Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'una persona amb una bossa amb menjar

Lidl, Mercadona i Carrefour, en alerta pel canvi que fan cada vegada més clients

Vivim moments difícils, i les cadenes de supermercats estan cada cop més preocupades pel que estan fent els seus clients

Segons un estudi de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), la cistella de la compra s'ha encarit un 15,2% anual el 2023, la pujada més gran en 34 anys. Això origina que els clients estiguin fent un canvi que preocupa Mercadona, Lidl i Carrefour.

La cistella de la compra és el conjunt de productes bàsics que consumeixen les famílies espanyoles i que serveix per mesurar el nivell de vida i el poder adquisitiu. I la veritat és que en els darrers temps el seu preu s'ha incrementat notablement.

Hi ha diversos factors que influeixen en el preu dels aliments i que han contribuït al seu encariment. Alguns són externs, com l'augment del preu del petroli i del gas natural, que afecta el transport i la producció agrícola i industrial.

També inclouen les tensions geopolítiques entre Rússia i Ucraïna, que amenacen de tallar el subministrament energètic a Europa, cosa que afecta negativament tant famílies com empreses.

Mentre que altres factors són interns, com els impostos i les polítiques mediambientals i energètiques del govern, que han elevat el cost de l'electricitat i del gasoil.

I la realitat és que tot plegat està fent que els clients canviïn la seva actitud respecte a la cistella de la compra. I aquests canvis estan posant nerviosos les principals cadenes de supermercats…

Quins són els canvis que fan cada vegada més clients a la cistella de la compra?

D'acord als experts, cada vegada més clients estan tendint a comprar menys. És a dir, a causa de l'augment dels preus, moltes persones estan reduint la cistella de la compra.

Per exemple, si l'any 2021, quan un client feia una compra adquiria una mitjana de 23,4 articles, el 2022 ficaven a la cistella 20,8 productes. Tot això malgrat que el tiquet de compra va passar de 32,50 euros de mitjana a cada visita al supermercat a 34,60 euros el 2022.

Això vol dir que, encara que els clients estan gastant més diners quan compren al supermercat, en realitat estan adquirint menys quantitat de producte. I això preocupa els departaments comptables dels supermercats.

Foto d'una dona amb quatre bosses de compra.
Els clients opten per revisar molt bé els preus i deixar de comprar productes | Getty Images

Per què Mercadona, Lidl i Carrefour estan tan preocupats?

Segons adverteixen els especialistes, la caiguda notable dels volums de venda, unit a l'elevat preu dels costos de producció registrats des de finals del 2021, afecta de manera negativa la rendibilitat de les principals cadenes de supermercats.

Un estudi reflecteix que més del 75% apuntaria a la situació inflacionista actual com la principal dificultat existent actualment, cosa que influeix en el decreixement en el volum de les vendes.

Què poden fer els consumidors per estalviar a la cistella de la compra?

En realitat hi ha algunes recomanacions que poden ser útils a l'hora d'estalviar a la nostra cistella de la compra cada cop que anem al supermercat.

Comparar preus entre diferents establiments i aprofitar les ofertes i descomptes, i planificar les compres amb antelació i fer una llista amb el que calgui per evitar comprar per impuls o desaprofitar aliments són factors útils.

Una cistella de la compra
També cal revisar productes i preus, optant per marques blanques | Getty Images

Escollir productes de temporada i locals sempre que sigui possible per reduir l'impacte ambiental i donar suport al sector primari també pot ser interessant. Finalment, consumir menys carn i més llegums, cereals integrals o fruits secs per tenir una dieta més equilibrada i econòmica pot ser ideal. I, sobretot, triar sempre marques blanques.

Amb aquestes mesures es pot aconseguir un doble benefici: tenir cura del medi ambient i de la butxaca. I és que en moments tan complicats com els que estem vivint actualment, qualsevol truc per estalviar és benvingut.

      Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!