Imatge de capses plenes de peix.

Els metges t'avisen: el peix més segur que pots comprar a les peixateries catalanes

Els estudis parlen molt clar

A casa nostra, el consum de peix està molt normalitzat. Baixar setmanalment a la peixateria és d'allò més habitual per a molts de nosaltres i cada vegada són més els experts que recomanen comprar el peix sempre a la peixateria. Sempre serà més fresc que l'envasat i segurament serà autòcton. 

Algunes estadístiques de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) mostren que cada resident a l'estat espanyol consumeix de mitjana 42 kg de peix i marisc cada any. I compte, perquè la mitjana mundial és de 18 quilos. 

Per tant, sí; som grans menjadors de peix. Però és aquí quan ens hem de fer una pregunta clau. És segur tot el peix que mengem?

El fantasma de l'anisakis

Alguns estudis demostren que hi ha un risc real de trobar anisakis al peix que consumim. És igual que el peix que comprem sigui de qualitat, sempre n'hi pot haver. La seva presència es troba als peixos que es consumeixen crus. Com per exemple, el sushi. 

Una persona fent sushi.
El fantasma de l'anisakis sempre ha sobrevolat sobre un plat com el sushi. | Getty Images

La solució és fàcil: coure o fregir el peix. Així, destruiràs el paràsit directament i no existirà el risc d'emmalaltir pel consum.

Entre els símptomes més comuns hi ha l'aparició d'un dolor intens a l'abdomen a més de nàusees i vòmits. El més normal és que durin només uns dies, però algunes persones han experimentat molèsties de forma més prolongada.

El peix més segur

Es tracta dels peixos de cultiu. Són els que, segons els estudis, tenen menys risc de patir infeccions causades per anisakis. Es tracta de peixos que resultat de la tècnica de criança i recol·lecció de peixos i mol·luscs coneguda com a aqüicultura, la més freqüent al nostre país.

És a dir, si et preocupen els anisakis, assegura't que el peix que compres prové de l'aqüicultura. Si bé és cert que l'anisakis pot aparèixer igual, també hi és que el risc es redueix a un mínim 10%. Quelcom que fa dels peixos de cultiu un dels més segurs a dia d'avui del mercat. 

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!