Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'un supermercat

Els motius pels quals no hauries de comprar carn picada al supermercat

L'Organització de Consumidors i Usuaris ho titlla com un «mal costum»
Imatge d'arxiu d'un supermercat
Els experts recomanen comprar la carn picada a una carnisseria de confiança i no al supermercat | Pixabay

 

La carn picada  és un producte que utilitzem en moltes receptes  com per exemple, les mandonguilles, algunes crestes o els macarrons de l'àvia. No obstant això, molts de nosaltres adquirim aquest producte a través de les safates envasades del supermercat, un hàbit que l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha titllat com un «mal costum». L'entitat suggereix clarament que comprem la carn picada a la carnisseria  i ens oblidem de les safates de supermercat, sent testimonis nosaltres mateixos de la peça i el procés que el nostre carnisser realitza per donar-nos el producte. D'aquesta manera, la majoria de vegades, evitarem sorpreses desagradables a l'hora de trobar-nos més additius  que carn. 

 

Tal com explica 'El Espanyol', en l'estudi que ha dut a terme l'Organització de Consumidors i Usuaris sobre la carn picada envasada es van analitzar dos productes: la carn picada de boví i preparats de carn picada. Tots dos productes es distingeixen en el fet que la carn picada com a tal no es permet afegir altres substàncies, com verdures, cereals o aglutinants. No obstant això, en els preparats si està permès.

 

 

La gran majoria de l'oferta disponible en els supermercats es correspon a les safates de preparats de carn picada envasada que són de  pitjor qualitat i posseeixen un excés d'afegits. Segons l'OCU, en analitzar les safates de carn picada envasada de diferents marques s'han pogut albirar els diferents ingredients d'aquests productes. Us els relatem a continuació.

 

Excés de greixos

Moltes de les safates de carn picada envasada analitzades contenen un 20% de greix. Això es tradueix al fet que el producte posseeix un excés de greix i, per tant, deixa de ser tot el saludable que hauria de ser.

 

Parts de l'animal que no haurien de picar-se

En l'estudi de la carn picada envasada també s'ha trobat una mala proporció de col·lagen i proteïna. Des de l'OCU han explicat aquest descobriment assumint que la presència de col·lagen desmesurada prové del fet que s'han picat parts de l'animal que no s'haurien d'incloure en aquest producte com, per exemple, tendons o cartílags.

 

Excés d'additius

L'excés d'additius en la carn picada envasada és una cosa habitual després de l'anàlisi realitzat per aquesta associació. Midons, fibres o soja han estat alguns dels elements trobats. A més, en aquesta investigació també s'han trobat sulfits  en un gran percentatge de les carns estudiades. Això pot ser un element molt nociu que sol provocar reaccions  molt adverses per a les persones al·lèrgiques als mateixos i, més, si supera el permès, com en aquest cas. Així mateix fins i tot s'ha observat un abús de colorants i conservants per fer lluir la carn més desitjable, tot i que està a punt de caducar. Una eina que pot posar en risc  la nostra salut.

 

Presència d'altres carns

A la carn picada està permès que hi hagi traces d'altres carns en un 1% en aquest tipus de preparats. No obstant això, l'OCU ha trobat percentatges força superiors. Fins a un 3% de carns, sempre de menys qualitat i baix cost com el pollastre  o el porc. Amb aquest modus operandi, els productors s'estalvien costos i engreixen el contingut de l'envàs amb productes barrejats i de pitjor qualitat.

 

Carn de carnisseria

La carn picada envasada està maquillada amb colorants, té més greix, més additius i pitjor qualitat. A més, probablement, a un preu més elevat, ja que una altra de les coses que s'han comprovat és que, tot i tenir una qualitat inferior, els productes no tenen un preu més baix. Per aquest mateix motiu, l'opció que recomana l'OCU és comprar la carn picada en una carnisseria de confiança, en la qual es tingui constància que es compleixen totes les normes d'higiene pel que fa a neteja de la picadora.

 

A la carnisseria, pots triar de quin animal la vols i ser testimoni del procediment que l'especialista escull per fer-ho. Comprar la carn en aquesta secció no és ni més costós ni car i, a més, ganes en salut  i en qualitat. La carn picada de la carnisseria s'ha de consumir en un termini de 48 hores i guardar-la ben embolicada en la part més freda de la nevera durant aquest temps. Així, t'asseguraràs que cap germen o bacteri s'instal·la a ella. Una altra opció a la qual es pot recórrer és picar la carn a casa amb algun robot de cuina i just en el moment en què es consumirà.