Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb conjunt d'ous i cercle vermell amb logo de l'OCU

L'OCU recomana fer això amb els ous per evitar acabar a l'hospital

És fonamental seguir una sèrie de consells bàsics a l'hora de manipular i cuinar ous per evitar riscos de malalties i garantir una experiència culinària segura

Els ous, més enllà de ser apreciats per la seva excepcional versatilitat culinària i el seu perfil nutricional, requereixen una atenció especial pel que fa a la neteja de la closca.

I és que aquest aspecte pot tenir un impacte significatiu tant en la qualitat com en la seguretat alimentària associada al seu consum. De fet, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha recomanat recentment seguir un mètode bàsic per reduir els riscos al màxim.

Segons l'OCU, la closca dels ous presenta una capa prima i transparent anomenada cutícula. Aquesta capa compleix una funció protectora per evitar l'entrada de microorganismes a l'interior de l'ou.

I, segons mantenen molts experts, aquesta membrana, perceptible en trencar l'ou, té un paper fonamental perquè actua com una barrera natural contra bacteris i gèrmens presents a l'entorn. Però és de vital importància seguir una sèrie de recomanacions bàsiques a l'hora de manipular-los.

Què hem de fer per reduir els riscos quan manipulem els ous?

Resulta molt important evitar danyar o remoure aquesta cutícula a l'hora de rentar els ous, ja que això podria comprometre la seva seguretat alimentària. D'acord amb les recomanacions de l'OCU, se suggereix no rentar els ous abans d'emmagatzemar-los a la nevera.

El millor és fer aquesta acció justament abans del seu consum o del seu ús en preparacions culinàries.D'aquesta manera, s'evita que l'aigua penetri a la cutícula i arrossegui eventuals contaminants o microorganismes cap a l'interior de l'ou.

Un altre aspecte que cal tenir en compte és la presència d'esquerdes o fissures a la closca, ja que poden servir com a portes d'entrada per a agents patògens. Davant la detecció d'ous amb aquestes característiques, el més recomanable és rebutjar-los sense consumir-los sota cap circumstància, perquè hi ha més risc de contaminació.

A més, convé evitar trencar els ous directament sobre el recipient o superfície on s'hagin de preparar o consumir. Això és perquè podria ocasionar una contaminació encreuada amb fragments de la closca. És preferible utilitzar un recipient a part o, si no, un utensili net, com ara un ganivet.

Què més podem fer per protegir-nos al màxim?

A més dels aspectes que hem esmentat anteriorment, no hem d'oblidar-ne un altre de fonamental: la cocció correcta dels ous. Això és de vital importància, no només per garantir-ne el sabor i la textura, sinó també per protegir la nostra salut.

La salmonel·la és un bacteri que es pot trobar en ous crus o mal cuits. Quan els ous es cuinen a una temperatura interna adequada, s'eliminen els possibles microorganismes nocius presents en aquests, cosa que redueix significativament el risc de malalties transmeses per aliments.

A l'hora de cuinar els ous, és important assegurar-se que el rovell i la clara estiguin completament cuits. Això es pot aconseguir mitjançant la cocció a foc mitjà o alt fins que la clara estigui ferma i el rovell estigui cuit completament.

Si seguim aquestes directrius de neteja i higiene, podrem gaudir dels ous sense posar en risc la nostra salut. No obstant això, com passa amb qualsevol aliment, és fonamental consumir-los de manera moderada i amb precaució.