Una persona comprant al supermercat.

Els metges demanen eliminar dels teus sopars un dels aliments més populars

El sopar és un dels àpats més importants, però l'opció més popular del país no convenç

Són molts els dies que un arriba a casa cansat, sigui de la feina o de prendre unes cerveses amb amics, i es troba davant del famós problema: el sopar.

Què fer de sopar és un dels grans dilemes de la gent. Si ja has gastat temps i talent per preparar un dinar elaborat, ja no queden ganes de cuinar a la nit. Així que el recurs que es fa servir més al nostre país és recórrer a l'entrepà.

Un sopar no tan saludable: l'entrepà

Sobretot als sopars, ens solem conformar amb qualsevol cosa que trobem a la nevera. Una de les opcions més senzilles i comunes a les llars és la combinació de pa-pernil-formatge-pa. Un entrepà mixt de tota la vida i que sempre hem pres com un plat lleuger i saludable.

El problema és que potser hem estat enganyats i aquest aliment no és tan bo per a la nostra salut com crèiem. Analitzem ara perquè el bocata no és un bon sopar.

Imatge d'un sandvitx de pernil i formatge.
Baix valor nutritiu, additius, midons i processats, entre els ingredients d'un entrepà. | Getty Images
 

1. Obrim l'armari: pa de motlle

Des de fa molt de temps s'ha considerat el pa de motlle com un aliment versàtil i sa. La primera cosa no hi ha qui ho discuteixi, però pel que fa a sa... En la majoria d'ocasions es fan servir farines refinades, que afegeixen al pa un alt índex glucèmic.

El pa de motlle se sol elaborar fent servir sucre, encara que moltes marques s'han vist forçades a retirar-lo de les etiquetes. El sucre no és l'únic inconvenient de la base del nostre entrepà. Greixos refinats, midons i diversos additius hi són presents des de la primera llesca d'aquest producte ultraprocessat.

2. Amb la nevera oberta: pernil

El pernil cuit, més conegut com a pernil York o pernil dolç, fa anys que està present a les llars i sempre ha estat considerat com un aliment «bo». Tot i això, es tracta d'una carn processada, i com totes, es recomana evitar-la.

Tot i no ser sans, entre els prestatges del supermercat podem trobar de millors i pitjors. Per aquesta raó, els més recomanats són els que s'anuncien com a pernil cuit extra, compostos gairebé completament de carn.

Imatge de pernil dolç.
El pernil dolç del supermercat porta menys pernil del que creiem. | Getty Images
 

Els de pitjor qualitat els trobarem anomenats com a «viandes». Aquests contenen un mínim percentatge de carn, que se substitueix per midons i fins i tot sucres. El pernil dolç es cataloga com un aliment de qualitat nutricional baixa, i com la resta de carns processades, amb el seu consum augmenta el risc de l'aparició de càncer, com assegura l'OMS.

3. A rodanxes: formatge

En principi, el formatge és un aliment que, amb moderació, és saludable per la seva aportació de greixos bons i proteïna. Però tot depèn del tipus i la qualitat d'aquest menjar tan aromàtic. El preferit a l'hora de preparar un entrepà és el formatge fos.

Imatge d'un sandvitx de pernil i formatge.
El formatge fos té un gran nombre d'additius. | Getty Images
 

Justament el formatge fos és la pitjor elecció que podem prendre. Aquest formatge, que trobem al supermercat en paquets, conté midons, sals, proteïnes de la llet i additius. És a dir, suposa un processat més al nostre sopar.

Ha caigut un clàssic

Amb una senzilla suma de factors ens n'adonem: el bocata que de tantes dificultats ens ha tret és un enemic més de la nostra nutrició. Tot i que és molt versàtil, els seus ingredients de baix valor nutritiu ens aporten principalment coses negatives. Additius, midons, sucres, carns processades… una llarga llista que tristament hauríem d'expulsar de la nostra dieta.

Com aconseguim un sopar saludable?

Per seguir una alimentació saludable, la Universitat de Harvard recomana dividir els plats de cada àpat en tres. Una meitat està dedicada a la fruita i verdura, una altra part, dedicada a la proteïna saludable i l'última restant, als cereals integrals.

Imatge d'una persona menjant una amanida.
Preparar un sopar saludable és possible seguint aquestes recomanacions. | Getty Images
 

El sopar no és una excepció d'aquestes recomanacions i cal tractar de complir amb aquestes proporcions. Trobant l'equilibri adequat podem aconseguir un sopar lleuger, si ja hem aconseguit els nutrients necessaris durant el dia. A més, els sopars lleugers es relacionen directament amb una millor qualitat de son.