Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge de dues persones passant-se un paper i un bolígraf a la part dreta

El millor moment de l'any per fer el testament a Espanya, segons els notaris

Gener, agost i setembre són mesos en què no s'ha de fer el testament

El testament és un document legal mitjançant el qual una persona, anomenada testadora, expressa els seus desitjos i decisions. Aquests seran sobre la distribució dels seus béns i la gestió dels seus assumptes després de la seva mort.

Aquest és determinant perquè es faci la voluntat pel que fa a les idees sobre el repartiment dels nostres béns. I la manca d'un pot resultar en l'aplicació de les lleis successòries predeterminades, que poden no reflectir els vertaders desitjos de la persona difunta.

La redacció d'aquest document és un acte voluntari i meditat, sense obligació legal de dur-lo a terme. Però la llibertat d'assegurar aquest aspecte és un dret que tots tenim. Això és així, malgrat que la llei proporciona una fórmula establerta per a la distribució de l'herència sense testament.

Hi ha un millor moment per fer el testament?

De fet, i segons expliquen els notaris, la pregunta té truc. Com que és un document tan important, qualsevol moment és favorable. Sempre és adequat i convenient redactar-lo, sigui la temporada que sigui.

Tot i això, sí que hi ha una sèrie de mesos que es recomanen evitar: setembre i gener. Això és així pel fet que, durant principis d'any i també de curs escolar, la saturació de despatxos i notaries és més gran. Agost, per contra, és un mes considerat inhàbil en termes jurídics.

Encara que no hi ha un moment ideal, sí que és essencial tenir clar què vols transmetre i com. La consulta amb un advocat expert en dret de successions pot ser de gran ajuda, ja que et guiarà segons la teva situació personal.

Quan ho tinguis clar, simplement acudeix a un notari amb el teu Document Nacional d'Identitat (DNI), i exposa el teu desig d'atorgar testament. El notari redactarà el document, el llegirà, verificarà la teva idoneïtat per dur a terme el tràmit i atorgarà validesa legal.

El testament és un acte molt personal i fonamental a l'àmbit legal espanyol. L'article 670 del Codi Civil subratlla la transcendència d'aquest document i confirma que només el titular pot dur a terme aquest acte. Per això, mai no és mal moment per fer aquest tràmit transcendental i singular.

Més dades per convèncer de la importància de fer testament

Fer un testament, un document oficial importantíssim per al futur de la teva família, no costarà més de 100 €. De fet, aquesta és la quantitat més alta que podries pagar.

El preu de dur-ne a terme un és pràcticament irrellevant pel que fa als avantatges que genera als beneficiaris. En cas que hi hagi herència i no testament, el repartiment podria ser molt més complicat.

L'extensió del document, la notaria que s'atorga per a la seva signatura o si el testament és hològraf fan variar el seu preu. Com més llarg i més prestigiosa la notaria, més gran serà el preu que s'haurà de pagar.

Només cal ensenyar el DNI i expressar la teva voluntat sobre el repartiment de béns. A més, és revocable, per la qual cosa es pot modificar totes les vegades que calgui. En aquest cas, l'última versió serà la que tindrà valor.

Un testament té múltiples beneficis, com ara la designació de tutors per a fills menors, cuidadors de mascotes i decisions mèdiques en cas d'incapacitat. També pot reduir la càrrega fiscal per als hereus.

A més, permet desheretar hereus forçosos en circumstàncies específiques, com ara manca d'alimentació, abús físic o psicològic, abandonament, corrupció, pèrdua de pàtria potestat o intent d'homicidi.