Imatge d'una noia amb la nevera oberta i pensant què menjar

L'OCU alerta de la quantitat d'arsènic que ha trobat en un aliment molt comú

Si us preocupa la quantitat d'arsènic present en alguns aliments, heu de seguir llegint

És normal i comú que ens preocupem per la nostra salut, i una de les maneres més habituals fixar-nos en el que consumim cada dia. No obstant això, hi ha un aliment nutritiu que pot contenir altes quantitats d'arsènic.

De fet, alguns productes del mar i algues marines poden contenir nivells elevats d'arsènic inorgànic, però els experts alerten sobre un producte que, a més, acostuma  a ser menjat pels nens…

Quin és l'aliment que conté una gran quantitat d'arsènic?

Tal com ha avisat recentment l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), l'arròs, un aliment molt comú que tots tendim a consumir amb certa regularitat, contindria una gran quantitat d'arsènic.

Per arribar a aquesta conclusió, l'OCU va fer una anàlisi de 136 mostres d'arròs i altres productes elaborats a partir d'aquest cereal, com ara el cas de l'arròs integral i les coques d'arròs.

De fet, fa un temps vam conèixer que l'arròs seria capaç d'absorbir deu vegades més arsènic inorgànic que altres cereals, un fenomen que hi hauria principalment perquè aquest cereal creix en terrenys inundats.

Això facilitaria l'absorció de determinades substàncies que es troben presents de manera natural a terra. I algunes d'aquestes substàncies o compostos poden no ser molt adequats per a la nostra salut.

Foto d'una cullerada d'arròs integral
Exactament, aquest és l'aliment amb més contingut en arsènic | GETTY IMAGES

També ha trobat arsènic en aliments per a nadons

Però també l'OCU va detectar arsènic en algunes farinetes de cereals instantanis que contenen arròs. Segons l'organització, prou perquè només dues racions superin el límit màxim diari admissible per a un nadó de només 6 mesos.

Tot i això, per a tranquil·litat de moltes mares, també han indicat que no van trobar arsènic (o aquest va ser indetectable) en els potets infantils elaborats amb arròs.

Quin és l'advertiment de l'OCU i què cal tenir en compte?

L'organització ha publicat una nota de premsa on indica que, tot i que la quantitat d'arsènic detectada es troba per sota dels valors actualment permesos per la normativa, això podria ser excessiu.

Especialment quan es pren com a referència el valor de 0,3 micrograms diaris per quilo de pes corporal, que és considerat pels experts com el més estricte dels que estableix l'EFSA (Autoritat Europea de Seguretat Alimentària).

I això encara seria pitjor quan una persona basa gran part de la seva alimentació en el consum d'arròs, o combinen diferents derivats d'arròs de forma comuna (com podria ser el cas de l'arròs integral, les coques d'arròs o altres elaboracions bàsiques).

Coquetes d'arròs bàsiques
Les coques d'arròs també tindrien molt d'arsènic | Getty Images

La millor manera de cuinar l'arròs per eliminar l'arsènic que conté

Per sort, hi ha alguna manera de reduir la presència d'arsènic en aquest cereal tan consumit, especialment quan el cuinem. De fet, afortunadament, en els darrers anys s'han identificat diversos mètodes que redueixen els nivells d'arsènic inorgànic a l'arròs.

La més efectiva a l'hora de reduir la presència d'arsènic, sense desprendre's dels nutrients de l'arròs, és posar aigua a bullir (amb quatre gots d'aigua per cada got d'arròs).

Procedim a afegir l'arròs i deixem l'aigua al foc durant cinc minuts com a mínim. Després retira l'aigua (on trobarem una gran quantitat d'arsènic de l'arròs), i afegim novament aigua (dos gots per cada got d'arròs).Per acabar, cobriu l'arròs amb una tapa i continueu cuinant a foc lent, fins a aconseguir que l'aigua s'hagi absorbit del tot.

D'acord amb els experts, es tracta d'un mètode senzill i simple que redueix de manera significativa l'exposició a l'arsènic mentre aconseguim retenir la quantitat més gran possible de nutrients.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!