Foto de la sèrie 'The Crown'.

Les 13 millors sèries britàniques per passar una bona estona

Et portem una selecció de les millors sèries del Regne Unit que podràs trobar a les plataformes

La ficció televisiva britànica és una referència en el món des de la invenció de la televisió. A diferència de les sèries nord-americanes, les sèries del Regne Unit s'han caracteritzat per tenir una qualitat molt alta.

Fugint de l'espectacularitat de Hollywood, han aconseguit plasmar una sèrie d'obres amb una gran factura tècnica. Avui us portem una selecció de les millors sèries britàniques (i les més accessibles) de totes les plataformes de streaming.

Foto d'una televisió amb una plataforma d'streaming.
Descobreix les millors sèries britàniques de les plataformes de streaming. | Canva
 

Les sèries britàniques d'HBO

Comencem amb les sèries britàniques d'HBO Max.

1. Britannia (2018)

Una de les sèries britàniques que s'han estrenat amb una gran atenció internacional ha estat Britannia, una sèrie històrica ambientada en el segle I i que narra les campanyes de l'Imperi Romà per conquerir Bretanya.

Aquesta sèrie t'encantarà si t'agraden els drames històrics amb ingredients de fantasia (com les Llegendes del rei Artús), ja que en aquesta època a les Illes Britàniques la màgia estava molt present.
 

2. Little Britain (2003)

Little Britain no té molt a veure amb la resta de sèries de la nostra llista. Bé, en realitat no té molt a veure amb res que hagis pogut veure abans.

Aquesta sèrie, emesa entre el 2003 i el 2006, és una ficció d'esquetxos d'humor que se'n riu de la forma de vida dels britànics a través d'una sèrie de clixés: el pub, la correcció, les famílies desestructurades, etc.

Top 10 Little Britain Sketches3. Taboo (2017)

Una de les apostes d'HBO dels últims anys ho té tot per a convertir-se en la teva sèrie de capçalera: un actor carismàtic, una ambientació de principis del segle XIX molt ben feta (com t'adonaràs si continues llegint, als anglesos els encanta recrear èpoques passades i ho fan molt bé) i una història apassionant.

A principis del segle XIX, el protagonista, interpretat per Tom Hardy, torna a un Londres fosc després de 12 anys a l'Àfrica amb 14 diamants robats després de la mort del seu pare. Una temporada amb 8 capítols de màxima qualitat.

Foto de la sèrie 'Taboo'.
'Taboo' es va estrenar a HBO el 2017. | BBC One / FX Networks


4. Death And Nightingales (2018)

Si t'agraden les sèries d'època, estàs llegint l'article adequat. Aquesta aposta de la BBC és una minisèrie on una dona decideix posar ordre a la seva vida a la fi del segle XIX, un període tens per al país britànic.

La sèrie es desenvolupa a la campanya britànica (en aquest cas, a Irlanda del Nord, que encara pertanyia a la Corona Britànica) que tantíssimes bones històries ens ha deixat des dels temps de la novel·la realista de les germanes Brontë.
 

Les sèries britàniques de Netflix

Si hi ha una plataforma que ha sabut apreciar el talent dels britànics per a fer sèries, aquesta és Netflix. Algunes de les seves ficcions imprescindibles són produïdes al Regne Unit, i d'altres, com Peaky Blinders, són un dels valors fixos de la plataforma de streaming més important del món.

1. Black Mirror (2011)

Una de les sèries més espectaculars de tots els temps i una de les que millor ha sabut plasmar el moment que vivim, on la tecnologia acapara tot i tothom. 

Black Mirror és una sèrie de cinc temporades que va començar a emetre's al canal anglès Channel 4. Creada per Charlie Booker, un periodista anglès que ha donat amb la tecla de com analitzar la societat i alhora enganxar una audiència amplíssima.

Cada temporada està formada per pocs episodis, entre 3 i 6, d'una hora de durada com a mínim. Com moltes pel·lícules, Booker reflexiona sobre el mal ús de la tecnologia en la nostra societat a través de rondalles distòpiques. Moltes d'elles faran que no tornis a mirar de la mateixa manera el teu ordinador o el teu telèfon.

2. Sherlock (2010)

De totes les versions i revisions que s'han fet de les obres del detectiu més famós del món, la sèrie Sherlock, en antena des de 2010 i protagonitzada per Benedict Cumberbatch i Martin Freeman, és, potser, la que més lloances ha rebut per part de la crítica i del públic.

Foto de la sèrie 'Sherlock'.
'Sherlock' està ambientada a Londres al segle XXI. | BBC


És el que té fer una sèrie amb cura, sense pressa i sense anteposar els diners a la qualitat. I no, no és una producció original de Netflix, és de la BBC.

La sèrie està ambientada a Londres al segle XXI (excepte en l'especial nadalenc de la tercera temporada) i això és una cosa que podria haver fet enfadar molt els puristes del detectiu. Tot i que 4 temporades i 13 episodis en 7 anys donen per a fer les coses molt bé.
 

3. The Crown (2016)

Una altra gran sèrie anglesa, i aquesta sí que és original de Netflix, amb què molts crítics estan d'acord en afirmar que es tracta de la millor del seu catàleg.

L'interès per la reialesa anglesa no decreix amb el pas del temps. El segle XX va ser un any excepcional pel canvi de costums en el món, però també per una personalitat carismàtica i magnètica: la reina Isabel, la regent més antiga del món (des de 1947) que ha vist evolucionar el segle XX i el XXI des d'una posició privilegiada.

The Crown | Tráiler principal | Netflix EspañaThe Crown

4. Peaky Blinders (2013)

Una de les sèries més famoses del moment també és britànica i també de la BBC (costa tant que la televisió pública faci ficcions de qualitat).

Els Peaky Blinders són una família de gàngsters de Birmingham en el període d'entreguerres. El seu protagonista, interpretat per Cillian Murphy, Tommy Shelby, explica el seu ascens a líder de la banda.

A més de totes les intrigues policíaques, els problemes de la banda i les qüestions de la societat de l'època, es desenvolupa un joc del gat i del ratolí d'allò més entretingut. Les audiències al Regne Unit són impressionants, ja que, mentre més avança la sèrie més pugen, un fet molt poc habitual.
 

5. Sex Education (2018)

L'últim boom de les sèries britàniques a Netflix: Sex Education és una sèrie que va fer parlar molt quan es va estrenar a la plataforma.

Es tracta d'una sèrie produïda per Netflix estrenada a principis de 2019 i que, en menys d'un mes, ja havia renovat per a una segona temporada. El motiu? Una història que parla del sexe, sobretot en els primers passos, en l'adolescència, amb humor i intel·ligència.

El protagonista és el típic noi 'verge' d'un institut, però que té una mare que és terapeuta sexual i que s'uneix a una altra companya de l'institut per a muntar una consulta alternativa per a tractar els problemes dels membres de l'institut.

Foto de la sèrie 'Sex Education'.
Aquesta sèrie va suposar un gran èxit per la plataforma a principis del 2019. | Netflix

Sèries britàniques d'altres plataformes

Perquè no tot és Netflix i HBO i per a acabar aquest repàs per les millors sèries britàniques, et portem alguns exemples de sèries del Regne Unit que han tingut un gran èxit i que continuen triomfant avui dia.

1. A dalt i a baix (Upstairs, Downstairs, 1971)

La més veterana d'aquesta llista. Ambientada durant el primer terç del segle XX, explica les històries de dos grups de persones d'ambients socials molt diferents. D'una banda el grup de 'rics', en què podem veure els costums de l'aristocràcia i de l'alta burgesia british i, per un altre, els membres de la servitud.

En els gairebé 70 episodis dividits en cinc temporades, la sèrie va aconseguir grans quotes de pantalla i va guanyar diversos premis nacionals i internacionals.

Upstairs Downstairs trailer

2. Poldark (1975/2015)

Un clàssic de la televisió britànica. La seva primera versió va veure la llum el 1975 i reproduïa les novel·les del mateix nom de l'escriptor Winston Graham. Poldark és un líder militar que ha participat en la Guerra de la Independència Estatunidenca i està ambientada en el segle XVIII. Els seus gairebé 30 capítols van tenir un gran èxit internacional.

Aquest èxit potser va ser el motiu que l'any 2015 s'intentés reproduir l'èxit del Poldark primigeni, amb una producció molt cuidada de la BBC One i va aconseguir estar a l'altura de l'original, ja que continua aguantant i ja va per la cinquena temporada.

3. Downton Abbey (2010)

Amb tota seguretat la sèrie britànica més emblemàtica dels últims anys. Downton Abbey va suposar un fenomen mundial per la qualitat de tots i cadascun dels aspectes que la componen: actors, guió, ambientació o direcció, entre altres.

Foto de la sèrie 'Downton Abbey'.
Aquesta reconeguda producció va començar a emetre's el 2010. | ITV


Downton Abbey explica la història d'una família noble que viu en Yorkshire, a la casa de Downton. La vida dels nobles es barreja amb la dels criats, com passa a A dalt i a baix, sent aquesta una característica de les sèries britàniques. D'aquesta manera, s'aconsegueix un retrat magnífic de la societat anglesa a principis del segle XX.

Com dèiem, els personatges estan perfectament treballats i els espectadors, tant britànics com de la resta de món, es van enganxar a l'instant. Va rebre, també, diversos premis especialitzats: Globus d'Or i Emmys.


4. Call the Midwife (2012)

Un drama mèdic ambientat a la meitat del segle XX que explica la història d'un grup de llevadores de Londres. La protagonista, Jenny Lee, s'acaba de graduar i fa els seus primers passos en el Nonnatus House, un convent d'infermeria.

Una sèrie que, des de la seva primera temporada, ha aconseguit quotes molt altes d'audiència a la BBC One i ha estat renovada any rere any des del seu llançament. Com comentàvem al principi, una sèrie allunyada de l'espectacularitat de Hollywood, però molt interessant de veure.

(*) Aquesta notícia s’ha traduït originalment del castellà de la pàgina ‘CarácterUrbano’.