Imatge amb un assortiment d'embotits

L'OCU ho confirma: el millor pernil dolç que pots menjar és de marca blanca

Es tracta d'una opció ideal tant per esmorzar com per berenar

L'embotit de gall dindi o de pollastre és un dels productes més consumits en els esmorzars i els berenars, ja que es considera una opció saludable i baixa en calories. Tot i això, no tots els embotits són iguals ni tenen la mateixa qualitat.Segons un estudi de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), l'embotit més sa que pots menjar és de marca blanca.

 

L'embotit  és un aliment molt pràctic i versàtil, que es pot consumir tant fred com calent, en entrepans, amanides, aperitius o plats principals.Tot i això, no tots els embotits són iguals ni tenen la mateixa qualitat nutricional.

 

Per això, és important saber com comprar embotits al supermercat i triar el més sa i adequat per a la nostra dieta.Per sort, recentment l'OCU ha analitzat algunes de les diferents opcions que podem trobar al mercat i és probable que el resultat et sorprengui.

 

Quina marca de pit de gall dindi o pollastre és la millor?

 

L'OCU ha avaluat un total de 23 mostres de pit de gall dindi o de pollastre llescat de diferents marques i supermercats. Per això, ha tingut en compte alguns factors com l'etiquetatge, la composició, la qualitat de la carn, la higiene i el sabor. De totes elles, només 17 han aconseguit una bona puntuació.

Imatge d'una taula amb pernil dolç
De les 23 mostres de pit analitzades per l'OCU, només 17 han aconseguit una bona puntuació | Getty Images

 

La més destacada ha estat el pit de gall dindi o pollastre Delicato d'Aldi, que té un 95% de carn i només 1,5 grams de greix per cada 100 grams. A més a més, té un bon sabor i una bona higiene. El preu és de 8,50 euros el quilo.

 

El segueixen molt de prop el pit de gall dindi Finissimas de Campofrío i el pit de gall dindi Real Valle de Lidl. Totes dues amb un 94% de carn i 1 gram de greix per cada 100 grams. El preu és d'11,70 euros el quilo i 7,30 euros el quilo respectivament.

 

A l'altre extrem es troben els pits amb menys carn i més additius, com el pit Extrafino El Corte Inglés (70% de carn), el pit Extrafino El Pozo (72% de carn) o el pit Extrafino Argal (74% de carn).

No tot és positiu

 

Hem de tenir en compte que ens trobem davant d'un embotit amb els riscos per al consum que solen comportar. Tot i que és una de les opcions més interessants, hi ha un problema: els additius que conté. Almenys, l'opció escollida per l'OCU en té menys que la majoria dels de la competència.Conté conservador E-250, antioxidant E-301, estabilitzant E-451 i dextrosa.

 

Si els comparem amb un producte similar, present a un altre supermercat, observem algunes diferències bàsiques. Per exemple, té més additius com tripolifosfats E-451,carragenats (E-407), o trifosfat de pentasodi E-451i, a més dels que ja tenen els d'Aldi.

Supermercat Aldi
El pit de gall dindi o de pollastre Delicato d'Aldi encapçala el llistat de l'OCU | Ángel Ullate

 

Quina diferència hi ha entre pit i embotit de gall dindi o pollastre?

 

Abans de comprar un embotit de gall dindi o pollastre, és important mirar l'etiqueta i veure si es tracta de pit o d'embotit. La diferència és que el pit només pot procedir del pit d'aquestes aus, mentre que el fiambre pot contenir altres parts de l'animal i altres ingredients afegits.

Segons la normativa vigent, l'embotit pot portar fins a un 10% de farines, midons i fècules d'origen vegetal. Aquests components es fan servir per abaratir el producte i donar-li una textura més sucosa. També pot contenir altres ingredients com a espècies, olis, greixos o condiments.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Aquests ingredients fan que l'embotit tingui menys proporció de carn i més calories, greixos, hidrats i sal que el pit. Per això, l'OCU recomana triar sempre pit en comptes d'embotit, ja que és més natural i saludable.

 

Encara que l'embotit de gall dindi o pollastre pot ser una bona opció per incloure proteïnes magres a la nostra dieta, cal triar bé la marca i mirar l'etiquetatge. En aquest sentit, recorda el que és bàsic: l'OCU ens aconsella optar pels pits amb més carn i menys additius, com els que es venen a Aldi.

 

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS les hores més barates de la LLUM, ara al teu WhatsApp! Planifica rentadores, cuina i planxades!