Imatge d'una dona tocant-se entre els ulls amb gest de cansament

Assenyalen les 8 plantes que calmen l'ansietat i alleugen l'estrès gairebé al moment

L'ús o consum d'aquestes plantes t'ajudarà a obtenir el descans mental que tant anheles

Patir ansietat i estrès és molt més comú del que la gent creu. Molts estudis demostren que gran part de la població hem experimentat o experimentarem, de manera ocasional, algun d'aquests sentiments. Afortunadament, a la natura que ens envolta trobem remeis molt efectius per a aquests i molts altres sentiments negatius.

De fet, cada vegada més persones recorren a aquest tipus de remeis o, més ben dit, a la fitoteràpia. Es tracta d'un corrent de la medicina alternativa que promou l'ús de plantes medicinals per tractar diferents afeccions. A continuació, us desvelem algunes de les plantes més eficaces per combatre l'ansietat, l'estrès i molt més.

Les millors plantes per combatre l'ansietat i l'estrès

Les plantes següents ajuden a restablir l'equilibri del nostre estat mental i tenen efectes medicinals molt positius:

1. Til·la

La til·la és una planta que actua com a relaxant en el nostre sistema nerviós. A més a més, compta amb grans beneficis, ja que és ideal per apaivagar els mals de cap i d'estómac produïts per l'estrès. Com que és un dels remeis naturals més comuns, podem adquirir-la en un gran nombre d'establiments.

Imatge d'una planta de til·la
La infusió de til·la t'ajudarà a calmar els nervis | Getty Images

El seu ús és molt freqüent abans d'anar a dormir perquè permet introduir-nos, a poc a poc, en un estat de relaxació. D'aquesta manera, agafem el son molt més fàcilment. Se sol consumir bevent una infusió, encara que si aquesta opció no et convenç, pots optar per consumir la seva mel.

2. Melissa

Aquesta planta, també coneguda com a toronjil, és essencial per combatre l'estrès i l'ansietat. No només és famosa per la seva aroma de llimona, sinó per la seva capacitat sedant. Paracels, un metge del segle XVI, ja considerava aleshores que la melissa podia ajudar a relaxar el nostre sistema nerviós central.

Imatge d'una planta de melissa
La melissa es fa servir des de l'Edat Mitjana per les seves múltiples propietats | Getty Images

Gràcies a la seva composició química sentiràs que el teu estrès desapareix ràpidament. Posseeix, a més, propietats diürètiques i digestives. Pots consumir-la o fer-la servir de diferents maneres com: crema o ungüent, en infusió , oli, etc.

3. Llúpol

Segurament et sona el seu nom perquè és un dels ingredients de la cervesa. No obstant això, la seva popularitat no només resideix a la beguda alcohòlica. Alguns estudis relacionats amb els cicles de son i vigília han demostrat que ajuda a agafar el son més ràpidament i que redueix els nivells d'ansietat.

Imatge de la planta llúpol
El llúpol i els seus efectes sedants són essencials per a combatre l'ansietat | Getty Images

L'humulè i la lupulina que podem trobar en aquesta planta són els encarregats de sumir el nostre cos en un estat de relaxació. Igual que les plantes anteriors, també té altres beneficis per a la nostra salut com la reducció de la caiguda dels cabells o la caspa.

4. Lavanda

En tenir propietats somníferes i relaxants, aquesta planta és essencial per lluitar contra l'estrès i l'ansietat. Serveix de gran ajuda si busques combatre l'insomni i són nombrosos els especialistes que recomanen el seu ús.

Imatge d'una planta de lavanda
L'olor que desprèn té un efecte ansiolític | Getty Images

Encara que pugui ser presa en infusió, l'oli de lavanda està guanyant terreny per la comoditat i la rapidesa a l'hora d'utilitzar-lo. Algunes persones opten per perfumar els seus llençols amb espígol per dormir millor o la fan servir en teràpies aromàtiques.

5. Valeriana

Des de l'Antiguitat, l'home ha fet servir la valeriana com a planta medicinal, sense saber molt bé què la fa ser tan especial. Avui dia, per sort, gràcies a l'avenç de la tecnologia i de la medicina coneixem per què és tan eficaç per a tantes malalties.

I és que, segons sembla, la ingesta de valeriana disminueix l'activitat cerebral i calma al nostre sistema nerviós central gràcies als seus components químics, que actuen com a ansiolítics.

Imatge d'una planta de valeriana
La valeriana és un conegut remei per a la son | Getty Images

Es pot consumir en infusions, però també hi ha la possibilitat de comprar el seu oli o extracte. I si et preocupa la teva pressió arterial o els còlics estomacals, no dubtis a adquirir aquesta planta per veure com millores ràpidament. Ara bé, el seu consum no pot ser excessiu, perquè pot causar mals de cap i fins i tot marejos.

6. Camamilla

La camamilla, també coneguda com a camamil·la, és una herba molt comuna als nostres rebosts. L'ús més habitual de la camamilla està relacionat amb l'aparell digestiu, així que és perfecta per als símptomes gastrointestinals que et poden provocar l'ansietat i l'estrès. Els seus antioxidants, a més a més, promouen que ens sentim més somnolents.

Imatge de flors de camamilla
La camamilla té un gust deliciós | Getty Images

El seu sabor dolç conquereix el paladar d'un gran nombre de persones, però també la pots trobar en diferents formats com en crema. Si preferiu ingerir-la mitjançant una infusió, heu de saber que alguns especialistes recomanen no consumir més de tres tasses diàries.

7. Passiflora

Potser el nom passiflora no et resulti familiar, però el de flor de la passió, sí. En contenir alcaloides i flavonoide , compostos químics que ajuden a regular el son, sentiràs que el teu insomni causat per l'estrès i l'ansietat es regula. Així, és la planta perfecta per aplacar el nostre nerviosisme i per afavorir el son.

Imatge d'una flor de passiflora
La passiflora és una planta molt coneguda pel seu efecte sedant | Getty Images

Pots prendre-la en te, extracte o comprimits. Triïs l'opció que sigui, no es pot consumir més de tres tasses diàries, 45 gotes d'extracte o dos comprimits. Òbviament, tot dependrà de l'estat de salut en què et trobis i què et recomana el teu especialista.

8. Te d'Ashwagandha

Aquest te és possible gràcies a les fulles de l'Ashwagandha, un tipus d'arbust molt comú a l'Àsia i l'Àfrica. El seu consum pot millorar el teu patró de son i ajuda a reduir l'estrès, ja que redueix la producció de cortisol (coneguda com a hormona de l'estrès).

Imatge de les fulles d'Ashwagandha
L'Ashwagandha es cultiva a l'Àsia i l'Àfrica | Getty Images

A més a més, se'l considera un 'adaptogen', una substància que, segons la fitoteràpia, milloren la nostra resistència física i mental davant l'estrès i els canvis imprevistos.

Recorda que...

Abans d'afegir qualsevol planta a la teva dieta o a la teva rutina, cal comprovar com afecta el nostre cos. Per això, la millor opció és recórrer a un especialista que et pugui guiar tenint en compte el teu cas concret.