Imatge d'un supermercat.

Nova alerta per una xocolata venuda a l'Estat: demanen que no es consumeixi

La xocolata ha estat retirada dels punts de venda i distribució

Nova alerta alimentària a Espanya, aquesta vegada sobre un popular dolç venut a algunes comunitats autònomes. Les alarmes han saltat als Països Baixos, les autoritats dels quals han estès l'alerta als altres països europeus. Segons ha explicat l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició ( AESAN ), l'organisme ha rebut l'avís a través de la Xarxa d'Alerta Alimentària Europea (RASFF).

El producte en qüestió és una xocolata per untar, on s'han detectat elements no declarats. En concret, tal com consta a l'avís enviat per les autoritats alimentàries neerlandeses, a l'esmentat producte s'ha detectat la presència d'avellanes. Aquest fruit sec no consta a l'etiquetatge de la xocolata, per la qual cosa les persones al·lèrgiques no estan sent informades correctament.

Detecten avellanes no declarades en una xocolata per untar

En aquest cas, a diferència d'altres anteriors, el problema no ha estat identificat per les autoritats. Tal com indica l'AESAN, la mateixa empresa va detectar la presència de les avellanes no declarades gràcies als mecanismes d'autocontrol propis. Immediatament, l'empresa va comunicar a les autoritats competents el problema, complint amb «la legislació i per no posar a disposició de la població aliments no segurs».

Xocolata
El producte ha estat retirat per contenir traces d'avellanes. | Catalunya Diari

La xocolata per untar en qüestió és la 'Puur Chocopasta' de la marca 'Jumbo'. És un dolç comercialitzat en un envàs de vidre de 400 grams, i que se sol conservar a temperatura ambient. El lot afectat per la presència d'avellanes és el 17921B, amb data de caducitat del 31/08/2022.

El producte va ser distribuït en dues comunitats autònomes

L'AESAN, ha informat que el producte afectat per l'alerta no s'ha arribat a vendre a tot Espanya. Almenys segons les primeres informacions rebudes, la distribució inicial s'hauria produït a Andalusia i a la Comunitat Valenciana.

De tota manera, l'organisme de control no descarta que la xocolata s'hagi pogut arribar a vendre o revendre a altres comunitats. «No és descartable que hi pugui haver redistribucions a altres comunitats autònomes», assegura l'AESAN.

En aquest sentit, tota la informació disponible s'ha traslladat a les autoritats autonòmiques competents mitjançant el Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRI). Són precisament òrgans de control autonòmics els encarregats de verificar la «retirada dels productes afectats dels canals de comercialització».

Demanen no consumir la xocolata

Naturalment, l'AESAN ha enviat un avís a les persones que siguin al·lèrgiques a les avellanes. Com a mesura de precaució, es desaconsella a totes el consum del producte retirat, en cas d'haver-lo comprat. Això sí, l'organisme de control insisteix que per a la resta de la població «el consum d'aquest producte no comporta cap risc».

Troben traces d'avellanes en un embotit espanyol

Recentment, les autoritats espanyoles també van emetre una alerta sobre un popular embotit espanyol. El producte en qüestió és una popular botifarra d'arròs amb pinyons, de la marca 'Cárnicas Gállego'. El problema detectat i notificat per la mateixa empresa va ser la presència no declarada de traces d'avellanes.

Botifarra
La marca 'Cárnicas Gállego' de botifarres ha pogut generar greus conseqüències en les persones al·lèrgiques a les avellanes. | AESAN

Segons l'AESAN, la distribució inicial del producte va ser a la comunitat d'Aragó. En aquest sentit, es va procedir a la retirada de tots els canals de comercialització dels productes afectats, i es va encarregar a les comunitats autònomes que s'asseguressin  del seu compliment.

En aquest altre cas, les autoritats s'han tornat a dirigir als possibles compradors amb al·lèrgia a les avellanes. A tots ells se'ls ha demanat que s'abstinguin de consumir la botifarra. Ara bé, per a la resta de la població el seu consum no representa cap risc.