Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Congelador amb menjar amb noia dient no amb els braços i cercle blau amb ous

El motiu de pes pel qual no hauries de guardar els ous a la nevera

Si ho has notat, al supermercat tenen sempre els ous fora de la zona del frigorífic i hi ha una raó concreta

Comprar ous és una de les pràctiques més esteses al supermercat. Aquest aliment destaca pels seus beneficis, propietats nutricionals i també pel seu sabor, ja que es pot introduir en una gran varietat de receptes.

Tot i això, una de les coses que segur que et criden l'atenció és que, en comprar-lo, està sempre fora de la nevera. No obstant això, només arribar a casa, segur que tu també ets dels que els fiquen a la nevera perquè no es facin malbé.

Aquest gest, que es fa de manera gairebé automàtica, desperta un dubte que es repeteix entre els consumidors. Molts es pregunten per què a casa sí que els refrigerem quan al supermercat estan fora de les neveres.

El problema de ficar i treure els ous de la nevera

La veritat és que ficar els ous a la nevera pot no tenir tants beneficis com penses. De fet, fins i tot pot arribar a ser perillós. Sobretot, si sotmetem els ous a canvis bruscs de temperatura.

La raó està relacionada amb la cutícula, una capa fina que envolta l'ou sota la closca i que es pot trencar a causa d'aquests canvis, com recorden els experts. Per això, perquè es mantinguin sempre a una temperatura constant, seria ideal no guardar-los a la nevera.

Si això passa, podem posar en risc la nostra salut. Aquesta capa protegeix l'ou de la salmonel·la que pot ser present a la closca. Per això, si els fiques i treus de la nevera de forma constant, podries trencar la protecció natural.

Mentre l'ou tingui intacta aquesta cutícula protectora, no importa si es manté en fred o en calent. Això sí, és important que no deixis passar més de 28 dies, ja que és el temps que triga a envellir.

Muntatge amb una imatge d'una persona amb diversos ous a la mà i en un cercle una altra imatge d'una torrada amb alvocat i un ou ferrat a sobre
L'ou és un aliment molt versàtil i fàcil de conservar | Getty Images

Per què a casa els posem a la nevera i al supermercat no?

A causa de la contracció o dilatació ocasionades pel fred i la calor, la cutícula es pot desplaçar. Per aquest motiu, no convé refrigerar els ous abans que arribin a les cases i per això són fora al supermercat.

Però llavors, per què els fiquem a la nevera després de comprar-los? La resposta és que, en fer-ho, l'aire triga més a entrar-hi, de manera que l'ou es queda més concentrat quan el coem o fregim.

En altres paraules, mantenir l'ou a la nevera fa que tingui una clara més densa i tingui el rovell més centrat. Això sí, que estigui fora o no, no té influència a l'hora de batre'l. Aquí és igual si està més o menys fresc.