Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un supermercat.

Nova alerta alimentària a Catalunya: molt de compte si has comprat aquest producte

Les autoritats han ordenat retirar un lot després de detectar la presència d'ingredients no declarats

Nova alerta alimentària als supermercats catalans. L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha rebut un altre avís a través de la Xarxa d'Alerta Alimentària Europea (RASFF). En aquest cas, les autoritats sanitàries dels Països Baixos han estat les que han donat la veu d'alarma.

El problema torna a ser l'etiquetatge incomplet d'un producte conegut. En concret, es tracta d'uns populars fideus instantanis, a l'interior dels quals s'han detectat traces de llet. Moltes persones són intolerants o al·lèrgiques a aquest aliment, per això no disposar de tota la informació pot arribar a suposar un risc per a elles.

Retirats uns populars fideus instantanis

El producte afectat per l'alerta són els Instant Noodles - Hot & Sour Flavour, comercialitzats sota la marca comercial Chongqing. Aquest tipus de fideus picants es venen en bosses de plàstic de 110 grams i se solen conservar a temperatura ambient. El nom principal del producte és en xinès, si bé a sota apareix la traducció a l'anglès.

Bossa de fideus instantanis
Imatge del producte retirat a diferents països d'Europa | España Diario Tips

Val la pena esmentar que l'alerta alimentària no afecta totes les unitats d'aquest producte, sinó un lot en concret. Es tracta del lot 300372, amb dates de caducitat del 01/07/2022, 01/10/2022, 01/11/2022 i 01/03/2023.

La detecció de les traces de llet no ha estat fruit duna inspecció de sanitat, sinó de la mateixa empresa. Després de trobar aquest problema, aquesta va informar les autoritats, d'acord amb la legislació vigent. L'objectiu principal és que la població disposi d'aliments segurs al mercat, el consum del qual no impliqui cap risc.

Venuts a diverses zones

Pel que fa a la presència del producte retirat al mercat, l'AESAN ha informat que la distribució inicial del producte es limita a algunes comunitats. En concret, els fideus de la marca Chongquing s'han venut a la Comunitat Valenciana, a Catalunya i a Madrid.

Ara bé, això no vol dir que el producte no hagi pogut arribar a distribuir-se en altres zones. L'AESAN recorda que «no és descartable que hi pugui haver redistribucions en altres comunitats».

Petició de l'AESAN a les persones al·lèrgiques

La presència de llet en els esmentats fideus, sense la seva senyalització respectiva, presenta riscos per a les persones intolerants o al·lèrgiques. És per això que l'AESAN ha recomanat a totes les persones que els segueixen i hagin comprat el producte que «s'abstinguin de consumir-lo».

Ara bé, la veritat és que el producte retirat no suposa cap perill per a la resta dels consumidors. «El consum no comporta cap risc per a la resta de la població», assegura l'AESAN.

Fideus instantanis secs
Els fideus s'han retirat per contenir traces de llet | Getty Images

L'organisme de control ha traslladat tota la informació disponible a les «autoritats competents de les comunitats autònomes». Ho ha fet, com marquen els protocols, mitjançant el Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCRI). És a dir, són les autonomies les responsables de la retirada dels productes dels punts de venda i distribució de tot el país.

Retiren fruits secs venuts en una coneguda cadena

La presència de productes o traces de productes no declarats a l'etiquetatge és una causa molt comuna de retirada d'aliments. Recentment, les autoritats sanitàries també han informat de la retirada d'uns coneguts fruits secs venuts a la cadena de supermercats Aldi.

El problema, segons l'AESAN, és que contenia també traces de llet no especificades a l'etiqueta. El producte afectat per l'ordre de retirada va ser una barreja de nabius i fruits secs, recoberta de xocolata. En aquest cas anterior, les autoritats també van demanar a la població que evités consumir el producte, en cas de patir intolerància o al·lèrgia a la llet .