Una nevera plena de formatges en un supermercat

El millor formatge que pots comprar al supermercat a Catalunya

El consum de formatge és molt popular al nostre país

Avui dia, als supermercats, és normal trobar una prestatgeria plena de formatges de diferents varietats. El consum d'aquest aliment és molt popular a la nostra cultura, tot i que no tots els formatges valen la pena. És important conèixer el producte que comprem perquè no ens afecti negativament la salut.

Els principals problemes dels formatges avui dia

Generalment, el gran problema d'alguns formatges que ens venen és que, en realitat, contenen un percentatge extremadament baix de formatge real. Per exemple, molts dels formatges que fan servir a les grans franquícies de menjar ràpid només tenen un 5% de formatge.

I a això cal sumar-hi el fet que solen contenir una gran quantitat de greixos no aptes per a qualsevol dieta. En aquest sentit, actualment al mercat podem trobar opcions més saludables, com ara els formatges amb un alt percentatge d'aigua i reduïts en greixos.

Taula plena de formatges
S'ha de saber molt bé quin tipus de formatge comprem | Getty Images

Finalment, també és important considerar en quin format comprem els formatges. És millor i més econòmic comprar-lo a peça i després ratllar-lo a casa, abans que comprar-lo ja ratllat. D'aquesta manera, evitem comprar productes que, majoritàriament, contenen moltíssims additius i un percentatge de formatge real molt petit.

Quins són els formatges amb més greix del mercat?

Per a saber quant de greix solen tenir els formatges, farem una ullada a tres dels més venuts i, alhora, dels més greixosos del súper.

1. Formatge de cabra

El formatge de cabra és dels formatges més greixosos pel fet que la llet de cabra conté un alt percentatge de greix. A més, com se sol buscar una textura cremosa, això requereix un augment artificial dels lípids. Perquè et facis una idea, aquest formatge té més de 35 grams de greix per cada 100 grams, fet que suposa un total de 450 calories.

Tres trossos de formatge de cabra en rotlle
El formatge amb més greix del mercat: el de cabra | Getty Images

2. Cheddar

El formatge cheddar és el favorit dels establiments de menjar ràpid, i el consum s'ha disparat. Ara bé, els experts adverteixen que cal anar amb compte, perquè té un alt contingut de calories. Per cada 100 grams, compta amb uns 35 grams de greix, el que equival a 400 calories.

Formatge cheddar en barra i ratllat
El cheddar és el formatge més comú als restaurants de menjar ràpid | Getty Images

 

3. Blau

El formatge blau té molta personalitat i és ideal per acompanyar fruites dolces. No obstant això, conté més de 350 calories cada 100 grams, una barbaritat. El nivell de greix es manté sota els 30 grams.

Formatge blau
El formatge blau té molta personalitat, però molt de greix | Getty Images

 

Quins formatges tenen menys greix?

Ja que hem vist els formatges més greixosos, a continuació veurem quines són les millors opcions. Al supermercat trobem formatges molt més saludables, amb poc greix i amb menor quantitat d'additius. Són opcions ideals per a qui vol portar una alimentació equilibrada.

1. Mató

Amb més del 80% d'aigua, el mató només conté 98 calories i no arriba al 4% de greixos per cada 100 grams. Sens dubte, es tracta d'una de les millors opcions que trobem al supermercat.

Mató
El formatge més saludable que pots trobar al súper és el mató | Getty Images

 

2. Formatge fresc de Burgos

El formatge fresc de Burgos original conté una mica més d'un 11% de greix i unes 190 calories per cada 100 grams. No obstant això, també el podem trobar desnatat, amb tan sols un 2% de greix i unes 70 calories.

3. Firmatge fresc d'untar

El formatge fresc d'untar el podem trobar en dos formats diferents: el normal i el light. La informació nutricional del light revela que per cada 100 grams compta amb 172 calories i 14 grams de greix, dels quals 9 són saturats.

Detall d'una torrada amb formatge fresc d'untar
El formatge fresc d'untar és ideal per a esmorzar o berenar | Getty Images
 

4. Feta

Si hi ha un formatge característic de Grècia, és, sens dubte, el feta. Es tracta d'un producte fet amb llet d'ovella i de cabra. Conté gairebé un 55% d'aigua, una mica més de 260 calories i un 21% de greix per cada 100 grams.

5. Mozzarella

Podem trobar diferents varietats de mozzarella. La Italiana original està feta amb llet de búfala; per tant, l'índex de calories puja. De tota manera, a Catalunya el més comú és trobar mozzarella feta amb llet de vaca, que conté un 65% d'aigua, 270 calories i un 16% de greix per cada 100 grams.

Boles de mozarella en una taula de tallar
La mozzarella és el formatge italià per excel·lència | Getty Images

Quin és el formatge més saludable que podem trobar a Catalunya?

Entre tots els formatges que t'hem ensenyat, el menys greixó i, per tant, el més sa és el mató. Com hem dit, es tracta d'un producte baix en sal i en greix i alt en proteïna. A més, hi ha opcions com el de la marca Pastoret, d'elaboració artesanal i amb tan sols 78 calories per cada 100 grams.

Tampoc podem ignorar el formatge fresc de Burgos, el millor exemple del qual és el desnatat de la marca Hacendado. Tan sols porta un 2% de greixos, dels quals només l'1% són saturats, per cada 100 grams, a més de 68 calories. En definitiva, el més important a l'hora d'escollir un formatge és fixar-nos detingudament en l'etiquetatge.