Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de diverses garrofes en un arbre sota els llamps del sol

El llegum oblidat a Catalunya que substitueix el cacau a les postres (i no engreixa)

Amb aquest llegum es poden fer postres dolces sense necessitat de cacau

Segur que un dels teus aliments preferits és el cacau. Un ingredient que es fa servir per dur a terme una gran quantitat de postres i que resulta especialment dolç quan es barreja amb el sucre.

A més a més, el cacau, al contrari del que pugui semblar, es pot consumir sense cap problema en una dieta equilibrada, sempre que les seves proporcions siguin mesurades. Això és perquè és un ingredient saludable amb bones propietats per a la salut.

El gran inconvenient del cacau, però, és que compta amb un alt contingut de greix. Per aquest motiu, no totes les persones ho poden consumir. No obstant això, hi ha un llegum, molt famós a Espanya, que es pot convertir en la seva gran substituta.

Aquest és el llegum que pot substituir el cacau a les teves postres

Si vols invertir en un substitut del cacau que a més tingui encara més propietats per a la salut, una bona manera de fer-ho és a través de la garrofa. Aquest, a més a més, és un dels llegums més coneguts del nostre país.

Imatge d'un recipient amb moltes garrofes a dins
La garrofa és un llegum molt oblidat, però que se segueix cultivant | Getty Images

Coneguda de forma científica com a Ceratonia siliqua, és fàcil trobar-la als racons europeus més propers a la Mediterrània. Així mateix, també és possible aconseguir-la en alguns llocs d'Amèrica del Sud.

Per què hauríem d'introduir-la a la nostra dieta?

Una de les coses que més crida l'atenció de la garrofa, i que la fan molt interessant per preservar la nostra salut, és que compta amb diversos beneficis per al nostre organisme.

Per exemple, tant les llavors com les beines són riques en vitamina A, B1, B3 i D. Així mateix, també són riques en minerals com el potassi, el magnesi, el fòsfor, el calci o el zinc, entre d'altres.

També, destaca perquè només compta amb un 1% de greixos, al contrari del que passa amb altres ingredients, com ara el cacau. Finalment, cal tenir en compte que es fa servir de forma medicinal gràcies a components com la pectina, la lignina o el mucílag.

Tots aquests beneficis i propietats fan que la garrofa sigui especialment interessant per a algunes persones. Sí, i entre aquestes destaquen, per exemple, les persones diabètiques.

Això és perquè, gràcies al seu dolç sabor, s'hi poden elaborar postres sense necessitat d'afegir-hi sucre en excés. Així mateix, conté proteïnes i fibra alimentària, disminuint els nivells de sucre a la sang després del menjar.

Altres persones que haurien de consumir aquest llegum són aquelles intolerants al gluten, així com les celíaques. Perquè et facis una idea, amb garrofa es poden elaborar sense problemes farines sense gluten. Finalment, per a les persones que tinguin elevat el colesterol també n'és recomanable el consum.

Aquest llegum és un bon substitut al dolç

Una de les curiositats d'aquest llegum és que té un sabor dolç molt característic. Tot i això, no s'ha fet servir de forma general per dur a terme postres, cosa que només succeïa en moments puntuals, com en temps de carestia.

Imatge d'un bol amb cacao en pols al voltant de trossos de chocolata i grans de cacau
El pols de la garrofa pot substituir fàcilment al cacau | Getty Images

La raó és que en aquella època hi havia alguns aliments que escassejaven, fet que promovia que es fes servir garrofa per dur a terme succedanis d'ingredients com la xocolata, la melassa o el cafè, entre d'altres.

Tot i això, quan millorava la situació, el substitut es deixava de banda i es tornava a consumir l'ingredient original. Per aquest motiu, aquest llegum mai ha tingut gaire fama al nostre país, malgrat la seva abundància.

Actualment, la garrofa ha aconseguit posicionar-se com un superaliment apte per als esportistes, cosa que li ha tornat el reconeixement que es mereix.