Mans comptant bitllets

Només falten 15 dies: no et quedis sense el xec anticrisi de 200 € del govern

El termini per sol·licitar l'ajuda finalitza en qüestió de dies

Només queden uns dies perquè es tanqui el període de sol·licitud del xec anticrisi de 200 €. Els que reuneixin els requisits exigits i no hagin formalitzat la seva petició encara tenen temps de fer-ho.

Aquesta ajuda es va presentar fa uns mesos com la principal mesura del pla anticrisi per contenir els efectes de la inflació. La intenció és que arribés a les llars més vulnerables. Segons les estimacions del govern espanyol, podrien optar-hi al voltant de 4,2 milions de famílies. Per això, cal que presentin uns ingressos inferiors als 27.000 €. A més, el patrimoni no podia excedir els 75.000 €, sense tenir en compte l'habitatge habitual.

Són molts els espanyols que han demanat aquesta ajuda des que s'obrís el termini el darrer 15 de febrer. L'Executiu encara no ha facilitat dades concretes sobre el nombre de sol·licitants, però possiblement ja n'hi ha diversos milions. Només els més despistats ho deixaran per a última hora, però tampoc no és qüestió de relaxar-se perquè aquest xec es pot reclamar fins al 31 de març a la pàgina web que hi ha habilitat l'Agència Tributària.

Imatge d'una mà traient bitllets del caixer
El govern espanyol ingressarà un únic pagament abans de juliol. | Getty Images

Hisenda serà l'encarregada de verificar que els sol·licitants compleixen les condicions fixades en aquesta convocatòria creuant dades amb administracions i diferents organismes com la Seguretat Social o el SEPE. Un cop en comprovin la situació i en donin el vistiplau, el beneficiari cobraria aquests 200 € en un únic pagament. Els diners els ingressarien al compte bancari facilitat en el moment d'emplenar el formulari de sol·licitud. La intenció és que aquest import arribi a les famílies en un període màxim de tres mesos. Per tant, si res no es torça, l'ajuda estaria a la seva disposició abans del 30 de juny.

Des del govern d'Espanya confien que hi hagi un nombre més gran de beneficiaris respecte a l'ajuda de l'any passat. També eren 200 €, però aquesta vegada els perceptors comptaven amb rendes per sota dels 14.000 € anuals. Tot i això, els sol·licitants van ser molts menys dels previstos inicialment.

Requisits per demanar l'ajuda de 200 €

Aquells que encara no hagin sol·licitat l'ajuda de 200 € en són a temps. Cal que facin el tràmit de manera telemàtica a la Seu Electrònica de l'Agència Estatal d'Administració Tributària i comptar amb certificat electrònic o Cl@ve.

Muntatge amb una imatge d'un bitllet de 200 euros
Per concedir l'ajuda, tindran en compte els ingressos i el patrimoni de la persona sol·licitant. | Catalunya Diari

Per concedir el xec anticrisi, Hisenda comprovarà que la persona física va obtenir uns ingressos per sota dels 27.000 €. A més, es computaran de manera conjunta els ingressos del cònjuge del titular de la sol·licitud i els ascendents. El patrimoni dels membres de la llar no podrà excedir els 75.000 €. Això sí, n'exclouran l'habitatge habitual. Finalment, també els demanaran que tinguin la seva residència a Espanya.

Cal dir que està enfocada sobretot als treballadors, sigui per compte propi o d'altri, i als que cobren alguna prestació per desocupació.

Quines persones no poden optar al xec?

Hi ha moltes persones que compliran els requisits exposats anteriorment. No obstant això, el govern espanyol no els permet optar a aquestes ajudes. És el cas dels pensionistes de la Seguretat Social i els perceptors de l'Ingrés Mínim Vital 

Des de l'Executiu entenen que aquests col·lectius ja han vist millorades les seves prestacions de manera considerable. En general, les pujades han estat entre el 8,5 % i el 15 %. Per això, consideren que no caldrà que cobrin aquest xec per pal·liar els efectes de la inflació. Tampoc no la poden sol·licitar els administradors d'una societat mercantil que no hagin cessat la seva activitat el 2022.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!