Pastilles blanques

Tinnitus, el temut efecte secundari de l'aspirina que molt poca gent coneix

És un efecte secundari que presenta un dels medicaments més venuts a Catalunya

Tots els medicaments tenen efectes secundaris, això és un fet. Per això, és important conèixer de primera mà la composició de qualsevol fàrmac que ingerim. A la pàgina web de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), per sort, es poden consultar tota mena d'informacions.

I és que els medicaments, fins i tot, els més comuns i coneguts al nostre país, tenen efectes secundaris de tota mena. Un dels més misteriosos i que més criden l'atenció és el tinnitus. Es tracta d'un timbre o xiulet gairebé constant a les orelles, que pot aparèixer després de consumir un dels medicaments més coneguts al nostre país.

De quin medicament es tracta?

Imatge d'un home gran.
L'aspirina tracta el mal d'intensitat lleu i moderada. | Getty Images
 

Parlem de l'aspirina. El seu contingut en àcid acetilsalicílic actua reduint el dolor i la febre. Aquest medicament està indicat per tractar els dolors ocasionals lleus o moderats, com ara el mal de cap, muscular, bucal, entre d'altres.

A causa de la seva acció, l'àcid acetilsalicílic pot augmentar el risc de sagnat i derivar en una anèmia aguda o crònica. També es podria produir una falta de ferro, un fet que ocasionaria una sensació de cansament i pal·lidesa.

De la mateixa manera que passaria amb qualsevol altre medicament, l'aspirina també pot presentar efectes adversos, tot i que no totes les persones els patiran. En tot cas, sempre és millor consultar amb el nostre metge.

Possibles efectes adversos de l'aspirina

Hi ha diferents efectes secundaris, classificats en freqüents i poc freqüents. Els primers se solen observar entre 1 i 10 de cada 100 persones. Els més comuns són els trastorns gastrointestinals, els trastorns respiratoris, la urticària i la hipoprotrombinèmia.

Una dona amb mal de cap
Els marejos són un dels símptomes més freqüents. | Getty Images
 

Així, el dolor abdominal, les nàusees, els vòmits i les erupcions cutànies podrien presentar-se si el consumim. D'altra banda, els efectes poc freqüents tenen lloc entre 1 i 100 de cada 1.000 persones.

Entre ells podem destacar la síndrome de Reye en menors de 16 anys amb processos febrils, grip o varicel·la. També s'hi inclourien els trastorns del fetge (especialment en pacients amb artritis juvenil) i l'anèmia.

Amb dosis perllongades d'àcid acetilsalicílic també s'han observat altres efectes adversos, encara que no se n'ha pogut establir una exactitud. Alguns són els marejos, els xiulets a les orelles, sordesa, sudoració, confusió, insuficiència renal i nefritis intersticial. No obstant això, hi ha un efecte advers que també es pot presentar, com és el cas del tinnitus.

Tinnitus, de què es tracta?

És un efecte secundari que pot ser molt molest i incòmode. El tinnitus és un símptoma en què la persona sent un so de timbre o altres sorolls en una o totes dues orelles.

És un so que no és extern, per tant, només ho escolta la persona que ho pateix. Es tracta d'una afecció molt comuna, ja que arriba a afectar entre un 15 i un 20% de la població, i els adults grans solen patir-ho amb més freqüència.

Una dona amb mal d'orella.
Els xiulets a l'oïda poden ser un indici de tinnitus. | Canva

 

La causa es deu a una afecció subjacent, com ara la pèrdua auditiva, una lesió a l'orella o un trastorn de l'aparell circulatori. Entre els símptomes més comuns es descriuen els xiulets i els murmuris.

Aquests sorolls o sons poden variar de to entre una persona i una altra, i pot estar present tota l'estona o només en determinats moments (és a dir, de manera intermitent).

Tant si prens aspirina com si no, és important que davant de la presència d'aquests símptomes consultis el teu metge. La pèrdua d'audició i els marejos són els primers símptomes de la manifestació d'aquest efecte secundari.