats a patates velles que, en realitat, no en tenen. Això és perquè, a diferència de la patata nova espanyola, les «velles» són refrigerades durant un temps perquè no arribin a germinar. D'aquesta manera, venen una varietat de «pitjor» qualitat sota el nom d'una de més qualitat.

Imatge d'unes patates.
Les patates velles solen ser més econòmiques. | Getty Images

Tanmateix, la situació no només ha estat denunciada per UPA, sinó també per altres conegudes associacions d'agricultors com ara COAG o ASAJA. Tal com ha explicat el secretari general de la UPA per a El Español, aquestes organitzacions ja han posat l'actual situació en coneixement de les autoritats competents.

Segons les seves declaracions, «hem emès un comunicat posant en antecedents la Junta de CyL, el Ministeri de Consum i l'Agència d'Informació i Control Alimentaris (AICA), perquè prenguin les cartes», així denuncien el frau i l'engany que afirmen estar patint tots els usuaris.

Les autoritats encara no s'hi han pronunciat

També per a El Español, el secretari general de la UPA ha aclarit que encara no han rebut cap mena de resposta per part de les autoritats i ho lamenten profundament. De fet, han assenyalat que la denúncia anava acompanyada de les proves necessàries per delatar aquest frau.

Així mateix, confirmen que, si les autoritats no responen a les seves queixes, estarien donant a entendre que el govern d'Espanya també dona suport a aquest tipus de competència deslleial cap als agricultors que es dediquen a la venda de patata.

Segons els comptes, no entenen com és possible que la venda de patata nova espanyola tingui aquests preus, tenint en compte que cal sumar tots els costos que implica el rentatge, l'etiquetatge, etc. Per això és «impossible» que aquest tipus de patata es pugui vendre només per 0,90 euros el quilo.

Agricultor recol·lectant patates
Els agricultors estan esperant que les autoritats prenguin les cartes. | Getty Images

Malgrat els escassos moviments per solucionar aquesta situació, assenyalen que esperen que els supermercats que duien a terme aquesta pràctica fraudulenta «deixin d'invertir en aquest producte». En cas contrari, exigeixen que les continuïn venent, però amb el nom real de la varietat a què pertanyen.

Les anàlisis confirmarien que és una patata diferent

Per demostrar el frau de les patates, algunes organitzacions han sotmès la suposada creïlla nova espanyola a una anàlisi. I com calia esperar, les anàlisis comparatives demostren que, en realitat, són patates velles franceses. No només per la seva qualitat, sinó perquè estan tractades per productes que es fan servir a França, però no estan permesos a Espanya.

Tenint en compte tota la informació, els supermercats no han trigat a donar la seva versió dels fets. En el cas de Dia, per exemple, la cadena de supermercats ha comunicat que es tracta d'informació falsa, ja que no han rebut la incorporació de cap altra varietat que no sigui la patata de conservació, que és venuda amb el seu verdader etiquetatge.

Quant a Lidl, la cadena alemanya ha declarat que «actualment, els nostres clients poden trobar tots dos tipus de patates a les nostres botigues, on s'indica en cada cas la seva procedència a través dels cartells i al fulletó».

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp