Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una dona que pateix insomni.

El nou medicament contra l'insomni que no causa efectes secundaris ni enganxa

És un fàrmac que s'ha aprovat fa poc per la Comissió Europa

Segons la Sociedad Española de Neurología (SEN), entre un 20% i un 48% de la població espanyola pateix algun trastorn relacionat amb el son. D'aquestes dades, almenys el 10% dels casos es deu a un trastorn crònic i greu. Per tant, podem dir que més de 12 milions de persones no descansen de manera adequada.

Encara més, al voltant de 4 milions pateixen un problema crònic, si bé en molts casos no es fa gairebé cas aquest problema. Algunes persones creuen que aquesta situació és normal o pròpia de l'edat; però no és així. La gran majoria de casos són per una causa concreta que es pot tractar.

La importància de dormir bé

Imatge d'una dona dormint de fons i un despertador
Els trastorns del son afecten més de 12 milions d'espanyols | Getty Images

El somni és imprescindible per a qualsevol ésser humà. Pel que fa al físic, ens ajuda a regular la temperatura corporal i a donar temps al cos i al cervell per recuperar-se de la fatiga del dia a dia. També és essencial perquè els nostres sistemes puguin descansar.

L'ideal és que els adults puguem dormir entre 7 i 9 hores diàries, mentre que en petits aquesta xifra augmenta una mica més. És important dormir bé per mantenir una salut i un benestar òptim, ja que si intentem complir aquestes franges, obtindrem molts beneficis.

Per exemple, la nostra productivitat i concentració augmentarà, així com la nostra intel·ligència social i emocional. D'altra banda, també ajudarem a disminuir el risc de patir malalties cardíaques i a augmentar de pes, ja que el son també ens ajuda a regular les calories.

El nou medicament que promet solucionar els problemes del son

Encara que els problemes de falta de son poden ser per moltes causes, la medicina avança cada vegada més ràpid. En aquest sentit, la Comissió Europea ha donat darrerament el vistiplau a un medicament per tractar l'insomni: el Daridorexant.

El primer que cal saber és que és un fàrmac que es podrà adquirir únicament sota recepta mèdica. El seu ús estarà indicat als pacients adults que pateixin insomni amb símptomes més enllà dels tres mesos.

Diversos medicaments en forma de comprimits
El nou medicament es podrà adquirir sota recepta mèdica | Getty Images

Els components d'aquest medicament estan orientats a disminuir la vigília i facilitar el son. La seva administració és per via oral i es recomana prendre'l mitja hora abans de ficar-se al llit.

Menys efectes secundaris i sense crear dependència

Aquest nou fàrmac es vendrà sota la marca Quviv i sembla força prometedor. Un detall important que cal tenir en compte és que presenta menys efectes secundaris i no crea ni dependència ni tolerància.

A més, els assaigs clínics també van mostrar que no deixa somnolència l'endemà del seu consum. Això vol dir que no produirà alteracions ni modificacions de les rutines diàries.

Això sí, com qualsevol medicament, els experts recomanen que la seva durada ha de ser tan curta com sigui possible. En tot cas, serà el metge qui consideri la seva continuació o no.

Els trastorns del son, un problema molt habitual

Aquest tipus de trastorns realment no són una patologia greu, però si no es tracten, poden crear complicacions que afectin en general a la vida quotidiana.

L'origen d'aquests trastorns és molt variat, ja que hi ha més de 100 tipus de trastorns del son. De vegades es presenten com a efecte de determinades malalties, mentre que en altres poden constituir un factor de risc que afavoreixi l'aparició d'algunes patologies.

Una dona dormint.
Existeixen més de 100 tipus de trastorns del son | Getty Images

Alguns símptomes com esgotament físic, baix rendiment o somni durant el dia ens poden donar una pista que potser alguna cosa no va bé. No obstant això, és fonamental fer un correcte diagnòstic i tractament per a cada cas en particular.

Quines són les causes?

Com hem dit anteriorment, hi ha moltíssims tipus de trastorns del son, i cadascun té un origen diferent. A continuació us expliquem els més habituals entre la població:

- Insomni: Es tracta de la dificultat per agafar el son, romandre adormit o despertar-se en diverses ocasions durant la nit. Algunes malalties que emfatitzen aquest trastorn són l'ansietat i la depressió.

- Ronc: Es produeix per l'obstrucció mecànica temporal de les vies respiratòries altes, i acostuma a ser més freqüent en homes que en dones. Alguns factors com l'obesitat, els pòlips nasals o l'envà nasal desviat poden afavorir la seva aparició.

- Bruxisme: Aquest trastorn està molt associat a l'estrès emocional. Tot i que els especialistes encara no han donat una explicació exacta, són molts els que diuen que es pot deure a una combinació de factors físics, psicològics i genètics.