Imatge d'una peixateria

Els metges demanen no menjar aquest popular peix que es ven a totes les peixateries

Es tracta d'un producte que no seria tan beneficiós per a la nostra salut com es creia inicialment

Per a tenir una alimentació sana i equilibrada resulta evident, i alhora indispensable, afegir-hi el peix. És una obvietat. Aquest aliment d'origen natural presenta grans beneficis per a la nostra salut, i no n'hi ha cap dubte.

Ara bé, no tots els tipus de peix que podem trobar al mercat són igual de saludables. N'hi ha un que concretament és al punt de mira de molts experts. Ara, els metges han deixat anar un avís on demanen a la població deixar de consumir-ne, i hi ha diverses raons.

El pitjor peix que podem consumir: elimina'l de la teva dieta

Quan sents la paraula 'surimi' potser no sabràs a què ens estem referint. No obstant això, en dir gules o palets de cranc la cosa canvia, oi? En tot cas, es tracta del mateix tipus de peix.

Fot d'una mà obrint una nevera
Els metges desaconsellen consumir aquest peix. | GETTY IMAGES

Aquests petits entrepans o tapes estan presents en diverses llars, fins i tot pot ser que els hagis consumit també durant aquest Nadal. Tot i això, es tracta d'un producte que, lluny de semblar saludable... és tot el contrari.

De fet, quan en descobreixis els motius, et quedaràs en xoc. Les propietats típiques del peix fresc que semblaven prometre, tan sols es redueixen a un conjunt d'elaborats molt lluny d'assolir les mateixes propietats.

Aquesta és la raó principal que han destapat diversos metges i experts en nutrició. Fins i tot, alguns han arribat a batejar aquest peix com 'la salsitxa Frankfurt del mar'. Com pots deduir, aquest nom és realment sospitós.

Miguel Ángel Lurueña, doctor en Ciència i Tecnologia dels Aliments, va explicar a El Español la composició d'aquest aliment. Concretament, el surimi està format per un gel que conté proteïnes i s'obté a partir de carn de peix.

Imatge d'uns palets de cranc
Els palets de cranc tenen poc valor nutricional. | GETTY IMAGES

Tot i això, pel que fa a la seva elaboració, s'ha descobert que el que precisament s'elimina són aquestes parts més preuades. Això, tot i abaratir costos, ofereix un valor nutricional molt més pobre.

I és que en analitzar el producte en qüestió, es pot observar una gran quantitat d'ingredients agregats gens beneficiosos per a la salut. De fet, el surimi pot arribar a suposar la meitat del producte que comprem.

La resta del que en podem ingerir es basaria en un altre tipus de components, com diferents proteïnes de diversos orígens. Per exemple, parlaríem d'aigua, midó, oli de gira-sol, de sucre i fins i tot de colorant.

Si féssim una comparativa entre el que podia haver estat i el que és, ens quedaríem tan sols amb un 0,1% de succedani de cranc. Per aquesta raó, els experts consideren que l'hauríem de bandejar de les nostres neveres, ja que el valor nutricional que aporta deixa molt a desitjar

.

Hi ha una opció més sana

Si bé és cert que el surimi que podem trobar a les peixateries no s'acosta ni de lluny a un peix sa, també cal tenir en compte que, si l'elaborem correctament, ens pot aportar grans quantitats de proteïna.

Imatge d'unes gules
Els experts també desaconsellen consumir gules | GETTY IMAGES

Hi ha altres productes del mar molt més saludables, d'això no hi ha dubte. No obstant això, si no volem renunciar-hi, també podem optar per fer la nostra pròpia elaboració a casa. De fet, és molt senzilla de fer.

Només necessitarem 400 grams de peix blanc (per exemple, lluç), dues cullerades de farina de blat, dues de fècula de blat de moro, una clara d'ou i mitja cullerada de sal. Quan tinguem tots aquests ingredients, passarem a l'acció.

Primer, haurem de netejar bé la carn del peix, i després rentar-la i escórrer-la. Un cop fet això, la triturem al costat de la resta d'ingredients, i quan quedi una pasta, l'estirarem. Podem cuinar-la al vapor durant 50 minuts, i una vegada la deixem refredar... A punt, ja tindrem la recepta!

El surimi es pot consumir el mateix dia, encara que si ho preferim també podem ficar-lo a la nevera. Un cop cuit, pot aguantar durant dos o tres dies. És una opció molt més saludable, i per descomptat, el teu cos ho agrairà.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp