tassa de cafè

Mai beguis cafè en dejú: avisen d'un gran perill per la salut

El cafè al matí podria no ser tan bo com es pensava, si no mengem res abans

Una cosa molt normalitzada per la societat és, en dejú, beure una tassa de cafè. No obstant això, per molt comú que ens pugui semblar aquest acte, la veritat és que fer-ho pot suposar un perill per a la teva salut.

Si les presses només aixecar-te et fan prendre un cafè abans d'anar-te'n a treballar, estudiar o començar la teva rutina diària, estàs prenent una mala decisió. La raó és que aquesta acció podria tenir conseqüències negatives.

El perill de dejunar i prendre només un cafè

Si el teu esmorzar consisteix a consumir només aquesta beguda, has de saber que estàs posant en perill el teu sistema digestiu. Les raons estan relacionades amb l'àcid que segrega el cafè, que es tradueix en molèsties com el reflux, la cremor o fins i tot les nàusees, entre d'altres. És a dir, pot provocar efectes immediats al teu estómac (i no gens bons).

Aquesta beguda, a més de contenir cafeïna, fa que es multipliqui la producció d'àcids al nostre organisme. A més, també conté una gran dosi d'àcid clorogènic.

tassa de cafè
Consumir el cafè sol provocarà molèsties com ara cremor o reflux | Getty Images

Encara que puguis pensar que aquest tipus de problemes tan sols es presentaran momentàniament, la veritat és que també es poden allargar en el temps. Si realitzes aquesta pràctica sovint, pots acabar patint úlceres o síndrome d'intestí irritable.

El cafè, en dejú, no és tan estimulant com creus

Tant si és un costum com si estàs seguint dietes com la del dejuni intermitent, on sí que està permès beure cafè, has de saber que aquesta beguda no t'ajuda a despertar-te. O, almenys, no com et penses.

De manera general, el consumim a primera hora del matí, tan bon punt ens despertem, amb l'objectiu d'obtenir aquesta energia que el cos necessita per funcionar. No obstant això, pot ser que el cafè no sigui la millor opció, a causa del cortisol.

El cortisol és una hormona la funció de la qual és que el cos es posi en alerta. La seva producció augmenta entre les 8 i les 9 del matí, per això prendre una tassa d'aquesta beguda suposarà que la fabricació d'aquesta hormona sigui menor. És a dir, té efectes contraproduents.

Dit d'una altra manera, el nostre propi organisme està preparat per despertar-nos de forma natural un cop ens aixequem . Tot i això, si no vols renunciar al teu cafè, pots consumir-lo a partir de les 9 hores (i sempre acompanyat d'altres aliments).

La relació entre el cortisol i el cafè també crea problemes

Aquesta relació entre la producció de cortisol i el cafè també pot generar altres problemes. En primer lloc, l'hormona és necessària per al funcionament correcte de l'organisme, per això, trastocar-ne la fabricació portarà conseqüències.

tassa de cafè
El cafè abans de les 9 del matí no et desperta, el teu cos, sí | Getty Images

Per exemple, si prens diversos cafès perquè necessites mantenir-te despert, no estaràs deixant descansar la glàndula suprarenal, que segrega aquesta hormona. A més, com més quantitat prenguis, més necessitaràs, ja que, a causa de la cafeïna, el cafè és addictiu.

En conseqüència, una segregació contínua de cortisol pot desembocar en problemes com ara l'insomni crònic o l'augment de pes, entre molts d'altres. Evitar-los només estarà a les teves mans.

A tot això, per descomptat, cal sumar-hi el que aquesta beguda ja estigui relacionada amb l'augment de l'acidesa, així com dels problemes a l'aparell digestiu. Per tant, cal tenir-ne molt en compte els efectes.

En definitiva, prendre cafè sense que vagi acompanyat de cap aliment pot comportar diversos riscs per a la salut. Si vols consumir-ho amb seguretat, fes-ho de forma moderada, a partir de les 9 del matí, i sempre prenent alhora aliments sòlids.