Mans embolicant un regal de Nadal.

Aquest Nadal encertes segur: les millors joguines barates pels nens segons l'edat

Escull el regal perfecte seguint aquestes recomanacions

Encara no tens clar què regalar aquest Nadal? De vegades, escollir el regal perfecte pot resultar més complicat del que sembla, sobretot quan es tracta de nens. Tant si tens fills, cosins, nebots o nets, aquest article és per a tu.

Tot i que avui dia hi ha infinitat d'opcions, no sempre solem encertar amb les joguines més adequades. Aspectes com l'edat, els gustos, les necessitats, els interessos o el nivell d'aprenentatge cal tenir-los en compte per saber triar els regals més adequats.

Les millors opcions per regalar en funció de l'edat

Depenent de l'edat del menor, seran aconsellables unes joguines o unes altres. De la mateixa manera, aquestes tindran unes característiques determinades i fomentaran una sèrie de valors i qualitats adaptades a cada etapa.

Ovella de peluix
Depenent de l'edat, seran aconsellables unes joguines o unes altres | PIxabay

Per facilitar-te aquesta tasca, et detallem algunes de les recomanacions que pots tenir en compte per fer una bona elecció. Aquests són les millors opcions de regal per a nens de 0 a 10 anys:

1. De 0 a 1 any

El primer any, les joguines han de ser molt segures i contribuir a estimular els cinc sentits del nadó. Peluixos, ninots, joguines mòbils, amb sons... atrauran la seva atenció i els permetran experimentar noves sensacions.

2. D'1 a 3 anys

Els nens i nenes ja caminen i volen conèixer el món que els envolta. A més, els agrada agafar-ho i tocar-ho tot i van perfeccionant el llenguatge. Et recomanem tricicles, jocs de construcció senzills, pilotes toves, pianos i altres instruments musicals, ninots, jocs per encaixar figures geomètriques o artefactes d'arrossegament.

Nen jugant amb legos gegants
Per a nens d'1 a 3 anys, escull joguines que els ajudin a guanyar confiança i autonomia | Canva

Totes són joguines que els ajudaran a guanyar confiança i autonomia. Així com a aprendre i distingir colors, formes i sons, i a adquirir destresa i noció d'espai.

3. De 3 a 6 anys

Les nenes i els nens ja han crescut. Tenen horaris més regulars, comencen a aprendre normes, els hi agrada jugar en grup, saltar, córrer i dibuixar.

Els jocs simbòlics, de taula, construccions, pissarres, puzles senzills, pilotes, bicicletes, jocs de punteria, musicals, plastilines, manualitats, disfresses, llibres de contes i d'observació són joguines molt apropiades per a aquestes edats. A més, els ajudaran a millorar les capacitats expressives, comunicatives, físiques i intel·lectuals.

4. De 6 a 10 anys

En aquesta edat, els nens i nenes ja han après a llegir i escriure i han millorat notablement les seves capacitats comunicatives i de relació. Són capaços de cooperar i respectar les normes.

Els segueix agradant dibuixar, les manualitats i els esports. Per a aquestes edats s'aconsellen puzles més complexos, jocs de construcció, d'imitació, simbòlics i de regles (com els jocs de taula), miniatures, manualitats, jocs d'habilitat, de ball, esportius, llibres, contes...

Foto de nenes pintant unes aquarel·les
Per a nens de 6 a 10 anys és bo dibuixar, les manualitats i els esports | GETTY IMAGES

5. A partir de 10 anys

A partir d'aquesta edat, les nenes i els nens comencen l'educació secundària i abandonen la infantesa per passar a l'adolescència. En aquesta etapa tan complicada comença a adquirir importància l'afectivitat i se senten molt identificats amb els amics.

Per aquest motiu, el que han d'aprendre, sobretot, és respectar els altres, valorar l'esforç i les coses ben fetes. Així com reforçar els hàbits de vida saludables i millorar les relacions socials. Per això, res millor que regalar jocs de rol, de regles, esportius, càmeres fotogràfiques, videojocs educatius, bicicletes, jocs de construcció, novel·les, jocs d'estratègia o karaokes.

Són joguines que, en funció de l'edat concreta del nen o de la nena, en possibilitaran la diversió, l'aprenentatge, el desenvolupament físic, la creativitat i la millora de les relacions socials.