Caixes medicaments

Retiren urgentment de les farmàcies catalanes un conegut antibiòtic per a nens i adults

Es tracta d'un antibiòtic molt comú i utilitzat al nostre país

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris ( AEMPS ) ha retirat de manera urgent un lot d'un popular antibiòtic. La companyia, encarregada de la vigilància de productes sanitaris que es comercialitzen a Espanya, ha demanat als consumidors que revisin els lots que tenen a casa seva. En cas de trobar-se'n algun pertanyent al retirat, es demana la seva devolució als punts de venda.

Nova alerta sanitària: Retiren lots d'un antibiòtic molt utilitzat

L'alerta, ha estat emesa aquest dimarts 26 d'abril. Tot això, després de detectar-se reaccions inesperades durant unes proves amb l'antibiòtic. Segons l'AEMPS, s'han detectat «resultats fora d'especificacions a l'estudi de l'estabilitat als assaigs d'aparença, humitat i impuresa».

Estem parlant de l'antibiòtic Zinnat, que es fa servir per tractar infeccions de gola, oïda i pell. Aquest producte és capaç d'eliminar els bacteris en casos de bronquitis o otitis. Per això mateix, és un antibiòtic molt comú i usat, tant per a nens com per a adults.

Antibiòtic
L'antibiòtic és dels més utilitzats per al tractament d'infeccions. | Catalunya Diari

El lot afectat per l'ordre de retirada

El lot retirat fa referència als antibiòtics que tenen data de caducitat del 31 d'octubre del 2022. Ha estat comercialitzat pel laboratori GlaxoSmithKline SA i fabricat per Glaxo Wellcome Operations, a Durham, Regne Unit.

En concret, estem parlant del ZINNAT 250 mg GRANULAT PER A SUSPENSIÓ ORAL , 10 sobres (NR: 59063, CN: 695631), CEFUROXIMA AXETIL. Per ara, només s'ha retirat el lot FS4S, amb categoria 2, la intermèdia.

Tot i que l'AEMPS no ha donat especificacions dels efectes secundaris que pot causar, de manera cautelar ho ha retirat de totes les farmàcies de Catalunya. A més, s'ha demanat a totes les comunitats autònomes que vigilin bé el seguiment de la seva retirada.

Diversos medicaments en forma de comprimits
L'AEMPS no ha especificat en què consisteix el problema detectat. | Getty Images

Un antibiòtic que combat moltes infeccions

Com ja dèiem, es tracta d'un antibiòtic molt comú usat per tractar infeccions que pateixen tant nens com adults. En el seu prospecte, l'AEMPS el defineix com un antibiòtic que es fa servir per tractar infeccions de coll, de nas i d'orella, dins dels més comuns.

No obstant això, també es fa servir en casos més greus, com la infecció de tracte urinari, de pell, de pulmons o de pit. El seu ús en nens és freqüent, pel fet que s'utilitza per als casos de bronquitis.

Aquesta malaltia és molt comuna en els nens, atès que el 75% la presentaran durant els 2 primers anys de vida. D'aquest percentatge, un 3% prosseguirà amb asma bronquial, una malaltia crònica que no té cura.

Farmacèutica agafa caixa
Aquest antibiòtic és molt utilitzat per combatre la bronquitis en infants. | Getty Images

Malaltia de Lyme

Un dels usos més importants d'aquest antibiòtic és el de combatre una infecció per un bacteri. En aquests casos, cal anar amb molt de compte. Per ser precisos, s'utilitza per tractar la malaltia de Lyme.

Es tracta d'una infecció produïda per la picada d'una paparra. Els símptomes principals poden ser com una granellada, encara que es donen molts casos de febre alta, calfreds, mal de panxa i fatiga. Aquesta infecció, si no es tracta d'hora, es pot estendre a les articulacions, al sistema nerviós i fins i tot al cor.

Retiren un popular medicament per a dones

Per si no fos poc, fa tan sols 5 dies retiraven de manera immediata un altre medicament molt comú. Es tracta de l'Àcid Alendronico/Colecalciferol, en diverses de les seves presentacions, del laboratori Aristo .

Com va argumentar l'AEMPS, el defecte és causat per «resultats fora d'especificacions a l'assaig de valoració de colecalciferol». L'ús principal d'aquest medicament va dirigit a les dones amb una certa edat per prevenir l'osteoporosi, és a dir, la «pèrdua d'os».

De nou, les autoritats han hagut d'anunciar aquesta alerta per retirar un medicament. És més, les comunitats autònomes han estat les encarregades de fer-ne el seguiment per assegurar la completa retirada de l'antibiòtic.