Una dona amb molts aliments i farina

Les 18 millors farines que has de conèixer per a menjar sa i millorar la teva salut

A Espanya es consumeixen més de deu tones de farina de blat cada any

Durant dècades, la farina ha estat un ingredient indispensable a qualsevol cuina. Els seus usos són molt variats i això fa que sigui un producte molt versàtil. A Espanya, quan s'esmenta la farina sempre ens ve al cap la típica de blat.

No obstant això, hi ha moltes varietats de farines que són molt més saludables, digestives i amb millors valors nutricionals. Això si, cada tipus de farina és diferent, la textura i el sabor  pot canviar. El mercat espanyol cada vegada està apostant més per aquests diferents tipus de farines, que sens dubte són més saludables.

Camp de blat
El blat és un dels aliments més consumits | Getty Images

És per això que resulta important conèixer les característiques i peculiaritats dels diferents tipus de farina que podem trobar als nostres supermercats. A continuació, t'expliquem tots els detalls.

Farines de cereals

1. Farina de sègol

Aquesta farina és molt habitual al nord d'Europa, sobretot a països escandinaus. A Espanya cada cop es fa servir més, malgrat que en tenir un sabor fort es barreja amb farina de blat. Es fa servir als pans, que es caracteritzen per tenir un color fosc (gairebé negre), pel seu sabor amarg i per la seva alta densitat.

2. Farina d'ordi

Aquest cereal es coneix molt pel fet que és un dels ingredients principals amb què s'elabora la cervesa. Però també es fa servir en receptes de pa, barrejat amb altres farines integrals. És pobre en gluten i cada vegada es fa servir més per fer els pans petits i amb molla molta densitat.

Got de cervesa amb grams d'ordi
L'ordi es fa servir per fer cervesa | Getty Images

 

3. Farina de blat de moro

També és molt comú als països llatinoamericans, especialment per a l'elaboració d'arepas i tortitas. Hi ha moltes varietats i és molt utilitzada a Espanya.

4. Farina d'arròs

És molt típica als països asiàtics, com als fideus, als 'mochis' i a les tempures. Hi ha dues versions: la blanca i la integral. La blanca es fa servir principalment per a celíacs i especialment en els arrebossats.

Farina d'arròs a un bol
Es fa servir en la rebosteria i com a complement | Getty Images

 

5. Farina de kamut

És una varietat de blat, de les més antigues que es coneixen. Durant dècades es va deixar de cultivar, malgrat que recentment als Estats Units s'ha implantat novament el seu cultiu. Té molt bones qualitats nutritives, ja que és rica en proteïna i en fibra.

6. Farina d'espelta

Es tracta d'una altra varietat del blat, molt usada a les fleques  en aquests últims anys. Té millors valors nutricionals que la farina de blat convencional i el seu sabor és molt agradable.

Pa artesanal
Moltes farines es fan servir per fer pa | Getty Images

 

7. Farina de tritordeum

És el resultat de la barreja entre farina de blat convencional i un tipus d'ordi xilè. S'està obrint pas al mercat espanyol, sent encara una mica complicada d'aconseguir. Té un color groguenc i és baixa en gluten.

8. Farina de iuca

Se la coneix també com a farina de tapioca i la fan molt els llatinoamericans. No té res de gluten, per tant és ideal per a persones celíaques i el seu sabor és molt suau.

9. Farina de civada

És molt típica per als anglesos i cada cop més a Espanya. És famosa gràcies a les receptes de rebosteria que s'han fet virals a les xarxes socials. No es fa servir gairebé per al forn, sinó per fer pastissos, magdalenes, galetes i fins i tot menjar infantil.

Bol amb civada
La civada és ideal pels esmorzars | Getty Images

 

Farines de pseudocereals

10. Blat sarraí

És una llavor amb grans propietats nutricionals usada principalment a Àsia i en alguns països de l'Est d'Europa. No té gluten i es fa servir per fer pasta, pans o tortitas.

11. Farina de quinoa

Recentment s'ha considerat la quinoa com un «superaliment» a causa del seu alt contingut en proteïna. És molt beneficiosa per a l'organisme i es pot fer servir per a infinitat de menjars.

Bol amb quinoa
La quinoa té diversos usos | Getty Images

 

12. Farina de llegums

És ideal per als celíacs, ja que no conté res de gluten. A més, també és molt recomanable per les persones que no els hi agraden els llegums. Aquestes són indispensables en qualsevol dieta i és una manera bona manera de consumir-ne.

13. Farina de llenties

La farina de llenties és més digerible i amb el sabor més suau. A Espanya cada cop es ven més la pasta feta d'aquesta farina, amb un color vermellós molt característic.

14. Farina de cigrons

Malgrat que a Espanya no és tan comú com a països com l'Índia, es fa servir cada cop més per arrebossar. El seu color i textura és molt interessant, a més de ser molt saciant. També es fa servir com a substitut dels ous a les truites.

Bol ple de farina de cigrons
El consum de la farina de cigrons cada cop és més freqüent | Getty Images

 

15. Farina de pèsols

És de les farines que més força està agafant al mercat espanyol. Té un contingut elevat en proteïnes i no té gluten. És molt característic el seu color verdós que, en cuinar-se es modifica a groguenc.

16. Farina de lli

Té un alt contingut en fibra, exactament un 30%, essent recomanable per a dietes. Normalment s'usa per afegir una cullerada a iogurts, llet, purés, sucs o fins i tot receptes de rebosteria o fleca.

17. Farina d'ametlla

Malgrat que és una farina molt cara, s'utilitza per fer pans i certs dolços. Té molts beneficis nutricionals, per la quantitat de minerals, vitamines i antioxidants.

Farina d'atmetlla
És una de les farines més delicioses | Getty Images

18. Farina de castanyes

Es fa servir per donar-li un toc dolç a moltes receptes de rebosteria. Tot i que també és molt cara i complicada d'aconseguir aquí a Espanya.