Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dos gossos menjant

Les mascotes que no podràs tenir a casa teva a Catalunya: prohibides

Molts d'aquests animals es poden trobar a les llars catalanes

La nova Llei de Benestar Animal que s'acaba d'aprovar ja prohibeix tenir certes mascotes. En qüestió de setmanes, alguns animals de companyia ja no tindran cabuda a les nostres llars. Parlem d'animals que fins ara es consideraven aptes per a la convivència amb les persones.

La prohibició de tenir de certes espècies com a mascotes no és un fet nou al nostre territori. Al Catàleg Espanyol d'Espècies Exòtiques Invasores hi ha diverses mascotes prohibides des del 2013: eriçons, porcs vietnamites, cotorres argentines, ossos rentadors, tortuga peninsular o coatís, entre altres animals.

Canvis profunds amb la nova Llei de Benestar Animal

La nova Llei inclou l'ampliació de la llista de mascotes prohibides als domicilis. A la norma que s'aprovi fixaran una sèrie de condicions perquè l'animal pugui ser considerat com a domèstic. Per formar part del grup d'espècies permeses han de complir una sèrie de requisits. 

Entre altres coses, han de ser fàcils d'atendre quant a necessitats fisiològiques, ecològiques i etològiques. A més, cal comprovar que poden residir en captivitat i que no suposin un perill per a les persones a causa de les seves dimensions, agressivitat o verí. També indiquen que no han de ser un risc en cas d'escapar-se, principalment, perquè no colonitzin hàbitats, provoquin danys ambientals o arribin a convertir-se en una espècie invasora.

Quins animals estaran prohibits les llars catalanes?

Segons aquests criteris, la llei es prohibirà tenir a casa una llista llarga d'animals: els conills, tortugues, periquitos, ratolins, cotorres, hàmsters, conills d'Índies, aranyes, serps o camaleons. A la llista també hi ha els ocells originaris d'altres països. Fins fa poc, hi havia molts d'aquests animals a les llars catalanes i a les botigues, però la nova normativa impedirà que puguin estar amb les persones a casa seva.

Els motius per prohibir rosegadors i conills

Hi ha un motiu essencial pel qual es prohibeix tenir aquests rosegadors esmentats anteriorment: «la preservació de la fauna silvestre i autòctona del medi natural», recull El Periódico.

La llei indica que a la llista hi haurà: «espècies per a les quals hi hagi certesa del seu caràcter invasor. O que en cas d'escapament i absència de control puguin suposar un risc greu per a la conservació de la biodiversitat».

Per una raó semblant també hi ha el conill. Sorprèn l'elevat nombre d'exemplars que hi havia comptabilitzats fins al 2020: superaven el mig de milió i era una mascota amb molta acceptació. Estimen que poden provocar perjudicis ambientals importants.

Conill blanc i negre
La nova Llei de Benestar Animal prohibirà tenir conills com a mascotes. | Getty Images

El mateix passa amb altres animals com ara les tortugues. Passaran a formar part del llistat de mascotes prohibides a Catalunya per ser espècies amb una elevada quantitat de vectors patògens, per exemple fongs.

A l'hora d'abordar la situació dels periquitos, el Ministeri de Transició Ecològica també es mostra contundent. Són «espècies silvestres de fauna no presents de forma natural» al nostre territori, igual que les cotorres, els agapornis i altres aus que no en originàries.

Situació diferent a cada país

Cada país de la Unió Europea decideix fixar-ne les condicions pel que fa a les mascotes i alguns solen ser més permissius. A Bèlgica, per exemple, sí que deixen tenir hàmsters, esquirols, conills, fures o cérvols. Als Països Baixos compten amb una llei semblant des de fa 7 anys. La llista d'animals permesos n'inclou fins a trenta. Sorprèn que hi hagi búfals, senglars o alpaques, a més de fures o conills.

Encara no es coneix el grup d'espècies que es preveuran en aquest text. Tanmateix, des que entri en vigor ha de ser aprovat pel Govern en un període màxim de 48 mesos.