La gent cada vegada està més preocupada per menjar sa i cuidar la seva dieta. Per això és important llegir l'etiqueta dels productes i no deixar-nos portar per les primeres impressions. Són molts els productes dels supermercats amb què ens estan enganyant, i et diem alguns dels pitjors:
1. Amanida de palets de cranc amb pinya
El primer producte enganyós que veurem és aquesta amanida de palets de cranc amb pinya. Pot semblar una opció sana i molt desitjable, però el producte desperta molts dubtes entre els consumidors. Aquest producte conté realment els ingredients que diu tenir?
Si donem la volta a aquest producte, podem veure la realitat del que les grans empreses afegeixen perquè siguin addictius i saborosos.
Aquesta amanida de la marca Carretilla conté un 13% de pinya i un 35% de palets de cranc. En el percentatge de cranc el que realment tenim són colorants, potenciadors del sabor, estabilitzants, aromes i substàncies aromatitzants de cranc. És a dir, per ser un producte elaborat a partir de cranc, no conté carn d'aquest crustaci.
L'ingredient principal d'aquesta amanida, curiosament no és ni la pinya ni el cranc, sinó la salsa fina amb un 52% . Aquesta té altes quantitats de sal, aigua, oli de gira-sol refinat, sucre i xarop de glucosa. Naturalment, aquests ingredients porten molts greixos i calories.
2. Bífidus de civada i nous de la gamma Activia
Si el que compres són iogurts per matar la gana entre hores, has de vigilar amb el bífidus Activia de civada i nous de la marca Danone. Actualment, molta gent menja aquests iogurts pensant que és una opció molt sana. El que més crida l'atenció és el contingut en civada i nous, un ingredient poc comú en un iogurt. Però contenen realment aquests ingredients?
La realitat és que, si ens parem a llegir la seva etiqueta, veurem que el percentatge real de nous és de tan sols l'1% i el de civada de l'1,5%. El que realment hi ha és: llet desnatada pasteuritzada, nata pasteuritzada, aigua, llet en pols desnatada, fructosa, sucre, bifidobacteris, ferments làctics, aromes, i colorant (caramel natural). Hem de vigilar perquè aquest producte és de tot menys saludable.
3. Salsa cheddar amb bacó
Si t'agrada donar un toc de sabor als teus plats, és important saber de què estan fetes les salses que afegim als menjars.
En concret, la salsa cheddar amb un toc de bacó de la marca Orlando conté aromes, estabilitzants, colorants, aigua, oli de nabina, rovell d'ou, mostassa dolça i antioxidant E385. També greixos, hidrats de carboni, proteïnes i sal. I et preguntaràs, on és el cheddar i el bacó?
Doncs la veritat és que, encara que promet ser això, si llegim l'etiqueta veurem que aquest producte no conté bacó, cheddar ni cap altre tipus de formatge. Per això, és molt important mirar els ingredients abans de comprar un producte, ja que pots acabar comprant una cosa diferent del que necessites.
4. Pebrots del piquillo farcits de bacallà i gambes
Tornant a la marca Carretilla, trobem un altre producte: els pebrots del piquillo farcits de bacallà i gambes. Es tracta d'un plat fet a Espanya i a primera vista sembla deliciós i sa. No obstant això, una altra vegada, aquesta imatge és enganyosa només analitzant l'etiquetatge.
Si bé els productes principals són el bacallà i les gambes, aquests suposen un 12% i un 1,5% del 29% del farciment, no del total del producte. El que en realitat és només el 3,48% i el 0,435%, respectivament. El que sí que hi ha en aquest producte són aromes, espècies, sucre, sal i estabilitzants per conservar la seva textura i sabor.
També hi trobem un 31% de pebrots del piquillo, i finalment un 40% compost per la salsa i altres ingredients menors. En definitiva, si el que esperes és notar les gambes, et resultarà gairebé impossible.
5. Pasta oriental de pollastre
La pasta oriental de pollastre de la marca Maggi és un altre dels productes amb què hauríem de vigilar. El seu gran problema és que, malgrat vendre's com a pasta amb pollastre, no hi ha res d'aquest últim ingredient. Si ens fixem en l'etiqueta, veurem que no hi ha pollastre, sinó el seu aroma, que conforma al voltant del 6,3% del total de condiments.
En aquest percentatge també trobem: sal, extracte de llevat, midó de blat de moro, hortalisses deshidratades, espècies i sucre. Els fideus orientals representen un 93,7% del producte i estan fets de farina de blat, oli de gira-sol, gluten de blat, estabilitzant i corrector d'acidesa.
En definitiva, és molt important fixar-nos en l'etiqueta dels productes que comprem perquè no ens sorprengui després del que realment estem menjant. Les marques tenen mil estratègies per col·locar els seus productes al mercat i enganyar-nos. Com a consumidors, hem de ser conscient del que realment estem comprant.