Mascaretes de supermercat i eficàcia: aquestes són les que més protegeixen

L'Organització de Consumidors i Usuaris ha realitzat un estudi sobre si les mascaretes que es compren en els mercats són bones

Primer pla d'una mà sostenint diverses mascaretes a l'estació d'autobusos de Tarragona, a punt per repartir-les el 14 d'abril del 2020
L'OCU ha determinat les mascaretes més segures del mercat | Catalunya Diari

Les mascaretes ja són obligatòries pràcticament en tot el territori espanyol. L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha fet un estudi per determinar quines màscares són les més eficaces com a barrera contra el coronavirus.

 

Segons la investigació, les màscares higièniques i quirúrgiques que es venen en els supermercats són una bona barrera anti filtració. S'ha detallat que les d'un sol ús protegeixen més d'un 95%, mentre que les reutilitzables no arriben a superar, o el superen per poc, el 70%.

 

No obstant això, també es poden trobar màscares molt bones en els supermercats. Les millors, segons els investigadors són les següents que et detallem a continuació.

Mercadona

Les mascaretes distribuïdes per la cadena de la família Roig són les millors de mercat, segons l'OCU. L'estudi demostra que les mascaretes Deliplus, la marca blanca de Mercadona, és una màscara higiènica de 3 capes que compleix els requisits de la norma UNE 0064. La seva capacitat de filtració és gairebé de el 100% i no dificulten la respiració.

Dia

Una altra de les màscares que van ser analitzades en la investigació pertanyen al supermercat Dia i són de la marca Mask4U. Aquesta mascareta està emparada sota la norma EN 14683 i posseeixen una filtració del 98%. També és molt bona la capacitat de respiració que ofereixen a consumidor.

Lidl

La mascareta quirúrgica de l'Lidl és de tipus II R i, a més, compleix amb la norma EN 14683. A l'igual que les que es venen al Mercadona, presenten un índex de filtració del 99%. No obstant això, respirar amb elles no és tan fàcil i còmode que amb les de la resta dels seus competidors segons ha demostrat l'anàlisi de l'OCU.

Consum

L'avantatge de les màscares del supermercat Consum, les màscares de BELPLA, és que posseeixen quatre capes i es poden rentar fins a cinc vegades. No obstant això, la seva capacitat de filtrat gira al voltant del 86%, però garanteixen una bona capacitat per respirar. En termes de normativa, compleix amb la norma UNE 0065.

Vuit models analitzats

L'OCU va escollir una mostra de diversos models de màscara que es poden trobar a les grans cadenes de supermercats. Especialment, va analitzar 8 d'un sol ús i 3 reutilitzables. En l'estudi es va comprovar l'eficàcia real de la capacitat de filtració. A més, es va comparar la qualitat de les màscares més econòmiques, tant de les higièniques com de les quirúrgiques.

 

L'organització va extreure de la seva anàlisi la conclusió que les màscares d'un sol ús que van estudiar són eficaces en el filtrat. A més, totes comparteixen com a qualitats la comoditat, la resistència i un preu assequible que balla al voltant dels 0,60 euros la unitat.

 

Les màscares reutilitzables que van estudiar, mostraven una capacitat de filtració que oscil·lava al voltant del 70%. L'OCU assegura que és un percentatge acceptable. Es poden rentar fins a cinc vegades amb detergent a 60º C. No obstant això, després l'eficàcia de filtració se situa entre un 68% i un 86%. La que millor resultats proporciona és la mascareta venuda en Consum, segons l'organització.

 

L'OCU demanda a les administracions que les màscares es distribueixin de manera gratuïta. Almenys, a les famílies en pitjor situació econòmica i que suposen un 10% de la població.


Comentaris

envia el comentari