Persona pagant a una peixateria

Els nutricionistes assenyalen el peix de temporada més sa i barat a Catalunya

És un aliment molt complet i saludable, però els experts adverteixen que el seu consum està per sota del que es recomana

La Federació Espanyola de Societats de Nutrició, Alimentació i Dietètica (FESNAD) va concloure que només el 23% de la població al nostre país consumeix les quantitats de peix recomanades. Aquestes dades, encara que a priori poden semblar preocupants, tenen una explicació.

El 94% dels enquestats reconeix que sí que li agrada el peix, però no el consumeix de manera habitual per diversos motius. Per a uns, el principal motiu té a veure amb el nivell econòmic i els alts preus, mentre que altres al·leguen no tenir temps per preparar-lo. La veritat és que els experts recorden que hi ha opcions molt assequibles amb multitud de beneficis per a la salut.

El peix, un aliment molt nutritiu que consumim poc

El peix és un daquests aliments que està ben considerat per la majoria de la gent, i no és per menys. Es tracta d'un aliment que no ha de faltar a qualsevol dieta saludable, ja que els beneficis nutricionals que ens aporta són infinits. Ara bé, encara que es tracta d'una informació que molts consumidors saben són només uns quants els que fan l'esforç d'incloure el peix a la seva dieta.

Imatge de capses plenes de peix.
Els experts recorden la importància de menjar peix   | Getty Images

Si preguntem els principals motius pels quals la gent no sol menjar peix, trobarem diverses raons. El principal seria el preu (32%), seguit de la molèstia de les espines (26%), el contingut en mercuri (10%), no saber com cuinar-lo (10%) o la preocupació per l'anisakis (6%).

És per això que la mateixa FESNAD ha establert un decàleg per recordar a la població general la importància de consumir peix. Els experts asseguren que els beneficis de menjar peix superen, de molt, els riscos associats al seu consum.

Quins peixos són de temporada i tenen preus assequibles?

Els beneficis de menjar peix són molts, sens dubte. Si volem mantenir una dieta saludable, no hem de dubtar a incorporar-lo. Per descomptat, molt millor si procurem menjar peixos blancs i blaus, els més sans de tots.

Dues sardines
Les sardines són un peix blau molt conegut i consumit a Catalunya | Getty Images

El valor nutricional que ens aporta és molt beneficiós per al nostre organisme: té elevat contingut en proteïnes, àcids grassos (omega-3) i moltes vitamines, com A i D. El seu consum també està indicat per a dones embarassades, així com durant el període de lactància i en nens de 0 a 10 anys.

Per a aquelles persones que asseguren que el preu del peix s'escapa de les seves possibilitats, els experts tenen una solució. En concret, recorden que una gran opció és apostar pel peix de temporada, concretament pel peix blau. Aquest, a més de tenir preus relativament assequibles, és molt popular, coincidint amb dates com la revetlla de Sant Joan.

El gran valor nutricional del peix

El peix és un aliment que ens protegeix d'algunes malalties cardiovasculars, així com del deteriorament cognitiu i la prevenció de certs tipus de càncer. En aquest sentit, és un aliment ideal des del punt de vista nutricional. Això és degut al fet que compta amb un 85% de nutrients i un 26% en propietats antioxidants i antiinflamatòries.

El millor de tot és que el peix presenta una gran varietat, de manera que aquest aliment pot donar resposta a tots els gustos. En definitiva, parlem d'un aliment que ens aporta àcids grassos i que contribueix a reduir el risc de patir determinades malalties.

Quatre trossos de salmó cru
El salmó té un alt contingut de greixos saludables | Getty Images

El peix i el mercuri

Una de les qüestions que més preocupa els consumidors és la quantitat de mercuri que es troba present al peix. En aquest sentit, els especialistes fan molt èmfasi que es pot consumir de forma segura.

El mercuri és un contaminant que es pot trobar en molts aliments, i entre ells el peix . No obstant, no tots els peixos presenten els mateixos nivells: per exemple, la tonyina vermella és una de les que més conté, a diferència de la daurada o el pop, que es mantenen a l'altre extrem.

Persona tallant tonyina
La tonyina és un dels peixos que conté més mercuri | Getty Images

Davant d'aquest temor tan estès, l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) estableix uns valors de consum segur. Per aquesta raó, envien un missatge tranquil·litzador a la societat: no només és segur menjar peix , sinó recomanable.