Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de tres dones ben abrigades fora d'un centre comercial i anant de compres

L'OCU envia 10 claus per aprofitar al màxim les rebaixes d'hivern

Amb aquests 10 trucs podràs gaudir d'unes rebaixes coneixent tots els teus drets

Tots sabem que a les rebaixes, molts establiments aprofiten aquest esdeveniment massiu de gent per 'modificar els preus', però no per baixar-los i fer-los un descompte com hauria de ser.

De fet, alguns establiments han estat descoberts elevant els preus dels seus productes electrònics o d'electrodomèstics, on després els col·loquen un cartell ben vistós a mesura que el preu està rebaixat, quan veritablement l'han augmentat d'una manera enganyosa.

Per què ha decidit intervenir l'OCU amb aquestes claus?

Cada any, esperem les aclamades rebaixes com a aigua del maig, i, encara que per norma general, les rebaixes comencen el 6 de gener, hi ha molts establiments que s'avancen a aquesta data. Així, ofereixen als seus clients productes en oferta amb molta antelació als de la competència.

L'OCU, molt conscient d'aquestes possibles estafes dels venedors als seus clients, ha decidit posar a disposició dels consumidors 10 claus essencials per poder gaudir d'aquestes rebaixes amb prudència i amb seguretat, evitant estafes i malentesos.

Foto d'una dona amb quatre bosses de compra.
Alguns comerços aprofiten les rebaixes per 'modificar els preus', però no els rebaixen | Getty Images

Ja a les últimes rebaixes, durant el Black Friday, l'OCU va detectar que gairebé un 99% dels comerços en línia destinats a productes electrònics i d'electrodomèstics, feien descomptes falsos als seus clients.

D'aquesta manera, proporcionaven un preu de compra més gran que el preu de referència dels últims 30 dies. Per això, arran d'aquest incident, va decidir intervenir proporcionant a tots els consumidors una sèrie de bases que cal seguir per a cada època de rebaixa.

Les 10 recomanacions bàsiques de l'OCU per a aquestes rebaixes de gener

Tot seguit, recollim de forma resumida les 10 bases que ha establert l'OCU:

1. Un mes en oferta

Tots els productes rebaixats durant aquestes dates han d'haver format part de les ofertes, que habitualment té l'establiment, com a mínim durant un mes.

2. Preu original del producte a la vista

Els productes que estiguin rebaixats hauran de mostrar el seu preu original i indicar de manera clara per al consumidor el percentatge de rebaixa que té el producte ofert.

Imatge d'un home comprovant el preu d'una peça de roba
L'OCU va detectar que gairebé un 99% dels comerços realitzaven descomptes falsos als seus clients | Getty Images

3. La qualitat del producte

La qualitat dels productes que s'ofereixen mai podrà ser inferior a la que tenien abans d'aplicar-los la rebaixa. A més, el consumidor té el dret d'emportar-se el producte en perfectes condicions.

4. La garantia del producte

La garantia d'un producte, que comprem en rebaixes, serà la mateixa que abans d'aplicar aquesta rebaixa. Igual que el servei postvenda, no poden variar per molt que estiguin oferts.

5. Indicació de les condicions especials

Si una botiga o establiment disposa de condicions especials, ja sigui en el mètode de pagament, o per a les devolucions dels productes, hauràs d'informar als consumidors. Pots facilitar la informació a través de cartells, a la caixa de pagament o a través dels treballadors de l'establiment.

6. Conservar sempre el tiquet

És indispensable conservar el tiquet de compra, ja que amb ell podrem accedir a canvis, devolucions o fins i tot reclamacions.

7. Canvis del producte a l'establiment

Hem de recordar que no tots els establiments fan canvis de productes que estiguin en bon estat, potser en algun cas ens trobem que no podem canviar un producte i no podem obligar a fer-ho, ja que estan en el seu dret.

8. Les compres en línia

Per fer qualsevol devolució en una compra en línia, disposem de 14 dies naturals, o més, depenent de l'establiment, per fer la devolució.

Ordinador
Per fer qualsevol devolució, en una compra online, disposem de 14 dies naturals | GETTY IMAGES

9. Llistes de la compra

És aconsellable elaborar una llista amb els articles o productes que es necessiten, per evitar gastar de més. I és que portar un control de les compres que farem pot ser beneficiós.

10. Consultar diferents establiments

Per evitar quedar-nos amb la primera oferta, i de vegades no la més econòmica, és recomanable comparar el producte en diferents establiments per evitar gastar de més en un producte que podem aconseguir per un preu més baix.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp