Imatge de diversos pots amb espècies

Les trobes a qualsevol supermercat: les 6 espècies amb més calci que la llet

El seu consum ens pot aportar molt de calci, fins i tot més que la llet

És evident saber que els lactis, de manera general, són un grup d'aliments indispensables a la nostra alimentació. De fet, els professionals de la salut i els nutricionistes recomanen consumir-los cada dia.

Ara bé, a més de la llet, del formatge i de tots els seus derivats, hi ha altres aliments i productes que també són rics en calci. Concretament, hi ha sis espècies que s'han guanyat la fama de ser un 'superaliment'. La raó? Poden aportar més calci que un got de llet.

El calci, un mineral present en aquestes 6 espècies

Com bé comentàvem anteriorment, el calci és un mineral indispensable per al funcionament correcte de l'organisme. Concretament, el nostre cos necessitaria consumir una mitjana de 1.000 mil·ligrams al dia.

Dona bebent llet
La llet és una opció rica en calci, però no és l'única | GETTY IMAGES

Aquest mineral, imprescindible per als éssers humans, és responsable d'ajudar a conservar el funcionament metabòlic del nostre cos. A més, segur que has sentit a parlar de la seva implicació en el manteniment de la salut dels ossos i de les dents.

Per tant, és fàcil comprendre que una aportació correcta d'aquest nutrient pot ajudar no només al desenvolupament ossi durant la infància, sinó també a prevenir determinades malalties durant la vellesa. L'artritis o l'osteoporosi, en aquest cas, en són un exemple.

També hi ha determinats casos en els quals una persona pot presentar un dèficit de calci al cos. En aquest sentit, la salut cardíaca es veuria compromesa, ja que augmentaria el risc de patir certes malalties com la hipertensió.

Sofía Hernández, dietista i nutricionista, assenyala el següent: «És un got de llet de 250 mil·lilitres i hi ha uns 300 mil·ligrams d'aquest mineral, mentre que, en altres aliments, n'hi ha prou per assolir el necessari cada dia».

Per això, cal ser conscients de la importància que suposa consumir aliments rics en calci. Tot i que la creença més estesa és la de recórrer als lactis, no volem perdre l'ocasió de mostrar-te més alternatives saludables, com les espècies. Les veurem!

1. Comí negre

El comí negre, també anomenat 'llavor de nigella' o 'alienuz', és un condiment molt utilitzat en la gastronomia hindú. Molta gent el sol confondre amb el sèsam negre, però malgrat això, la seva aportació en calci continua sent increïble: per cada 100 grams de comí, n'obtindrem 950 mil·ligrams.

Imatge d'un oli de comí negre
El comí negre aporta una gran quantitat de beneficis per a la nostra salut | GETTY IMAGES

 

2. Curri

Quan parlem de curri, és molt habitual pensar en la gastronomia hindú, i la veritat és que es tracta d'una espècie molt apreciada i coneguda. La seva barreja de curri, cúrcuma, clau o coriandre (entre d'altres) aconsegueix aportar-nos 3.000 mil·ligrams de calci per cada 100 grams. Gairebé res!

3. Anet

Aquesta herba, plena de beneficis i propietats, és molt beneficiosa per a la nostra salut. A més de comptar amb antioxidants i vitamines A, C i K, també està plena de calci, de ferro i de potassi. Per cada 100 grams, obtindrem 1.700 mil·ligrams de calci.

4. Farigola seca

Sigui seca o en pols, la farigola és una espècie amb un alt valor nutricional. A més de ser ideal per acompanyar i donar gust als plats de carn i de peix, la seva aportació en calci continua sent increïble. En aquest cas, per cada 100 grams n'obtindrem 5.000 mil·ligrams de calci. Al·lucinant!

 

5. Orenga

L'orenga és una herba molt coneguda a la dieta mediterrània. De fet, aquesta espècie està plena de minerals i d'antioxidants. Per tant, aconsegueix millorar el nostre sistema immunitari i la nostra salut cardiovascular. Per cada 100 grams d'orenga, obtindrem 1.700 mil·ligrams de calci.

Imatge d'un recipient amb orenga molit
L'orenga és una de les espècies més aromàtiques | Getty Images

 

6. Alfàbrega seca

Finalment, no ens hem d'oblidar de l'alfàbrega. Es tracta d'una de les fonts més completes a nivell nutricional, ja que conté vitamines A, C i K, ferro, àcid fòlic i, òbviament, calci. D'aquest darrer podem trobar gairebé 100 mil·ligrams per cada cullerada.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp