Plat ple de marisc

El marisc que has de menjar per a enfortir els ossos i el cor

Aquest aliment tan popular aporta molts beneficis

 El marisc destaca per ser molt variat, beneficiós i un plat de qualitat molt popular a Espanya. Només cal recórrer els passadissos de qualsevol supermercat del país per a adonar-nos de tot el marisc que tenim a l'abast. I si es tracta de receptes, la nostra gastronomia compta amb plats tradicionals i típics que convencen fins i tot el paladar més exquisit.

Tot i això, hi ha un tipus de marisc que destaca especialment. A més de ser tremendament popular i tenir molt bon gust, també contribueix al bon funcionament de l'organisme. Per això, avui et parlarem de tots els beneficis d'aquest marisc perquè l'incorporis ja mateix a la dieta.

El popular marisc que hauries d'incloure a la dieta

Quan es tracta de marisc, a Espanya trobem diferències depenent de la zona. Si en algunes regions destaquen els llagostins, altres aposten per les gambes. Al nord, a Galícia, són molt típics els deliciosos percebes. I és precisament aquí on trobem un tipus de marisc que sol passar desapercebut, però que sens dubte hauries d'incorporar a la dieta: les vieires.

La vieira o petxina de pelegrí és un tipus de marisc que destaca per tenir una closca gran i amb relleus. Com hem dit, és especialment popular a Galícia, on se la coneix com a 'concha de Santiago', per l'ús que en fan els pelegrins que duen a terme el camí de l'Apòstol.

Cinc vieires fent-se a la graella
Les vieires aporten molts beneficis per al cos | Getty Images

 

Es tracta d'un producte de molta qualitat que principalment es consumeix entre els mesos de desembre i febrer, tot i que és molt típic menjar-ne per Nadal. Mai solen faltar a les cases durant aquestes dates.

Més enllà de la importància popular i cultural que té, és evident que aquest aliment també és considerat un dels mol·luscs més sans i nutritius. Per això, a continuació t'explicarem els principals beneficis de la vieira.

Els grans beneficis de la vieira

Són molts els beneficis que la vieira aporta a l'organisme:

1. Enforteix els ossos

Una dona bevent aigua després de fer esport
Si menges vieires, els ossos t'ho agrairan | Getty Images

Si per una cosa destaquen les vieires és per l'alt contingut de minerals que tenen: calci, magnesi, potassi i ferro. En conseqüència, ajuden a mantenir un bon funcionament del cos i garanteixen una bona formació i desenvolupament dels ossos.

Els minerals són imprescindibles per a viure, ja que ajuden les cèl·lules, músculs i nervis a funcionar correctament. I el calci que contenen t'ajudarà a mantenir els ossos en una situació òptima: forts i sans.

2. Protegeix i enforteix el cor

Vieires
Les vieires són molt bones per al cor | Getty Images

Un dels nutrients més presents en les vieires és l'omega-3. Aquest greix saludable ajuda que el colesterol no es quedi acumulat a les artèries i redueix el nivell de triglicèrids a la sang.

A més, les vieires també contenen magnesi, que millora la circulació i disminueix la pressió. Totes aquestes propietats ajuden a prevenir i reduir el risc de patir malalties del cor. És l'aliment ideal per a mantenir el cor en bon estat!

3. Ajuda a tractar la inestabilitat emocional

Les vieires, la joia de la nostra gastronomia, destaquen per ser riques en triptòfan, un aminoàcid que ajuda el cos a produir serotonina i melatonina.

Una dona amb el cap repenjat a una taula amb un portàtil i quatre tasses de cafè
Les vieires ajuden a regular i mantenir el cicle del son | Getty Images

La serotonina té una gran influència en el sistema nerviós, per la qual cosa ajuda a tenir cura de la inestabilitat emocional: ansietat, depressió o trastorns psicològics. D'altra banda, la melatonina fa un paper de reguladora del son i és molt afectiva per a poder relaxar-nos i dormir tranquil·lament.

4. Ajuden a mantenir el pes corporal adequat

Primer pla d'una vieira cuinada amb herbetes
La vieira és l'aliment clau per a mantenir el cos sa | Getty Images

Les vieires sempre se solen recomanar a les persones que volen perdre pes, ja que són una font de proteïna magra, és a dir, amb molt poca quantitat de greix.

A més, també tenen efectes saciants, cosa que ajuda a sentir-se ple més ràpid i, per tant, a reduir la ingesta de calories. Així doncs, si vols portar una dieta sana i equilibrada, les vieires són ideals i han de formar part dels teus hàbits alimentaris. No dubtis a incloure-les!