La truita de patates és, sens dubte, un dels plats més sucosos i saborosos del nostre país. La manera en què s'ha de cuinar té dividida la població: els que afegeixen ceba i els que la prefereixen sense. Aquestes són les dues espanyes més enfrontades.
Ara bé, el que potser ens hauria de preocupar més és la manera com es prepara. I és que, depenent de com es faci, aquesta joia de la gastronomia del nostre país es pot tornar perillosa. I no, no es tracta de cap broma de mal gust; els nutricionistes parlen clar sobre el perill que ens pot enviar directament a l'hospital.
El gran perill de la truita de patates a l'estiu
Quan parlem de la manera com cuinem aquest plat, s'obre un món de possibilitats infinites. Alguns prefereixen que quedi líquida per dins, i d'altres, però, defensen que és millor que quedi quallada i ben feta.
Sigui l'opció que sigui, és important tenir present que a totes dues hi ha un producte que s'ha de cuinar perfectament: l'ou. Beatriz Robles, nutricionista i divulgadora de seguretat alimentària, va advertir a 'Hora 25' de Cadena Ser per què a l'estiu el risc augmenta. I és que, una mala preparació d'aquest plat, ens pot portar autèntics problemes de salut i fins i tot enviar-nos a l'hospital.
Robles va assenyalar que, tant la truita de patata poc quallada com la maionesa casolana, podrien ser un focus d'intoxicació. «És un perill per aquestes rutines que de vegades tenim de cuinar la truita poc quallada, fer maionesa a casa amb un ou cru que deixem un parell d'hores a sobre de la taula». I la veritat és que les dades avalen la nutricionista, ja que aquests aliments estan relacionats amb un gran nombre d'intoxicacions, principalment per Salmonel·la.
La calor, l'enemic més gran de la truita de patates
Així, doncs, l'experta va advertir que hem d'anar amb compte a l'hora de preparar aquests dos àpats, sobretot a l'estiu. Segons relatava, la calor pot suposar un focus d'intoxicació. Encara que són moltes les persones partidàries de menjar la truita de patates poc quallada, la veritat és que això comporta un gran perill.
Per això, és recomanable seguir algunes pautes a l'hora de preparar-la. Primer, és important fixar-nos en els ous que comprem: ens hem d'assegurar que la closca estigui intacta. Un cop arribem a casa, haurem de conservar-los a la nevera.
Quan ens posem a preparar la truita, és convenient evitar no trencar l'ou a la vora del plat, i encara menys que la closca pugui caure a sobre després. Si això passés, podria ser una cosa negativa, ja que la salmonel·la podria contaminar el plat. Una manera pràctica d'evitar que això passi és separar les clares dels rovells.
Compte si la consumim fora de casa
Durant l'estiu i les vacances és molt habitual que sortim més d´un dia a dinar fora de casa. En cas que estiguem en un altre lloc i vulguem menjar truita, aquesta haurà d'estar en un ambient refrigerat.
Si no és així, o ha passat més de dues hores fora de la nevera, convindria descartar-ne el consum. Però la truita no és l'únic aliment que ens pot intoxicar per salmonel·la. L'ensalada russa, per exemple, també ens podria perjudicar.
Normalment aquest plat se sol acompanyar amb maionesa, per a la qual també es fa servir ou. Si volem ser previnguts i evitar tenir una intoxicació, el millor és que consumim aquests plats immediatament després de ser cuinats. Si no els fem nosaltres i en desconeixem l'origen, millor prevenir i no menjar-los.