Foto d'un suc de taronja.

Només un got de suc de taronja espremut podria augmentar el risc a patir càncer

Solem prendre'l per esmorzar, però sabies que el suc de taronja, en realitat, no és tan saludable com penses?

Gairebé tothom ha tastat el suc de taronja, almenys un cop a la vida. Aquest suc dolç ens recorda els berenars de la nostra infantesa i els esmorzars que ingeríem abans de sortir camí cap a l'escola. Alguns pares sempre ens deien que ens ho beguéssim sencer i de pressa per tenir les vitamines suficients durant el dia.

De fet, és molt comú que el seu sabor ens evoqui records, molt familiars. Es tracta d'una de les begudes preferides dels nens, però també dels adults. De fet, la forma més consumida de la taronja continua sent en forma de suc. Però, què sabem sobre la seva composició i els seus beneficis?

Per què el suc de taronja no és tan beneficiós com penses?

A casa nostra, la taronja és una de les fruites més consumides, especialment al final de l'hivern. A més, solem menjar-nos-la sencera, o també per postres. I pot ser capaç d'endolcir les nostres amanides.

Foto d'un suc de taronja.
El suc de taronja conté molts sucres simples. | Getty Images
 

Tanmateix, una de les formes més comunes és consumir-la com a beguda, un producte que podria no ser tan beneficiós com crèiem. Els sucs de taronja que es venen en envasos de cartó als nostres supermercats, o, fins i tot, els que elaborem a casa, contenen molt de sucre i poca fibra.

Per exemple, una única ració de 250 ml de suc conté el doble de calories i sucre que una taronja i quatre vegades menys fibra. És l'equivalent a l'aportació calòrica d'un refresc!

És més, al matí, després del dejuni nocturn, el cos és molt receptiu a la més mínima dosi de sucre. Quan ens empassem el suc, pocs minuts després, el nostre metabolisme ha de fer front a la gestió d'aquesta arribada tan sobtada.

Quin altre efecte negatiu pot tenir el suc de taronja per a la salut?

Però això no és tot. Si t'espanta que el suc de taronja natural contingui molt de sucre i poca fibra, has de continuar llegint. I és que un estudi publicat fa uns anys va demostrar que prendre més d'una beguda ensucrada al dia (una cosa que inclouria el suc de taronja), s'associaria a un risc de patir càncer més gran.

L'estudi en qüestió va ser publicat a The BMJ. Fins aquell moment, tot i que diverses investigacions han associat l'obesitat amb el risc de càncer, i el sucre amb l'augment de pes, els nexes entre el sucre i el càncer encara no s'havien establert.

Tot i això, aquest estudi va trobar que, en el cas del suc natural de taronja, l'associació amb el càncer és molt fort, per la qual cosa seria similar al dels refrescos ensucrats. Per tant, com és evident, no hi ha res millor que menjar-nos una fruita sencera. I, si és possible, una o dues delicioses taronges senceres.

Quina és la composició de la taronja?

La qualitat d'una taronja sol determinar la qualitat del suc, però el procés de transformació també és important. Per tant, per saber què hi ha en un suc de taronja, cal començar per observar la composició de la fruita.

Foto d'un suc de taronja.
Com amb molts altres productes, no hem d'abusar del suc de taronja. | Getty Images
 

Ja coneixem la taronja pel seu contingut en vitamina C, ja que una de les que en conté més (per darrere d'algunes altres fruites com el camu-camu o l'acerola).

Tot i això, la taronja no només es defineix per la seva composició d'àcid ascòrbic. De fet, també conté vitamina B9, vitamina E i betacarotè. En la seva composició es troben, en particular, sals minerals i oligoelements, com ara magnesi, fòsfor, calci i potassi.

Com tots els altres cítrics, la taronja també és molt rica en antioxidants. Estan presents a les seves vitamines i en forma de flavonoides. Per acabar, les taronges també contenen fibra soluble, en petites quantitats.

Així mateix, són baixes en greixos i proteïnes, i força altes en carbohidrats. De fet, un dels seus principals problemes és que contenen una enorme quantitat de sucres simples.