El peix és un dels aliments més saludables que podem incloure en la nostra dieta, ja que ens aporta proteïnes d'alta qualitat, àcids grassos essencials, vitamines i minerals. Tot i això, no tots els peixos són iguals ni tenen els mateixos beneficis per a la nostra salut. Per sort, hem trobat una opció que Sanitat demana consumir.
Tot i que el peix és una opció molt nutritiva quan l'incloem en la dieta, algunes varietats poden no ser tan adequades com pensem. De fet, poden contenir nivells elevats de mercuri. Però, recentment, el Ministeri de Sanitat ha recomanat un peix que pot ser ideal per consumir a la nostra dieta.
La sardina, el peix que Sanitat demana consumir més
La sardina és el peix amb menys mercuri del mercat, a més de ser una font rica en omega-3, calci i vitamina B12. Tots aquests components són essencials per al bon funcionament del nostre organisme.
D'una banda, l'omega-3 ajuda a prevenir malalties cardiovasculars. Mentre que el calci enforteix els ossos. A més, la vitamina B12 intervé en la formació de glòbuls vermells i en el funcionament del sistema nerviós.
Cómo Hacer SARDINAS ASADAS AL HORNO? Deliciosas y SIN OLORES?
Què és el mercuri i quins efectes té sobre la salut?
El mercuri és un element químic que es troba de manera natural al medi ambient, però que també s'allibera per l'activitat humana. Principalment per la crema de combustibles fòssils i la mineria.
Es diposita a l'aigua, on és transformat pels bacteris en metilmercuri. Es converteix així en una forma més tòxica i soluble que pot ser absorbida pels organismes aquàtics, i es va acumulant a la cadena alimentària. De manera que els peixos més grans i longeus, que s'alimenten d'altres peixos, tendeixen a tenir més mercuri.
Per això l'AESAN recomana limitar el consum d'algunes espècies de peix amb un alt contingut de mercuri. Com el peix espasa, la tonyina vermella, el tauró o la tintorera. Pren nota!
Pel que fa als efectes sobre la salut, cal recordar que pot afectar el sistema nerviós central i perifèric. Causant alteracions neurològiques, cognitives i sensorials. Això sí, els efectes depenen de la quantitat i la durada de l'exposició, així com de l'edat i l'estat de salut de la persona.
Els nens i les dones embarassades són els grups més vulnerables, ja que el mercuri pot afectar el desenvolupament del cervell del fetus i del nen. Per això, l'AESAN aconsella les dones embarassades, o en edat fèrtil, les mares lactants i els nens menors de 10 anys que evitin el consum de peix amb alt contingut de mercuri.
Quins peixos podem menjar amb tranquil·litat a més de la sardina?
Tot i el risc del mercuri, no hem de renunciar al consum de peix, ja que ens ofereix molts beneficis per a la nostra salut. El que és important és triar bé les espècies que mengem i seguir les recomanacions sanitàries sobre les quantitats i les freqüències.
A més de la sardina, també podem consumir amb absoluta tranquil·litat les varietats següents:
Seitó
També té un nivell molt baix de mercuri, així com un alt valor proteic i una bona aportació de fòsfor i vitamina D. El fòsfor participa en la formació dels ossos i les dents, mentre que la vitamina D facilita l'absorció del calci i regula el sistema immunitari.
Salmó
És un altre peix amb baix contingut de mercuri, igual que la sardina, sempre que sigui d'aqüicultura. És un dels peixos més nutritius, ja que conté omega-3, vitamines A, B i D, seleni i iode.
La vitamina A millora la visió i la pell, la vitamina B contribueix al metabolisme energètic, la vitamina D afavoreix el creixement ossi, el seleni protegeix les cèl·lules de l'estrès oxidatiu i el iode regula la funció tiroidal.
Llenguado
Com la sardina, també té un nivell baix de mercuri, a més de ser un peix magre, amb poc greix i moltes proteïnes. També aporta vitamines del grup B i minerals com el potassi, el magnesi i el fòsfor.
El potassi regula la pressió arterial i l'equilibri hídric. Alhora que el magnesi intervé en la contracció muscular i la transmissió nerviosa i el fòsfor col·labora en la formació dels ossos i les dents.
El pop
És un cefalòpode amb baix contingut de mercuri, que té un alt valor proteic i és font de ferro, zinc i vitamina B12. El ferro prevé l'anèmia i millora el transport d'oxigen, i el zinc participa en la cicatrització de les ferides i a la defensa contra les infeccions.
El que és important és variar el tipus de peix que mengem i seguir les recomanacions sanitàries sobre les quantitats i les freqüències. D'aquesta manera podrem aprofitar tots els beneficis del peix per a la nostra salut.