Una mà agafant un ou d'un paquet de sis

Els perillosos ous que has de llençar avui mateix per no emmalaltir: fixa't en el color

Els ous són un aliment saludable, però hi ha detalls que cal tenir en compte

Sovint sentim que cal limitar el consum d'ous perquè tenen un elevat contingut de colesterol dolent. De fet, la creença que faciliten l'aparició de malalties cardiovasculars està força estesa. Ara bé, els nutricionistes tenen clara una cosa sobre els ous: no són una font de colesterol dolent.

És cert que el rovell d'ou és un dels aliments que més quantitat de colesterol conté (al voltant de 370 mg per ou), però no roman a l'organisme. Això és perquè el colesterol que trobem en aquest producte només s'absorbeix parcialment al nostre intestí (fins a un 25 per cent).

És el fetge el que produeix gairebé tot el colesterol de la sang (fins a un 75%), de manera que la ingesta dietètica és, en realitat, inapreciable. És més, en realitat, el colesterol dolent és el resultat d'una alimentació rica en greixos saturats i aliments ultraprocessats. I no només això: també de grans quantitats de mantega, nata fresca i altres aliments grassos.

Els ous més perillosos que no hem de menjar mai

En definitiva, l'ou és un producte sa i segur, fins i tot combatible amb dietes molt estrictes. Ara bé, si volem gaudir dels diferents beneficis que ens proporciona, cal fixar-se molt bé en el seu estat. Això és perquè un ou passat de data, amb mala olor, o amb una aparença poc saludable, pot convertir-se en un seriós problema.

Molts ous i un trencat al mig
Els ous són un aliment molt més saludable del que penses | Getty Images

En aquest sentit, hi ha un detall que cal tenir especialment en compte a l'hora de consumir ous. En general, menjar aquest producte amb lleugeres línies de sang mai no suposa cap problema i, de fet, sol tractar-se d'un fet absolutament normal. Ara bé, no passa el mateix quan ens trobem amb tota la clara de color vermell.

És probable que mai hagis tingut una experiència similar, però el cert és que el problema existeix i és molt seriós. Si algun dia et trobes amb una clara rogenca en tractar de cuinar un ou, és més que probable que et preguntis per què passa això. Pot suposar un risc per a la teva salut?

El temut bacteri que torna de vermell la clara de l'ou

Segons els experts, el motiu pel qual la clara dels ous es torna vermella és un perillós bacteri. La culpable és coneguda amb el nom de Pseudomones, i es tracta d'un patogen perillós per a qualsevol ésser humà.

Ou de color vermell
Un exemple d'un ou de color vermell | Xarxes socials

Aquest microorganisme és conegut entre els científics com Pseudomones aeruginosa, i està directament relacionada amb diverses malalties. El més preocupant de tot és que aquest bacteri està protegit per una biopel·lícula, cosa que li proporciona una elevada resistència als antibiòtics.

Quins són els símptomes d'una infecció?

Els símptomes que poden sorgir després d'una infecció amb aquest bacteri depenen del lloc del nostre cos on es produeixi. Per exemple, pot causar infecció als pulmons i, en casos greus, septicèmia (la infecció de la sang).

A més, és molt comú que també causi altres problemes, com infeccions del tracte urinari, i altres menys habituals, com malalties de les vàlvules cardíaques i de l'orella mitjana.

Caixa de 6 ous
Hem de tenir molta cura amb el consum d'ous | Getty Images

Segons les estadístiques, a Espanya és responsable de prop del 10% de totes les malalties nosocomials. En què consisteixen? Són aquelles que es produeixen dins dels hospitals (és a dir, les que es contrauen durant un ingrés hospitalari). Les infeccions per bacteris resistents no són cap broma, i és que es calcula que a tot Europa causen més de 25.000 morts anuals.

L'altre color dels ous que fa saltar les alarmes

Els bacteris resistents representen un gran risc especialment per a les persones amb malalties cròniques: diabetis, fibrosi quística o en immunodeprimits. Això no impedeix que tots els altres no puguin patir símptomes greus a conseqüència d'una infecció.

En aquest sentit, cal tenir en compte un altre problema que pot sorgir quan consumim ous. Aquest aliment també pot estar infectat per un altre bacteri del tipus Pseudomones, en aquest cas les Pseudomones fluorescens.

Dos rovells d'ou
El rovell també pot canviar de color si està contaminat | Getty Images

En aquest cas, és el rovell que pot adquirir un to rosat o verd (en lloc de vermell), i anar acompanyat d'una olor dolça o afruitada. No cal esmentar que els experts desaconsellen rotundament el consum del producte en aquests casos.

Els experts recorden que cal vigilar degudament l'estat de tots els aliments que consumim. En el cas dels ous, la recomanació és, si és possible, encara més essencial, perquè el risc que correm per a la salut si estan malament és molt elevat.