Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
MediaMark i FNAC

MediaMarkt i FNAC, contra les cordes: denúncia pel que fan amb els clients

El problema rau en la comercialització de les assegurances d'aquesta empresa

Facua, en plena lluita pels drets dels consumidors, ha decidit interposar una denúncia contra Celside, l'asseguradora oferida per establiments tan coneguts com Fnac, MediaMarkt o Apple Store.

L'organisme ha denunciat l'asseguradora davant de la Direcció General de Consum perquè han comprovat que posen traves a l'hora de donar-se de baixa. Així mateix, també incorren en clàusules abusives en certes assegurances per a dispositius electrònics.

Les denúncies es van posar el 2022

Com Facua ha anunciat en el seu comunicat, les denúncies es van interposar al Ministeri de Consum ja fa un any. És a dir, a finals de març del 2022. Tot i això, l'organisme assegura que no ha rebut cap mena de resposta.

Imatge d'un ordinador amb una càmera de fotografies
L'empresa ven assegurances per a dispositius electrònics | Pixabay

Alhora, Facua afirma que també està interposant denúncies davant les autoritats de protecció al consumidor de les comunitats autònomes on resideixen els afectats per l'asseguradora. Es demana que es posin sancions a Celside pels actes.

Aquest és el problema amb les assegurances Celside Insurance

Les assegurances de Celside Insurance es poden trobar a grans cadenes d'establiments, com les esmentades. Un dels seus reclams principals és que el primer mes es pot gaudir de manera gratuïta.

Tot i això, molts dels usuaris que després intenten donar-se de baixa per no començar a pagar o desitgen anul·lar la renovació el segon any comencen a topar amb greus problemes. A més, l'asseguradora els reclama el pagament en tot moment.

L'asseguradora ja va ser multada a França

Celside Insurance és el nom comercial de l'empresa SFAM. Es tracta d'una asseguradora francesa que ja ha rebut multes al seu país, l'any 2019, per 10 milions d'euros. En aquest moment, la sanció va ser per fer ús de pràctiques fraudulentes en la comercialització de les assegurances. Així ho assegura Facua a través del comunicat.

El gener del 2022, d'altra banda, l'Agència Espanyola de Protecció de Dades també va penalitzar l'empresa amb 5.000 euros per vulnerar els drets d'una usuària després de compartir dades bancàries sense permís perquè se li fessin els càrrecs.

Obstacles per donar de baixa les assegurances

En les condicions de contractació, Celside inclou que, per rescindir alguns contractes durant els primers 12 mesos, l'usuari ha d'enviar una carta a través de correu postal a França. A més, cal fer-se càrrec del cost de l'enviament. No obstant això, aquells que vulguin donar-se de baixa a partir del 13è mes ho poden fer fent una trucada a un telèfon de prefix geogràfic.

D'altra banda, l'asseguradora també existeix que el consumidor ha de rescindir certs contractes preavisant amb «almenys dos mesos abans de cada data de venciment anual». Aquesta clàusula incompleix l'article 22.2 de la Llei 50/1980 de 8 d'octubre de contracte d'assegurança. S'hi estableix que el consumidor ha de comunicar la seva intenció amb un mes d'antelació.

Facua està en contra d'aquest mètode

Segons Facua, la imposició de l'enviament d'una carta a França és un obstacle a l'exercici del dret del consumidor de sol·licitar la baixa de l'assegurança. A més, sol·licitar la baixa per telèfon a partir del 13è mes genera inseguretat.

Mòbil
Facua denuncia les traves que posa l'empresa perquè els clients exerceixin els drets | GETTY IMAGES

La raó és que el consumidor no compta amb les proves necessàries d'haver fet la trucada amb aquesta finalitat. Per això, Facua considera que l'asseguradora ha d'acceptar les sol·licituds de baixa per correu postal a les seves seus de França o Barcelona, així com per email.

D'acord amb l'article 21.3 del Reial decret 1/2007 de 16 de novembre, pel qual s'aprova el text de la Llei general per a la defensa dels consumidors i usuaris, les empreses tenen l'obligació de facilitar una adreça postal, un número de telèfon i un email.

D'altra banda, Facua recorda que les asseguradores tenen l'obligació d'informar els clients amb dos mesos d'antelació en cas que pugin l'import de l'assegurança en la renovació anual.

Alguns clients no aconsegueixen rescindir el contracte

A més d'aquestes clàusules, Facua ha rebut diverses reclamacions per les traves que posa l'empresa Celside Insurance quan el consumidor vol cancel·lar un contracte. Alguns clients, tot i haver notificat la intenció de rescindir el contracte per telèfon i correu electrònic, asseguren que l'empresa ha ignorat la seva petició. És a dir, els han continuat cobrant la quota mensual.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!