Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Captura de la pel·lícula 'La bruja'.

Les 15 millors pel·lícules de terror de la història

Et portem el top 15 de les millors pel·lícules de terror de la història. Quantes n'has vist?

El cel·luloide ens ha obsequiat amb diferents joies al llarg de la seva prolífica història. A mesura que s'han anat explorant els diferents gèneres, han sorgit èxits que han anat marcant cada època i que encara avui molts recorden.

Les pel·lícules de terror són una de les categories més aclamades pel públic. No sabem ben bé quin és el motiu, però molts gaudeixen passant una (bona) mala estona, sigui amb films inquietants o amb atmosferes asfixiants.
 

Les millors pel·lícules de terror de la història

Tot i que és un gènere molt fèrtil, hem triat 15 títols de totes les èpoques que qualsevol fanàtic hauria de visualitzar. Molts d'ells probablement et sonen o les has vist, o qui sap, potser formen part del teu top de pel·lícules preferides.

Esperem que en aquest llistat trobis les pel·lícules que més encaixen amb els teus terrorífics gustos.

Film 'Scream'
Un fan del gènere no es pot perdre cap d'aquestes pel·lícules. | @Scream
 

15. Possessió infernal (The Evil Dead, 1981/2013)

Per a molts adeptes de les horror movies, els vuitanta van ser una època molt important pel que fa a l'estrena del que avui dia són considerats autèntics clàssics. Tot i que es ressenten pel poc pressupost, és una òpera prima que mereix veure's i gaudir-se.

Excessiva, torbadora i sorneguera, va iniciar una trilogia sobre un llibre maleït que desferma el mal cada vegada que es llegeixen les seves pàgines. Si la seva estètica no acaba de convèncer el públic més jove, tranquils. El 2013 ens va arribar un remake fet amb més mitjans i que val la pena veure.
 

14. Ringu / The Ring (1998/2002)

Aquesta pel·lícula de terror japonesa d'Hideo Nakata va suposar una explosió del cinema de terror oriental posterior deutor de la repercussió d'aquest títol. És, a més, una de les víctimes de la febre de remakes a l'americana, tot i que, en aquest cas, la seva versió estatunidenca del 2002, The Ring, no va sortir malament.

La generació dels últims anys del VHS va quedar marcada per la història d'aquesta enigmàtica cinta de vídeo que passava de mà en mà i els propietaris de la qual morien una setmana després d'haver visualitzat el seu contingut. El mateix director va rodar la segona part del remake americà.

Fotograma de la pel·lícula japonesa 'Ringu'.
L'any 2002 es va fer un remake d'aquesta pel·lícula als Estats Units. | Cedida

13. La dona pantera (Cat people, 1942)

Una història romàntica amb tints foscos dirigida pel franc-estatunidenc Jacques Tourneur que és tot un exemple de cinema per a molts productes que ens arriben avui dia, plens d'efectes especials i amb pobres recursos per a intentar-nos fer tremolar i saltar de la butaca.

La dona pantera es va deslligar de la tradició que les pel·lícules de monstres d'aquells anys, quan eren habitualment mostrats en pantalla en tota la seva esplendor. Mentre es transformaven o quan perseguien i atacaven a les seves potencials víctimes, l'espectador podia contemplar amb detall el disseny d'aquestes criatures.

Però el film de Tourneur es va proposar demostrar que les pel·lícules de monstres no necessiten explotar les seves aparicions, ja que mitjançant jocs d'ombres i plans més suggeridors (que no reveladors), es pot crear una atmosfera de tensió opressiva i asfixiantment efectiva.

12. ¿Quién puede matar a un niño? (1976)

No podem obviar la contribució del cinema espanyol al terror i això obliga a esmentar l'obra del mestre Narciso Ibáñez Serrador. Amb aquest llargmetratge ens va ensenyar a passar por fins i tot a plena llum del dia.

Un matrimoni està celebrant la seva lluna de mel en una apartada localització situada en una petita illa del Mediterrani. Tot sembla pensar que gaudiran d'uns dies de pau i tranquil·litat, però hi ha una cosa estranya en aquest lloc: únicament hi ha nens. Què ha passat amb els adults?
 

11. It follows (2014)

Cinta de terror minimalista molt aclamada per la crítica. Jay, una jove de 18 anys, perd la seva virginitat en el seient posterior d'un cotxe. Tot seguit, el seu xicot li explica que ho ha fet per a allunyar a un esperit maligne que L'està assetjant i de qui, no se sap ben bé per què, no hi ha cap altra manera d'escapar que mantenint relacions sexuals amb una altra persona, passant-li així la maledicció.

A partir d'aquí comença una carrera contrarellotge per a Jay, que tractarà per tots els mitjans que aquesta força sobrenatural no l'atrapi. Mordaç crítica i advertiment sobre els riscos del sexe sense protecció i les seves conseqüències psicològiques.

Captura de la pel·lícula 'It follows'.
L'any 2014 es va estrenar aquesta pel·lícula de terror. | Cedida
 

10. El projecte de la bruixa de Blair (The Blair Witch Project, 1999)

Novament ens trobem davant d'una meravella del setè art. De les precursores del gènere found footage o pel·lícules de to realista rodades amb la tècnica de la 'càmera en mà'.

Gràcies a una enorme campanya promocional per internet (que mostrava el que semblava que eren fragments d'un documental), quan es va estrenar el públic al principi va creure que anava a contemplar l'agonia real d'un grup de joves que gravaven un reportatge i acabaven perduts en els boscos de Maryland, on es trobaven amb una entitat maligna.

Tot i que es va desmentir la veracitat del cas, l'experiment va ser un èxit i el fenomen va triomfar a tot el món.

9. La nit dels morts vivents (Night of the Living Dead, 1968)

Dirigida per George A. Romero, suposa l'inici del gènere zombi (a qui també se'ls anomena 'no morts' o 'infectats', no entrarem al debat) que va crear escola i que encara actualment continua donant fruits.

Una pel·lícula que retratava les pors de l'època i suposa una al·legoria de les conseqüències d'una catàstrofe nuclear. Que no t'enganyin les aparences: per a ser un film en blanc i negre és bastant explícit pel que fa al seu contingut.

Night Of The Living Dead 1968 Trailer


8. La profecia (The Omen, 1976)

Dos anys abans de dirigir Superman, Richard Donner es va submergir en el terror amb tints satànics en aquesta obra mestra protagonitzada per dos monstres de la interpretació: Gregory Peck i Lee Remick.

Després de perdre al seu primogènit en el part, Robert Thorn decideix amagar-li la veritat a la seva dona i, en secret, adopta un bebè que ha nascut aquesta mateixa nit. Quan el petit faci cinc anys, una sèrie de tragèdies començaran a assetjar la família.

Com a dada curiosa: aquesta és la primera pel·lícula que va mostrar una escena de decapitació de la història del cinema.
 

7. The Witch (2015)

El 1630 una família de pelegrins que ha estat expulsada del seu assentament i obligada a malviure en una granja al costat d'un bosc tenebrós, és assetjada per tota mena de desgràcies que semblen apuntar en una única adreça: la maledicció d'una bruixa.

Original rondalla en anglès antic, molt inquietant i pertorbadora, que aconsegueix crear una atmosfera terrorífica a mesura que els protagonistes van atacant-se els uns contra els altres cada vegada més.
 

6. L'expedient Warren (The Conjuring, 2013)

Una de les millors pel·lícules sobre fenòmens paranormals, exorcismes i possessions diabòliques de la dècada. Dirigida per James Wan i amb actuacions excel·lents, L'expedient Warren va cuinant-se a foc lent a mesura que avança la seva trama i ens deixa moments gravats a la retina que impediran que dormis tranquil durant unes nits.

Captura de la pel·lícula 'L'expedient Warren'.
'L'expedient Warren' es considera una de les millors pel·lícules sobre fenòmens paranormals. | Cedida


Basada en fets reals, ens descriu l'infern pel qual una família passa en la seva nova casa, per la qual cosa decideixen contactar amb el matrimoni format per dos investigadors paranormals: Ed i Lorraine Warren, especialitzats en aquesta mena de fenòmens.

5. The Shining (1980)

L'expert Stanley Kubrick es va atrevir a adaptar un dels llibres més famosos de Stephen King, a qui, per cert, mai li ha agradat aquesta versió i no vol ni sentir a parlar d'ella.

Com segurament sabràs, tracta sobre una família que decideix passar l'hivern en un hotel allunyat, l'Hotel Overlook, amb l'esperança que el patriarca, un conegut novel·lista, trobi la inspiració que li falta. De mica en mica, una estranya força malèvola s'anirà apoderant d'ell, a mesura que van tenint lloc uns estranys fenòmens.

Pels qui s'hagin llegit la novel·la original i busquin fidelitat a la història, tenen una minisèrie del 1997 que potser els convenç més.

The Shining - Official Trailer [1980] HD


4. Rosemary’s baby (1968)

Aquest és un d'aquests casos en què la traducció del títol al català (i també al castellà) va eliminar qualsevol sorpresa o gir de guió final. D'aquí que hàgim decidit conservar l'original.


Una meravella dirigida pel geni Roman Polanski que narra la història d'una jove parella que està esperant el seu primer fill i decideixen mudar-se a un edifici de Nova York en què, segons els explica un amic, s'hi amaga una horrible maledicció. Arran d'un estrany somni, Rosemary comença a sentir que el seu embaràs no és del tot normal… Un film imprescindible.


3. Deixa'm entrar (Låt den rätte komma in, 2008)

Inquietant conte terrorífic al mateix temps que entranyable, aquesta pel·lícula sueca va ser molt aclamada en diversos festivals de cinema (BAFTA, Goya, Sitges o TriBeCa, entre altres). Deixa'm entrar és una brutal crítica a l'assetjament escolar i a l'abandonament infantil. És una adaptació al setè art de la novel·la de John Ajvide Lindqvist, que també signa el guió del film.

Oskar, un nen desatès de dotze anys i sense amics que viu amb la seva mare divorciada, es fa amic d'Eli, la seva nova veïna. Aquesta nena acaba de mudar-se al pis del costat acompanyada únicament d'un home gran i d'una petita maleta. A mesura que la va coneixent, Oskar s'adona que no és com totes les altres i que guarda un terrible secret.
 

2. Nosferatu (Nosferatu, Eine Symphonie des Grauens, 1922)

El gran clàssic de terror de cinema mut alemany de F.W. Murnau basat en la novel·la de Bram Stoker Dràcula, on un jove és enviat per un fosc agent immobiliari a tancar un negoci amb el misteriós comte Orlok…

Una de les pel·lícules que va gestar una de les llegendes negres del cinema, per la qual molts asseguren que l'actor que encarna al comte era en realitat un practicant del vampirisme. Terrorífica obra mestra de l'expressionisme alemany.

1. L'exorcista (The Exorcist, 1973)

La història mare de totes les pel·lícules sobre exorcismes, plagiada o homenatjada ad nauseam. Basada en fets reals, relata l'infern pel qual passen una mare i la seva filla posseïda per una entitat diabòlica. Un clàssic atemporal.

Captura de la pel·lícula de terror 'L'exorcista'.
La història mare de totes les pel·lícules basades en exorcismes. | Cedida


Mai ens marxarà del cap aquesta magnífica banda sonora a càrrec de Jack Nitzsche. Ni tampoc el turment de la nena Reagan quan es retorçava en posicions humanament impossibles o parlant amb una veu demoníaca, mentre la seva mare, impotent, espera fora de l'habitació en què els sacerdots Merrick i Karras combaten contra la força diabòlica que viu a l'interior del cos de la noia.


William Friedkin és l'artesà encarregat de traslladar la novel·la de William Peter Blatty al setè art, deixant-nos amb la que per a molts és la millor obra de terror que s'ha fet fins ara i que, avui, més de quaranta anys després continua espantant-nos com ho va fer llavors i a la qual segur que encara li queden moltes generacions al davant per fer-ho.

(*) Aquesta notícia s’ha traduït originalment del castellà de la pàgina ‘CarácterUrbano’.