Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d'un ancià i diversos llegums

L'aliment que mengen gairebé tots els espanyols que viuen més de 100 anys

Les persones que viuen a les zones amb més població centenària del planeta, mengen habitualment un llegum ple de propietats

Molts es pregunten quines són les claus per ser una persona longeva al nostre país, és a dir, una que visqui més de 100 anys. La veritat és que hi ha un aliment que ve recollit de forma recurrent en la dieta dels 'supercentenaris'.

El periodista Dan Buettner, que va anomenar les 'zones blaves' a aquelles àrees mundials on hi ha més persones amb 100 anys o més, va arribar a una conclusió després de visitar-les. Unes zones, a Costa Rica, Grècia, Califòrnia, Japó o Itàlia, on un aliment influeix perquè hi hagi tantes persones més grans de 100 anys.

Va voler esbrinar què menjaven els centenaris per arribar fins a aquesta edat tan avançada, i va preguntar a dotzenes dels millors nutricionistes i científics de tot el món. Volia conèixer què hauríem de menjar per gaudir d'una vida llarga i sana.

Aquest periodista explica que dels 10 aliments més aconsellables per les persones que superen el centenari, el 50% pertanyien a la família de les mongetes. Parlem de diferents llegums, com les llenties, passant pels cigrons fins a les mongetes negres.

La mongeta, el llegum sagrat a la dieta de les persones amb més de 100 anys

A la península de Nicoya (Costa Rica), Buetnner explicava que els seus habitants són assidus a començar el dia amb una truita de blat de moro calenta farcida de mongetes negres. A Sardenya (Itàlia), al dinar també solen imposar-se les mongetes. Un bol de sopa minestrone, amb mongetes, nabius i cigrons, és molt típic de la zona.

A l'illa japonesa d'Okinawa, sopen mongetes tendres, brots de mongeta mungo (fava asiàtica) o soja verda. Buetnner apunta que “no és una coincidència. El 2004, es va conèixer que, en persones de 70 anys o més, en tres cultures diferents de tot el món, per cada dues cullerades de mongetes al dia que consumien els individus, reduïen el seu risc de morir en un 8%”.

Així mateix, deixa clar que s'ha demostrat que les mongetes, a més d'aportar hidrats de carboni complexos, també aporten proteïnes i oligoelements que el nostre cos necessita. I cal no oblidar la fibra, que és tan important per al nostre organisme.

Finalment, el periodista va exposar que aquelles persones que viuen a la 'zona blava' "no aconsegueixen la seva extraordinària longevitat únicament gràcies a uns gens superiors. També evitant l'obesitat, la diabetis, les malalties cardíaques, la demència i els càncers millor que el resta de nosaltres".

Anima a menjar llegums i mongetes perquè "a tot arreu que he visitat, generacions de cuiners han fet de les mongetes un ingredient clau de les seves receptes més populars". Podem assenyalar sopes de mongetes, edamame japonès o amanides fredes de faves i cigrons, entre altres receptes.