Foto d'un carro de la compra.

L'OCU fa tremolar els supermercats: les 2 cadenes on els costa abaixar els preus

L'OCU adverteix que hi ha dues cadenes de supermercats que no abaixen els preus. Descobreix quines són

Amb la finalitat de descobrir si les cadenes de supermercats han aplicat la rebaixa de l'IVA dels aliments, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha fet una anàlisi: ha descobert que dues cadenes no estan aplicant aquesta baixada.

A causa de la crisi econòmica i social provocada per la pandèmia de la Covid-19 i de l'augment de la inflació, el govern espanyol va decidir aplicar una rebaixa temporal de l'IVA a alguns aliments per alleujar la pressió sobre la butxaca dels consumidors.

Aquesta mesura va entrar en vigor l'1 de gener del 2023 i tindrà una durada màxima de sis mesos. Encara que molts clients van mostrar tranquil·litat, sembla que no totes les cadenes de supermercats han aplicat la rebaixa com s'esperava.

Què és aquesta rebaixa de l'IVA? Bàsicament, es tracta d'eliminar el tipus impositiu del 4 % per als aliments bàsics i passar-los al 0 %, cosa que significa que no se'ls aplicarà cap impost. A més, es redueix el tipus del 10 % al 5 % per a altres aliments com l'oli d'oliva i llavors i les pastes alimentàries. Ara bé, no tot és com sembla i així ho ha advertit l'OCU.

Imatge de la secció de fruiteria d'un supermercat
La rebaixa dels aliments és fonamental en un moment d'inflació. | Coviran

Aquestes són les dues cadenes de supermercats on els està 'costant' abaixar els preus

Amb la finalitat de descobrir si realment les grans cadenes de supermercats estan aplicant o no la rebaixa de l'IVA a les seves botigues, l'OCU ha seleccionat 24 productes bàsics. Tanmateix, la realitat és molt diferent d'allò que ens agradaria: assenyalen que «ara hi ha més incompliments a la rebaixa de l'IVA que en els primers moments». I van detectar «errors» en el 26 % dels productes.

A més, tant a Alcampo com a El Corte Inglés els està costant moltíssim rebaixar els aliments, ja que és on els especialistes de l'OCU han detectat els percentatges de més errors.

La baixada no s'aplica a 1 de cada 4 aliments

Gràcies a aquesta anàlisi, també hem sabut que, el 2 de febrer del 2023, l'OCU va detectar encara molts problemes. Per exemple, a 1 de cada 4 aliments no s'aplicaria la baixada. És més, sobre un total de 110 productes, el preu dels quals controlaven, en el 26 % no s'aplicaria la rebaixa de l'IVA.

Canto superior d'una façana de El Corte Inglés
El Corte Inglés és una de les cadenes que no aplica com cal la rebaixa de l'IVA. | El Corte Inglés

Concretament, en un 12 % dels productes s'estava calculant malament la rebaixa (és a dir, de manera incorrecta), mentre que en un 14 % n'havien augmentat el preu. La finalitat n'és força clara: no repercutir la rebaixa en el client.

L'OCU demana i exigeix més mesures per ajudar els consumidors

També hem sabut que, després d'un mes des de la implantació de la mesura, la situació s'estaria deteriorant. És a dir, els errors ara mateix serien molt més evidents i més generalitzats.

En realitat, hi ha una àmplia varietat de problemes, per exemple: fer arrodoniments del preu clarament desfavorables per al consumidor, no aplicar la rebaixa o augmentar el preu de determinats productes. I, encara hi ha un fet més greu: s'ha trobat que s'han deixat de vendre alternatives més econòmiques o barates d'aquests productes, cosa que repercuteix de manera negativa als clients.

Per tot això, l'OCU ha exigit més mesures per ajudar els consumidors, especialment en un moment tan complicat com el que estem vivint en aquests moments. La carestia de la vida està afectant de manera molt negativa la població. I l'OCU demana que el govern espanyol prengui moltes més mesures, com ara el xec de 200 € o fer que aquesta ajuda sigui fixa per a persones vulnerables.

 

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!