Gelats

No t'enganyis: els experts expliquen per què no és saludable menjar gelats a l'estiu

Hi ha alguns gelats que no són gens saludables

Quan arriba l'estiu i comencen les altes temperatures l'únic en què pensem és com sobreviure-hi. Recorrem al ventilador, a l'aire condicionat i, per descomptat, als aliments frescos. Entre tots, els principals protagonistes solen ser els gelats.

Un aliment que pot tenir doble cara

La gran varietat de gelats que podem trobar als supermercats és infinita. Tenim al nostre abast una gran quantitat de gelats amb diferents sabors, textures i, fins i tot, colors. És un dels aliments més temptadors en èpoques de calor.

La seva temperatura freda és ideal per calmar les xafogors produïdes per les altes temperatures. És inevitable ficar la mà al congelador i buscar-ne un… Qui no ho ha fet mai! Però la veritat és que aquest producte pot no ser el més indicat per a la nostra salut.

Aparentment potser no hi donem importància, ja que es tracta del millor aliat per excel·lència que hi ha a l'estiu. Petits i no tan petits hi recorren després dels àpats, però, si ens aturem un instant, comprovarem que la composició que presenten és de tot menys saludable.

Mariona Bolfegó, professora dels Estudis de Ciències de la Salut de la Universitat Oberta de Catalunya, ha assenyalat el que amaguen aquests aliments atractius. Pel que sembla, la gran majoria presenten elevats nivells de sucre.

Imatge amb diferents gelats de la marca Hacendado de Mercadona
Els gelats ultraprocessats tenen nivells de sucre molt elevats. | MERCADONA

Sona paradoxal, però és cert. Solem menjar gelats per hidratar-nos i mantenir-nos frescos i resulta que aconseguim tot el contrari. Això té una senzilla explicació: és precisament el sucre el que fa que tinguem encara més set.

«Els gelats d'aigua i els gelats de llet o nata tenen un alt contingut de sucres (sacarosa, glucosa, etc.), que representa, com a mínim, un 20 % o un 30 % del seu pes total», assenyala Bolfegó. Si tenim en compte aquesta dada, descobrirem que poden ser veritablement perjudicials.

Tal com assenyala l'OMS (Organització Mundial de la Salut), la ingesta màxima diària de sucres aconsellable no ha de superar els 25 grams cada dia. Doncs bé, menjant tan sols una ració de gelat ja estaríem superant aquesta recomanació.

Evidentment, hauríem de reduir, tant com sigui possible, la ingesta de gelats ultraprocessats que incloguin sucres, greixos i sal. Aquests tipus d'ingredients, a més de no ser saludables, contenen també substàncies additives, que cal evitar.

Batut de cireres i pot ple de cireres
Els batuts i els gelats naturals sempre seran la millor opció. | Getty Images

Altres alternatives més saludables

Si volem mantenir una dieta saludable, hem de seleccionar els aliments que siguin més saludables i naturals. Per exemple, en lloc de consumir aquests gelats, podríem optar per fer-los nosaltres mateixos.

És una opció molt més saludable i també versàtil, ja que tenim una gran varietat d'ingredients per escollir. Així doncs, podem seleccionar la fruita que més ens agradi, triturar-la i congelar-la. Podem afegir llet, iogurt… o, en definitiva, qualsevol complement que ens vingui de gust.

Tot i que aquestes alternatives no estan exemptes de presentar calories, és evident que no té res a veure amb els gelats ultraprocessats. El tipus de greixos i sucres que podem obtenir dels gelats naturals sempre seran molt més saludables que la resta.

T'animem perquè intentes fer tu mateix gelats casolans. D'aquesta manera, descobriràs que també és possible gaudir-ne sense haver de renunciar al seu sabor i a la seva frescor. A més a més, el millor de tot és que els ingredients estaran lliures d'additius… Perquè seran naturals!

▶️ Vídeo del dia