Muntatge d´uns peixos blaus i una rodona amb peixos

El peix que els nutricionistes animen a menjar més: ossos forts i molta memòria

És un aliment ric en nutrients que ajuda a enfortir els teus ossos i millorar la salut del teu cor i cervell

Una dieta equilibrada i saludable és fonamental per al desenvolupament i el benestar humà. L'alimentació juga un paper crucial en la prevenció de malalties i trastorns, i mantenir una dieta sana al llarg de la vida és essencial per a una millor qualitat de vida. Per això, hi ha un peix que els nutricionistes recomanen consumir gràcies als beneficis que proporciona.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana consumir almenys cinc porcions de fruites i verdures al dia, així com cereals integrals, llegums, fruita seca i llavors. També aconsella reduir el consum de carns vermelles i processades i augmentar el de peix, especialment els blaus, pels múltiples beneficis per a la salut.

Un dels peixos blaus que els nutricionistes animen a menjar més és l'areng, un peix molt similar a la sardina, però més gran i amb un sabor més intens. Vols descobrir-ne totes les propietats? T'animem a continuar llegint.

Muntatge amb una persona amb un carretó del supermercat i tres cercles amb una imatge de pernil serrà, peix i kiwis
L'OMS llança algunes recomanacions sobre els hàbits de consum | Getty Images, Getty Images Pro

Aquest és el peix que els nutricionistes recomanen menjar

L'areng és un peix molt nutritiu que conté proteïnes d'alta qualitat, àcids grassos omega-3, seleni, fòsfor, iode i vitamines D i B12, segons el Ministeri de Sanitat.

De fet, és un peix molt bo per als ossos, ja que aporta calci, magnesi i fòsfor. Destaquen perquè són tres minerals que el cos utilitza per formar i mantenir l'estructura òssia.

El calci és el principal component dels ossos i les dents i ajuda a prevenir l'osteoporosi. El magnesi contribueix a l'absorció del calci i a l'equilibri del pH a l'organisme. D'altra banda, el fòsfor forma part del complex mineral anomenat hidroxiapatita, que dona resistència i rigidesa als ossos.

A més, l'areng també conté proteïnes, que són essencials per a la salut òssia. Les proteïnes ajuden a formar col·lagen, una substància que dona elasticitat i flexibilitat als ossos. També participen en la regulació del metabolisme ossi i en la reparació de les fractures.

Quins beneficis té l'areng per al cervell i el cor?

La veritat és que també és un peix molt beneficiós per al cervell i al cor, gràcies al seu contingut en omega-3. Els omega-3 són àcids grassos essencials que el cos no pot produir per si mateix i que cal obtenir de la dieta. Aquests àcids tenen propietats antiinflamatòries, antitrombòtiques i vasodilatadores.

Els omega-3 també són importants per al cervell, ja que formen part de les membranes cel·lulars neuronals i afavoreixen la comunicació entre les cèl·lules nervioses. Milloren la memòria, concentració, aprenentatge i estat d'ànim. També prevenen el deteriorament cognitiu associat a l'envelliment i malalties com l'Alzheimer o el Parkinson.

Un altre nutrient que té l'areng i que beneficia el cervell i el cor és el potassi. El potassi és un mineral que ajuda a mantenir l'equilibri hídric i electrolític a l'organisme. Aquest mineral facilita la transmissió d'impulsos nerviosos entre les cèl·lules nervioses, cosa que millora la funció cerebral.

[WhatsAppGroup]9[/WhatsAppGroup]

Muntatge amb el taulell d'una peixateria i un cercle amb diverses arengades amuntegades
L'areng és una opció deliciosa que es pot consumir de múltiples formes | Getty Images Pro, Kzenon

Com podem consumir-lo per gaudir dels seus beneficis?

El millor de tot és que aquest peix es pot consumir fresc o conservat amb salmorra, vinagre o oli, i preparar-se al forn, a la planxa, al vapor o en escabetx. Es pot acompanyar amb verdures, patates o pa integral. També es pot fer servir per fer amanides, pastissos o patés.

I, encara millor, es pot trobar al mercat durant tot l'any, però la seva millor època és la tardor i l'hivern. Això sí, es recomana triar exemplars amb la pell brillant, els ulls clars i l'olor fresca. Un cop comprat, cal conservar-lo a la nevera i consumir-lo en un termini de dos o tres dies.

L'areng és un peix que els nutricionistes animen a menjar més per les seves propietats per als ossos, cervell i cor. És un aliment molt saludable, que es pot incloure en una dieta equilibrada i variada. Per això, si vols gaudir dels seus beneficis, ja saps: consumeix-lo cada setmana amb regularitat.