Foto d'un home amb mal de cap.

Els metges ho expliquen: com recuperar-se de la síndrome del treballador cremat

T'expliquem com et pots recuperar de la síndrome del treballador cremat

Tot i que en els últims anys aquest terme s'ha posat molt de moda, la veritat és que existeix des de sempre. La síndrome del treballador cremat afecta cada vegada més persones, una cosa que ens porta a fer-nos la pregunta següent: En què consisteix i què podem fer per recuperar-nos?

Es tracta d'una síndrome que també és coneguda amb el nom de burnout. És un estat emocional, mental i físic d'esgotament extenuant causat per un estrès prolongat i excessiu a la feina. Es caracteritza per sentir-se emocionalment i físicament exhaust, despersonalització i una disminució de la realització personal.

Què és la síndrome del treballador cremat?

La síndrome del treballador cremat és un terme que es refereix a un estat d'esgotament emocional, despersonalització i una disminució de la realització personal causat per un estrès perllongat i excessiu a la feina.

És una forma d'estrès laboral crònic que pot tenir greus conseqüències per a la salut mental i física d'una persona, incloent-hi insomni, depressió, ansietat i malalties relacionades amb l'estrès.

Quines són les causes de la síndrome del treballador cremat?

S'han identificat factors de risc que poden originar l'aparició de la síndrome del treballador cremat, com ara estar sobrecarregat de feina, ser pressionat per treballar més de pressa, no tenir control sobre la nostra feina o ser mal recompensat o no reconegut.

També hi pot influir que ens imposin objectius poc clars, tenir mitjans o recursos insuficients que no encaixen amb els objectius requerits, enfrontar-se a un conflicte de valors o el més comú: patir precarietat laboral.

El burnout afecta principalment persones molt compromeses amb la seva feina. El que és decisiu per a elles és la professió que han triat i el sentit que li donen al que fan.

I és que les persones propenses a la inestabilitat emocional (tendència a percebre, construir i viure la realitat i els esdeveniments com a amenaçadors, dolorosos i problemàtics) o escrupoloses (ser metòdics, organitzats, pulcres, meticulosos, perseverants, etc.) estarien més exposades.

Foto d'una dona amb la mà al front
El cansament profund és un símptoma de la síndrome del treballador cremat. | GETTY IMAGES
 

Com ens podem recuperar?

És essencial identificar que patim la síndrome del treballador cremat. Posteriorment, és convenient modificar les condicions i els hàbits laborals que estiguin influint en la seva aparició.

Això sí, en aquells casos en què la síndrome hagi sorgit i s'hagi mantingut durant força temps, podria ser convenient una reubicació, a més de rebre suport psicològic o teràpia per part d'un especialista.

De fet, anar al metge és un termini clau i necessari per trobar el camí cap a la recuperació quan apareixen els símptomes de la síndrome del treballador cremat. Fins i tot és possible que l'especialista ens recomani una aturada a la feina de dos a tres mesos.

Foto d'una psicòloga agafant la mà d'un pacient.
La teràpia és fonamental. | Getty Images
 

Altres consells útils a tenir en compte

També hi ha altres consells que podem seguir i que ens ajudaran a l'hora de reduir els símptomes i tractar de superar aquesta síndrome. És evident que prendre's un descans és el més important que ens ajudarà a l'hora de recarregar energies.

És aconsellable practicar activitats relaxants, com ara la meditació i el ioga. I la pràctica esportiva és fonamental, ja que ens ajudarà a relaxar-nos i millorarà el nostre estat d'ànim. Dormir bé és una altra manera d'assegurar-nos de descansar i recuperar les energies. Bàsicament és important tenir una rutina de son saludable.

D'altra banda, aprendre tècniques de gestió de l'estrès ens ajudarà a identificar i gestionar aquelles fonts que ens estiguin causant ansietat, angoixa i tensió a la feina. I no ens hem d'oblidar del més important: si els símptomes persisteixen, s'hauria de considerar la possibilitat de buscar ajuda d'un professional de la salut mental.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp