Imatge d'un conjunt de cireres.

El gran perill de menjar cireres: seriós avís dels experts als catalans

El consum d'aquesta fruita pot suposar un gran risc per a una part de la població

Amb l'arribada de la calor algunes fruites destaquen més que altres. Aquest és el clar exemple de les cireres, una de les fruites preferides a l'estiu, ja que el seu consum augmenta considerablement durant aquesta època. I és que, les cireres tenen grans beneficis com la seva ínfima aportació calòrica i el seu poder antienvelliment, per la qual cosa és normal sentir-se temptat.

Tot i que les fruites són sanes, algunes tenen contraindicacions per a certs grups de persones. De fet, els experts tenen clar que els riscos existeixen, i desaconsellen el consum d'aquestes fruites a col·lectius molt concrets. És el cas de les cireres, una popular fruita, però que algunes persones han d'evitar menjar sigui com sigui...

El perill de les cireres que poca gent coneix

Hi ha una al·lèrgia que perjudica contra el consum excessiu de les cireres, i és l'al·lèrgia a la LTP. I encara que ens pot semblar un nom estrany, les sigles d'aquesta al·lèrgia pertanyen a Proteïnes de Transferència de Lípids (PR-14 o LTP, de 'Lipid Transfer Proteins'). A les persones que tenen aquesta al·lèrgia, se'ls fa impossible menjar cireres.

Potser no et serà un nom familiar, però diversos estudis demostren que és l'al·lèrgia alimentària més comuna entre la població adulta resident a prop del Mediterrani. Així, un gran nombre d'espanyols i italians la pateixen perquè en aquests països són molt comuns els pòl·lens amb LTP i ens sensibilitzem de forma primària.

Imatge d'unes cireres.
Si vius a prop del Mediterrani, tens més possibilitats de no poder menjar cireres | Getty Images

Normalment, aquest tipus de proteïnes es localitza a l'exterior de la cirera (fulles o pell) on se centra en més freqüència les reaccions al·lèrgiques. Tot i això, es recomana no consumir cap part de la fruita perquè podria estar contaminada. El problema de la seva ingesta és perquè aquest tipus de proteïna és resistent a la calor i a la digestió gàstrica, per la qual cosa són més difícils d'ingerir.

Per a les persones que no pateixen aquesta al·lèrgia, el consum de cireres no suposa cap mena de risc i no s'han de preocupar per la presència de LTP, ja que el seu organisme el processa amb normalitat. De tota manera, els especialistes recomanen no consumir cap tipus d'aliment encara que sigui considerat saludable.

Quins altres productes podrien contenir LTP?

Hi ha una gran varietat de productes que contenen LTP, però a continuació trobaràs aquells més comuns.

Dins el món dels vegetals:

  1. Fruites com el préssec, la poma, la maduixa, la pruna, la taronja, el kiwi, etc.
  2. Hortalisses com la col, la coliflor, el bròquil o el tomàquet.
  3. Cereals com el blat o l'ordi.
  4. Fruits secs com l'ametlla, l'avellana o la nou.
  5. Llegums com les llenties o la soja.
  6. Llavors com la de lli.

Dins el món dels pòl·lens:

  1. Males herbes com l'artemísia o la paritària.
  2. Arbres com l'olivera o el plàtan d'ombra.

Aquesta gran quantitat de productes és perquè hi ha diferents tipus de LTP. I com que són tan semblants entre si, el sistema immunitari els pot confondre i reaccionar davant d'aliments als quals realment no és al·lèrgic.

Présser per la meitat
El préssec és responsable d'un alt percentatge d'al·lèrgies a fruites | Getty Images

Com es pot saber si estàs experimentant símptomes?

Els símptomes d'aquesta al·lèrgia solen ser lleus i es localitzen a la boca, el més comú és sentir que et piquen o que se t'han inflat els llavis. Encara que poden aparèixer alguns altres com nàusees, vòmits o ronxes a la pell. Cada persona pot experimentar els símptomes de diverses maneres.

En els pitjors casos, el consum es pot acabar convertint en un xoc anafilàctic. Per a aquesta al·lèrgia no hi ha cap tractament, però la majoria d'afectats tenen una dieta d'evitació que depèn de molts factors.

Imatge d'una noia gratans-e el coll a causa d'una al·lèrgia
Si et surten ronxes en menjar cireres, és possible que siguis al·lèrgic al seu consum | Getty Images

El consum d'aquest tipus d'aliments empitjora si és a la nit o es barregen amb alcohol, ja que en aquests estats disminueix les nostres capacitats cognitives i podem ser un perill per a nosaltres mateixos.