Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un senyal de trànsit indicant un radar

El nou tipus de radar que pot arribar a Catalunya: té indignats a molts conductors

Els conductors no donen crèdit a la nova tècnica per posar multes

Si ets conductor, compte quan agafis el cotxe. Avisen del nou tipus de radar de trànsit 'il·legal' que podria arribar a Catalunya i els usuaris no donen crèdit a aquest nou mètode.

Les xarxes socials bullen després de descobrir la tècnica que han començat a fer servir en alguns punts per posar multes. El compte 'Social Drive' ha estat qui ha llançat l'avís, després de compartir un vídeo en què es veu un individu amb un radar amagat dins del cotxe particular. Els usuaris no han trigat a denunciar aquesta conducta, que titllen d''il·legal'.

El vídeo que ha desfermat la polèmica sobre un radar camuflat

El vídeo va ser gravat a la província de Toledo, a la carretera N-Va, just al punt on es troba el polígon industrial de Cazalegas. L'autor de les imatges, un conductor que circulava per la via, va iniciar l'enregistrament després d'observar un cotxe parat al voral amb un radar mòbil camuflat al seu interior.

L'usuari va decidir acostar-se al vehicle per comprovar si la persona que controlava el cinemòmetre era un agent policial. No obstant això, no era el cas.

A l'enregistrament se sent com el conductor li pregunta què està fent, a la qual cosa l'individu li respon: «un control de velocitat». Tot i que l'àudio no té gaire bona qualitat, alguns asseguren que se sent com la persona del cotxe procedeix a afirmar que no és policia.

L'ajuntament es contradiu a les seves declaracions

Segons les declaracions de la Direcció General de Trànsit (DGT) per al portal autopista.es, el tram on es produeixen els fets és una carretera municipal que és competència de l'Ajuntament de Cazalegas. 

Com recull el mitjà local La Voz del Tajo, la persona que manipula el radar podria ser membre de l'empresa privada Vialine, fitxada pel mateix organisme municipal.

En aquest sentit, el consistori no ha trigat a donar les seves pròpies declaracions sobre això, encara que una mica contradictòries. Si bé en un primer moment van defensar l'ús del radar mòbil «degudament habilitat, homologat i legal», uns dies després desmentien la seva vinculació amb l'individu que apareix al vídeo.

«Un cop examinades les imatges difoses, des d'aquesta alcaldia només podem ressenyar la poca serietat i veracitat que aquest esdeveniment presenta», han manifestat. Unes declaracions que han fet dubtar tant ciutadans com mitjans de comunicació.

Vialine: l'empresa que podria estar darrere d'aquesta polèmica

Segons es descriu a la seva pàgina web, Vialine és una companyia privada que ofereix «solucions per a l'administració pública i serveis per als ciutadans». Entre aquestes prestacions, hi ha el servei de radar.

Imatge d'un radar en una carretera.
El radar és el principal sistema de detecció d'infraccions per excés de velocitat. | Cedida
 

Tot i que ni l'empresa ni l'ajuntament han confirmat haver signat cap contracte, són diversos els mitjans locals que afirmen que això podria haver passat. Ara bé, molts usuaris s'estan qüestionant la legalitat d'aquesta pràctica.

És legal?: Això és el que diu la DGT

Tot i tractar-se d'un servei legal, la DGT ha volgut subratllar una sèrie de matisos. En primer lloc, segons les seves declaracions per a autopista.es, és indispensable que el cinemòmetre passi pel control d'homologació de l'Institut Nacional de Metrologia.

Així mateix, Trànsit afirma que, en qualsevol cas, el dispositiu ha de ser controlat per un agent de l'autoritat. Segons recull la Llei de trànsit, portar un radar mòbil instal·lat en un vehicle particular es considera una infracció greu i la sanció per manipular aquest aparell sense autorització pot ser de fins a 500 euros.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp