Silueta dels tres Reis Mags amb els seus camells pel desert

Els millors consells per a escollir els regals de Reis i encertar sí o sí

Queden pocs dies per a la nit més màgica de l'any i t'hauries d'afanyar

Tots pensem cada any que «ja tindré temps per comprar-ho tot a temps», però… No sempre passa! Volem donar-te uns consells d'última hora per evitar que les presses puguin jugar-te una mala passada i arruïnar el dia on els nens són els verdaders reis de casa.

Si ja tens les joguines…

1. Abans d'utilitzar-les:

Comprova'n l'estat. No dubtis a tornar-lo al lloc on es va comprar si tens algun dubte o no et refies de les seves condicions. Sempre és molt recomanable llegir les instruccions d'ús, així com les condicions d'ús i/o conservació, aquelles que diuen «Utilitzar sota la vigilància d'adults» o «No recomanat per a menors de 3 anys».

Per si alguna cosa passés, que mai se sap, conserva les informacions sobre el fabricant que figuren a l'embalatge: són de gran utilitat en cas de reclamació. És convenient demostrar als nens el funcionament de la joguina. Cal advertir-los dels possibles riscos i explicar-los les manipulacions que han d'evitar.

2. Després de la seva utilització:

Comprova novament l'estat de la joguina. Si observes algun risc o defecte un cop utilitzat, evita que el nen hi tingui accés. Si observes l'existència d'alguna joguina que presenti un risc per defecte de fabricació, no dubtes a comunicar-ho a les administracions competents a través d'organitzacions de consumidors i usuaris.

Has deixat les compres per a l'últim moment? Recorda…

Hem de ser responsables a l'hora d'escollir quines joguines regalarem. És important tenir en compte allò que convé segons l'edat, la finalitat i les actituds que es desenvolupen en cada etapa de la vida.

Nen jugant amb legos gegants
Només queden unes setmanes per a la nit més màgica de l'any. | Canva

Tenir una joguina crea infinites maneres divertides d'aprendre. Les joguines han d'estimular la imaginació, la creativitat, l'acció, el moviment i la formació de les criatures. La sobredosi de joguines pot generar en els infants actituds de malbaratament i destructivitat.

L'elevat preu d'una joguina no és, en si mateix, una garantia de seguretat. Tanmateix, en determinats casos, triar una joguina més barata pot suposar renunciar a determinades garanties. Per tant, cal valorar la relació qualitat-preu i comparar en diferents establiments per beneficiar-se de les ofertes que puguin posar a disposició de les persones consumidores i usuàries.

La seguretat no és cosa de jocs: compra només joguines homologades i de qualitat contrastada. Una joguina és segura quan compleix els requisits mínims de seguretat. Segons la normativa europea, entre les indicacions que les joguines han de portar, hi han de constar unes dades mínimes obligatòries, per exemple:

  • La marca CE garanteix que la joguina ha estat provada i compleix les normes de seguretat.
  • El nom i la marca del producte.
  • La raó social i la direcció del fabricant i dels responsables de comercialització.
  • Les instruccions i advertiments d'ús.
  • Si tenen funcionament elèctric, se n'ha d'especificar la potència màxima, la tensió d'alimentació i el consum energètic.
  • Totes les dades han d'estar visibles a l'embalatge o a la joguina.

On cal reclamar?

En cas que la joguina que hem adquirit es trobi defectuosa, el primer que haurem de fer és reclamar directament a l'establiment perquè ens la substitueixi per un altre article d'iguals característiques o ens torni l'import que hem pagat per aquest producte.

Si detectem que la joguina pot suposar un risc per a la salut, seria convenient que poséssim aquest fet en coneixement de les autoritats. Si fos necessari, s'aplicarien els controls pertinents per poder retirar la joguina del mercat.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp