Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'un got de llet i diversos ornaments nadalencs

La llet crua de vaca presenta un major risc de contenir bacteris i provocar malalties

La Generalitat va aprovar un decret per regular la seva venda directa al consumidor després de prohibir-ho per raons sanitàries fa 27 anys
Imatge d'arxiu d'unes vaques
La llet crua de vaca té un major risc de contenir bacteris i provocar malalties | CatalunyaDiari

El passat any, el Govern de la Generalitat aprovava el decret que permetia regular la venda directa de llet crua de vaca, per tal que el consumidor pugui anar a comprar la llet directament a la granja, després que es prohibís fa 27 anys per raons sanitàries. A més, també es pot adquirir a través d'una màquina automàtica o en un establiment minorista.

Aquest decret neix de la voluntat del sector ramader de donar valor a les seves produccions i poder fer front a les grans empreses. A més, amb aquesta aprovació el Govern volia ajudar a la diversificació de les explotacions ramaderes i a enfortir el sector lleter català.

La llet crua pot provocar malalties

No obstant això, la llet crua presenta riscos per al consum i pot provocar diverses malalties. Segons un estudi elaborat als Estats Units, el 96% de les malalties provocades pel consum de làctics es deuen al consum de llet crua, ja sigui en forma líquida o en formatges, el producte per al qual més s'utilitza aquest tipus de llet.

A diferència de la llet en 'brick' o la llet fresca que podem comprar als supermercats, la llet crua no ha passat per un procés de pasteurització i pot ser un niu de cultiu de tot tipus de bacteris que poden acabar provocant Salmonella, Listerosis o E.Coli. Precisament fa un temps, Sanitat ja va haver de retirar un formatge del mercat després de l'aparició de set casos d'intoxicació alimentària en nens per E.coli.

S'ha de bullir abans de consumir

«Els microorganismes necessiten certs requisits per poder créixer. A determinada temperatura, humitat i Ph, prosperen», ha explicat a Twitter Miguel Lurueña, un expert en Ciència i Tecnologia dels Aliments. Per aquest motiu, és molt important bullir la llet abans de consumir-la i així eliminar els possibles bacteris que pugui haver-hi, una advertència que per normativa ha d'estar en l'etiquetatge de tots els envasos de llet crua.

Això, però no és tot. El decret català permet que el consumidor pugui portar el seu envàs de casa a l'hora de comprar la llet i cal que aquest estigui completament net i esterilitzat. A més, convé recordar que un cop bullida, la llet crua s'ha de conservar en fred i s'ha de llençar com a molt tard al cap de 72 hores després de sortir de la vaca.